Normalizálódik a helyzet Kirgizisztánban
A kirgiz fővárosban kitört zavargások halottai és sebesültjei között nincsenek magyar állampolgárok - közölte pénteken Magyarország biskeki tiszteletbeli konzuljának munkatársa.
2010. április 9. 13:17

A konzultól csak egy magyar állampolgár kért segítséget, mert nehézségekbe ütközött hazautazása - mondta Vjacseszlav Szaulin. Normalizálódik a helyzet a városban, az élet lassan visszatér a megszokott kerékvágásba - tette hozzá. Már csütörtökön megindult a tömegközlekedés, ismét indít és fogad járatokat a biskeki repülőtér, az utcákon megjelentek a közterület-fenntartó vállalat munkagépei. Szaulin úgy látja, hogy a kirgizek többsége támogatja az új átmeneti kormányt, és újfajta politikát, válságkezelő intézkedéseket vár tőle.

Az egészségügyi minisztérium hivatalos adatai szerint a zavargások halálos áldozatainak száma 75 - vagyis ez a szám nem nőtt csütörtök este óta -, a sebesültek számát viszont 1520-ban adták meg, ami jelentős növekedés a korábban közölt mintegy ezerhez képest.

A kirgiz rendőrség és a hadsereg mellett az átmeneti kormány által szervezett önkéntes csoportok vigyázzák a rendet a fővárosban, Biskekben, és péntekre virradóra fel kellet lépniük több fosztogatóval szemben - közölte a belügyminisztérium szóvivője.

A hatóságok megkezdték az elnöki hivatal környékén felgyújtott teherautók és személygépkocsik roncsainak eltávolítását. Az épület bejáratát, ahol előző nap még mintegy kétezer kíváncsiskodó és fosztogató járt, péntekre lezárták.

A péntekre és szombatra meghirdetett kétnapos gyász keretében péntek délelőtt több százan gyűltek össze a kormány székháza előtt, hogy imádkozzanak az erőszakos cselekmények áldozatainak emlékéért. Az első temetéseket már meg is tartották.

Az összetűzések áldozatainak temetését szervező bizottság képviselője közölte, hogy az áldozatok hozzátartozóinak egymillió szom (mintegy 20 ezer dollár) kártérítést fizetnek ki az átmeneti kormány intézkedése nyomán.

MTI nyomán