Nyelvet öltünk!
Erdélyben a Petőfi Irodalmi Múzeum mozgókiállítása
A Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központja és a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár közös szervezésében 2010. április 12. és május 9. között tíz erdélyi helyszínen lesz látogatható a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum Nyelvet öltünk! című mozgókiállítása, amely 2009-ben a Magyar Nyelv Éve tiszteletére, Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulója alkalmából jött létre.
2010. április 9. 12:41

A Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központja és a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár közös szervezésében 2010. április 12. és május 9. között tíz erdélyi helyszínen lesz látogatható a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum Nyelvet öltünk! című mozgókiállítása, amely 2009-ben a Magyar Nyelv Éve tiszteletére, Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulója alkalmából jött létre.

A játékos címet viselő, egy buszban berendezett kiállítás Kazinczyék nyelvteremtő, nyelvújító generációjának törekvéseit ismétli meg. A magyar nyelvközösség aktuális nyelvhasználatát és magát a nyelvet helyezi a középpontba. Bemutatja a beszélt és az írott nyelv, az egyéni nyelvhasználat sajátosságait: nyelvjárási, regionális, rétegnyelvi szavakat, fordulatokat. Felidézi a nyelvtörténeti hagyományt, nyelvemlékeinket, kalauzol a nyelvjárások között, utazásra invitál a régi szerelmes levelek nyelvezetétől az sms-ek jel-szavaiig!

Elsősorban a fiatalokat szólítja meg, a leendő művelt beszélőket, az ő nyelvükön szól – megpróbálva rádöbbenteni a látogatót saját beszélt és írott nyelvének, egyéni nyelvhasználatának sajátosságaira. „Nyelvtanozás” helyett aktív, élményközpontú anyanyelvi nevelés a cél, a tankönyvi ismeretek modernizációja. Az interaktív kiállításban hangok, képek, filmek segítségével lehet tájékozódni, az olvasottakat színesíteni, kiegészíteni.

A tárlat játékosan ismerteti meg látogatóit anyelvtörténeti hagyománnyal, nyelvemlékeinkkel. Kézzelfogható közelségbe hozza a nyelvészet módszereit, a valódi és a „fiktív” nyelvcsaládfákat. Térképekkel, ábrákkal mutatja be a nyelvrokonság bonyolult kérdéseit. Felteszi a kérdést, miért olyan fontos a kis népek öntudatában a nyelvi kapcsolat, az eredet? Vajon tényleg egyedül vagyunk-e a nagyvilágban?

A KIÁLLÍTÁS LÁTOGATÁSA INGYENES!

A busz erdélyi körútjának helyszínei, időpontjai, zárójelben a helyi partner intézmények/szervezetek és a kapcsolatszemélyek:

 1. Szatmárnémeti               2010. április 12–13. (EMKE – Muzsnay Árpád)
 2. Nagyvárad                       2010. április 14–15. (Várad folyóirat – Szűcs László)
 3. Kolozsvár                         2010. április 16–19. (Apafi Mihály Református Egyetemi Kollégium - Ballai Zoltán)
 4. Marosvásárhely              2010. április 20–22. (Bolyai Farkas Elméleti Líceum – Székely Emese)
 5. Székelyudvarhely            2010. április 23–26. (Városi Könyvtár – Szabó Károly)
 6. Csíkszereda                    2010. április 27–28. (Kájoni János Megyei Könyvtár – Kopacz Katalin)
 7. Sepsiszentgyörgy           2010. április 29. – május 2. (Bod Péter Megyei Könyvtár – Szonda Szabolcs)
 8. Kézdivásárhely:              2010. május 3–4. (Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár – Vántsa Judit)
 9. Brassó:                            2010. május 5–6. (Áprily Lajos Líceum – Bálint Ferenc)
 10. Déva:                                2010. május 7–9. (Téglás Gábor Iskolaközpont – Varga Károly)
gondola
 • A baloldal kamuügyet kiáltott, a Fidesz bízik a nyomozóhatóságokban
  Méltóságot is sértő vitában a Fővárosi Közgyűlés baloldali többsége tudomásul vette a Városháza eladásának ügyét vizsgáló bizottság jelentését a szerdai ülésen. A baloldal ugyanazt hangoztatta, amit a vizsgálóbizottság felállításától kezdve mondott: fake news, kamuügy, nincs bizonyíték, a Fidesz és a titkosszolgálatok találták ki az ügyet. A Fidesz–KDNP frakció visszautasította a vádakat, és leszögezte: a bizottság nem nyomozóhatóság, ráadásul a mozgásukat erősen korlátozta a baloldal.
 • Soros egyik blogján magasztalták az egekig Márki-Zayt
  Az Open Democracy nevű blogon egy vágyvezérelt és a valósággal köszönő viszonyban sem lévő írás jelent meg.
 • Őszinte ítélet az SZFE korábbi színvonaláról: „Döbbenetesen vékony”
  Gulyás Márton, a Partizán műsorvezetője „döbbentesen vékonynak” nevezte azt a tudást, amit meg lehetett szerezni a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE), Szirmai Gergely influenszer a Partizánban pedig arról beszélt, hogy az egyetemen egyáltalán nem értettek az internetes műsorkészítéshez, a diákok pedig nem kaptak visszajelzést az önálló alkotótevékenységükkel kapcsolatban.
MTI Hírfelhasználó