Már a belügyminisztert is megölték Kirgizisztánban
Véres mészárlás és ostromállapot van a kirgíz fővárosban. A belügyminiszter halott, a tüntetők tántoríthatatlanok. Elfoglalták TV-székházat.
2010. április 7. 16:02

Megölték a kirgiz belügyminisztert szerdán a közép-ázsiai ország északi részén fekvő Talaszban, közölte egy belügyminisztériumi illetékes - írja az Index.

A helyi média szerint Moldomusa Kongantijevet korábban a Kurmanbek Bakijev államfő távozását követelő ellenzéki tüntetők túszul ejtették és megverték. Az Azattyk rádió, a Szabad Európa kirgizisztáni adása azt jelentette, hogy Talaszban túszul ejtették Akilbek Dzsaparov első miniszterelnök-helyettest is, és őt is megverték a tüntetők.

A kirgiz fővárosban tüntető ellenzékiek szerdán elfoglalták a televízió székházát, a televízió csatornái nem sugároznak műsort - jelentették újságírók a helyszínről. A tüntetők és a rendőrség közötti biskeki összecsapásban négyen haltak meg - közölte az egészségügyi minisztérium név nélkül nyilatkozó egyik illetékese, a tárca hivatalosan nem erősítette meg a haláleseteket. Szemtanúk viszont legkevesebb 17 halálos áldozatról számoltak be. A Kabar kirgiz hírügynökség értesülései szerint a sebesültek száma elérte a 131-et.

Korábban rendkívüli állapotot hirdetett ki egész Kirgizisztánban Danijar Uszenov kormányfő, miután véres összecsapások törtek ki a fővárosban az elnök távozását követelő tüntetők és a rohamrendőrség között. A rendkívüli állapot keretében kijárási tilalom lép érvénybe - mondta a kormányfő a parlamentben elhangzott beszédében, amelyet az állami televízió is közvetített. Az ország több városában, így Talaszban és Narinban voltak szerdán erőszakos cselekmények, Narinban a tüntetők több állami épületet ellenőrzésük alá vontak.

A fővárosban és több vidéki városban két napja tartó tüntetéssorozat résztvevői a tekintélyuralmi törekvésekkel vádolt Kurmanbek Bakijev elnök távozását követelik.

A zavargások kedden kezdődtek. A rendőrség őrizetbe vett több ellenzéki vezetőt, közöttük az ellenzék volt elnökjelöltjét, Almazbek Atambajevet, miután az ország északi részén tüntetők szintén elfoglaltak egy tartományi kormányzati épületet. Talaszban a tiltakozók százai az éjszaka folyamán is a főtéren tüntettek, gumiabroncsokat gyújtottak fel, és ablakokat törtek be. A talaszi összecsapásokban száz ember sérült meg.

gondola, Index MTI nyomán