Gyertyagyújtással emlékeztek a lengyel légikatasztrófa áldozataira Budapesten
Ezrek gyűltek össze megemlékezni a budapesti Bem téren, hogy leróják kegyeletüket a lengyel vezetést ért repülőszerencsétlenség miatt.
2010. április 11. 07:55

Gyertyagyújtással emlékeztek civilek az Oroszországban bekövetkezett lengyel légikatasztrófa áldozataira szombat este Budapesten, a Bem téren. Az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc hőse, a lengyel származású Bem József tábornok szobra előtt mintegy ezren gyűltek össze. Az emlékezők - akik között több vezető jobboldali parlamenti politikus is látható volt - gyertyákat gyújtottak, virágokat helyeztek el a szobor talapzatánál, felolvasták a repülőgép-szerencsétlenség áldozatainak nevét, majd egyperces néma főhajtással rótták le kegyeletüket.

Kiss Gy. Csaba irodalomtörténész rövid beszédében azt hangoztatta: barátaink, a testvéreink vesztek oda, ezért Magyarországnak ki kell fejeznie együttérzését, és minden közintézményre ki kell tenni a fekete lobogót. A megemlékezésen hangszórókból felcsendült a lengyel himnusz, majd az egybegyűltek elénekelték a magyar himnuszt. A megemlékezésen a lengyel közösségek tagjai is jelen voltak, kezükben egy-egy szál gyertyával, többen lengyel nemzeti lobogót tartottak a magasba.

A Lech Kaczynski lengyel államfőt és kíséretét szállító repülőgép Oroszországban, helyi idő szerint szombaton kora reggel zuhant le. A lengyel elnökkel tartott felesége, valamint a szovjetek által 1940-ben kivégzett lengyelek több hozzátartozója. A gépen utazott a lengyel központi bank kormányzója, Slawomir Skrzypek, Andrzej Kremer külügyminiszter-helyettes, továbbá számos más állami és kormányzati tisztviselő. Mindnyájan a Szmolenszk melletti katinyi (Katyn) erdőbe tartottak, ahol kegyeleti hely működik a kivégzett lengyelek emlékére. A szerencsétlenséget a gép utasai közül senki nem élte túl.

Sólyom László köztársasági elnök személyesen fejezte ki részvétét a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövetségén. A kormány nevében Bajnai Gordon miniszterelnök arra kérte a magyar polgárokat, hogy aki teheti, a lengyelországihoz hasonló módon, vasárnap déli 12 órakor kétperces néma főhajtással emlékezzen a repülőgép-szerencsétlenség áldozataira. A parlamenti pártok levélben fejezték ki részvétüket.

*    *    *

Sólyom László részvétnyilatkozata Lengyelország budapesti nagykövetségén Lech Kaczyński lengyel államfő halála miatt

Mély megrendüléssel és fájdalommal értesültem Kaczyński elnök, hitvese és közel száz lengyel haláláról. Szeretném kifejezni együttérzésemet Magyarország nevében, a magam nevében és feleségem nevében is. Osztozunk Lengyelország gyászában, osztozunk a lengyel családok gyászában.

Különösen tragikus, hogy a második világháború alatti szovjet vérengzés katyni áldozatainak a hozzátartozói haltak most meg, akik éppen a helyszínre siettek egy megemlékezésre.

Lech Kaczyński lengyel államfő mindig következetesen érvényesítette Lengyelország érdekeit az európai politikában. Különösképpen a szívén viselte a magyar-lengyel barátságot, amelyet minden évben közösen ünnepeltünk meg. Felesége is különösképpen érdeklődött a magyaroszági események iránt és a magyarországi karitatív szervezetek munkája iránt. Szoros emberi kapcsolat is volt közöttünk. Biztos vagyok benne, hogy Kaczyński elnök műve, mindaz, amit a magyar-lengyel barátságért tett, túl fogja őt élni.

Gondola, MTI és KEH nyomán
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Hazánk kormánya elhivatott a családtámogatás ügyében
  Magyarország kormánya elhivatott a családok támogatása ügyében, minden intézkedést úgy hoznak meg, hogy szem előtt tartják a családok érdekeit; legyen szó kisebb vagy nagyobb családokról, vagy olyanokról, akik gyermekeiket egyedül nevelik - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten.
 • Katolikus ifjúsági házat avattak Székelyföldön
  Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az avatóünnepségen elmondta: a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye ifjúsági rendezvényeinek központjává váló létesítmény megszentelt helyen, a fogyatékkal élőket táboroztató Szent Gellért Alapítvány Rehabilitációs és Rekreációs Háza szomszédságában épült.
 • Farkas Dániel lett a Fidelitas elnöke
  A Fidelitas XIX. tisztújító kongresszusa Farkas Dánielt választotta meg elnöknek szombaton - közölte a szervezet a közösségi oldalán.
MTI Hírfelhasználó