Megint egy könyv a szülészet árnyékos oldaláról
Az Otthonszülés Napján mutatják be Marsden Wagnernek, a WHO igazgatójának a könyvét. A rendezvénynek a Corvinus egyetem ad otthont.
2010. április 6. 09:39

Holnap lesz az Otthonszülés Napja. Ebből az alkalomból a Corvinus egyetem ad otthont annak a rendezvénynek, amelyen Marsden Wagnernek, a WHO igazgatójának a könyvét mutatják be.

A nemzetközi szaktekintély a kórházi szülészeti gyakorlatról írt elemzése olyan problémákat, sőt tabukat tárgyal, amelyekről hazánkban igen ritkán hangzik el őszinte beszéd a nyilvánosság fórumain.

Hazánkban a hivatalosság több mint ellentmondásosan viszonyul az otthonszüléshez, a nőgyógyászok élesen ellenzik - az érintett kismamák pedig nem kapnak elegendő támpontot a megfontolt döntéshez. A tsiztánlátásban segít ez a kötet.

 

Marsden Wagner: Amerikából jöttem, mesterségem címere sz(ülész)-n(őgyógyász). Könyv a változásért

 

A kötetet Sándor Judit jogász, a Közép-Európai Egyetem tanára és F. Várkonyi Zsuzsa klinikai szakpszichológus, a Gordon Training International munkatársa mutatja be

2010. április 7-én 14.30-tól 16. 20-ig

aBudapesti Corvinus Egyetem Társadalomtudományi Karának 202-es előadótermében (cím: 1093 Budapest, Közraktár utca 4–6.)

Házigazda: Hadas Miklós

A könyv, melynek orvosprofesszor szerzője az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nők és gyerekek egészségével foglalkozó szervezetének volt igazgatója, elsősorban az amerikai szülészeti ellátás hátterében húzódó hatalmi- és érdekviszonyokról, kórházi szülések káros következményeiről és a természetes szülés iránti igényről szól. Magyarországi bemutatója több szempontból is aktuális, mivel a szerző olyan társadalmi problémákat érint, amelyekkel mi is küzdünk, azzal a lényeges különbséggel, hogy nálunk ezek a problémák többnyire tabuk, nem beszélünk róluk. Miért csalódott sok nő a kórházi szülése után? Miért védik foggal-körömmel a szülész-nőgyógyászok a sok évtizedes rutinmódszereket annak ellenére, hogy tudományos bizonyítékok igazolják közülük nem egynek káros voltát? A megalázó helyzetek, rossz szülésélmények ellenére a nők miért nem hallatják hangjukat? Mi az, ami miatt a legtöbb orvos belesimul az orvostársadalom hierarchikus rendjébe? Van-e köze az erőszakos szülésnek, születésnek a későbbi erőszakhoz? Mit jelent: szabadon szülni, szabadon születni? Van-e köze a háborítatlan szülésnek a békéhez?

Nagy Beáta és Hadas Miklós

A Corvinus Egyetem Társadalmi Nem- és Kultúrakutató Központjának vezetői

Gondola
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó