Letartóztatják a kirgiz elnököt
A kirgiz átmeneti kormány elrendelte az elűzött államfő letartóztatását, és megfosztotta Kurmanbek Bakijevet mentelmi jogától - közölte kedden a kirgiz belügyminiszter.
2010. április 13. 14:15

Azimbek Beknazarov szerint amennyiben Bakijev a nap folyamán nem adja fel magát önként, hatósági akciót indítanak elfogására. Az átmeneti kormány elrendelte Danijar Uszenov volt miniszterelnök letartóztatását is. A kabinet határozott továbbá arról, hogy felfüggeszti az alkotmánybíróság működését, mert szemet hunyt az országban tapasztalt törvénytelenségek felett. Kurmanbek Bakijevet kirgiz elnök bejelentette, hogy kész lemondani, amennyiben a hatóságok szavatolják az ő és a családja biztonságát.

Azimbek Beknazarov szerint Bakijev jelenleg az ország déli részén fekvő Dzsalálábád városában zajló tüntetésen szónokol, és polgárháborúra szólít. Bakijev ellen bűnvádi eljárás indult, és amennyiben a dzsalálábádi tüntetés után nem adja fel magát, akkor a szakszolgálatok akciót indítanak elfogására.

"Amennyiben ezt ölbe tett kézzel nézzük és hallgatunk, a nép minket fog felelőssé tenni az emberi áldozatok miatt" - mondta Beknazarov. Hozzátette, hogy Bakijev megpróbálja megosztani a népet "északiakra és déliekre".

A kirgiz ügyészség kérésére a bíróság elfogatóparancsot adott ki Danijar Uszenov volt miniszterelnök és Bakitbek Kalijev védelmi miniszter ellen is. Letartóztatási parancsot adott ki továbbá az államfő fivére, Zsanibek Bakijev ellen, aki az államvédelmi szolgálatot vezeti, illetve az államfő fia, Marat Bakijev ellen, aki a nemzetbiztonsági szolgálatnál dolgozott. Mindnyájukat "különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságok megszervezésével" vádolják. Az ügyészség szerint ők adtak parancsot az április 7-én lezajlott tüntetés résztvevőinek lövetésére. A tüntetésen 81-en haltak meg.

"Az alkotmánybíróság annak idején lefektette a demokráciától a monarchiáig vezető utat, és ezzel csorbította a kirgizek alkotmányos jogait, továbbá szemet hunyt az országban tapasztalt törvénytelenségek felett" - mondta Beknazarov.

MTI nyomán