Zuschlag és a segítő állami szervek
A Zuschlag-féle pénzszerzési mechanizmus egy percig nem működött volna az állami szervek nélkül - ezt állítja Lados István, a Zuschlag-ügy másodrendű vádlottja. Nem vitatja, hogy szervezetten csalták el a pályázatokon elnyert közpénzt.
2010. április 5. 09:33

„Fehérgalléros bűnszervezetként” működtek a Zuschlag János irányítása alatt álló fiktív egyesületek - ismerte el Lados István a Célpontnak adott exkluzív interjújában. Zuschlag személyi titkára szerint az elsőfokon 8 év 6 hónap börtönre ítélt Zuschlag Jánoson kívül a minisztériumi döntéshozókra is szükség volt, hogy hatékonyan működjön a „pályázati pénzszivattyú”.

- A Zuschlag-féle pénzszerzési mechanizmus egy percig nem működött volna az állami szervek nélkül. Kirívó szakmaiatlanságok, arcpirító durvaságok fordultak elő szemben a normális pályázókkal, akik adott esetben szerettek volna lebonyolítani egy tábort és azért nem tudtak, mert bizony a politikát kellett megtámogatni – jelentette ki Zuschlag János volt személyi titkára.

Lados igazságtalannak nevezte, hogy az egykori ifjúsági tárca dolgozói közül senki sem került a vádlottak padjára - pedig egy olyan esetről is beszél, amikor személyesen ő adta át a hamis számlákat az egyik helyettes államtitkárnak, Ocsovai Tamásnak. Lados azt állítja, a 116-os szobában Arató Gergely orra előtt készültek a fiktív pályázati igazolások. Az interjú során arról is beszélt, hogy a csak papíron létező „civil szervezetek” vezetői is jól jártak Zuschlag pályázataival - Marsovszky Balázs a Fiatal Baloldal fővárosi elnökeként például a Biztos Pont Egyesületet irányította.

- Volt olyan, hogy a jelenlétemben Marsovszky Balázs pénzt adott Zuschlagnak. Majd Zuschlag megnézte a banktól kapott igazolást, hogy mennyi a pénz. Megszámolta és volt ilyen megjegyzése, hogy „na, a piszkos zsidó több mint 10 százalékot vett le”. Állítólag azért vállalták az egyesületekben az elnökségi pozíciót, mert 10 százalékot lecsippenthettek a nyereményből – mondta a hírTV-nek Lados István.

A Zuschlag-ügy másodrendű vádlottja, akit a bíróság nem jogerősen 2 év börtönre az interjú során arra is kitért hogyan sikerült megtérítenie egykori főnökének az okozott 75 milliós kár jelentős részét. Lados azt mondja, ha a pénz eredete tisztázott lenne biztosan előáll vele Zuschlag - mivel ezt enyhítő körülményként figyelembe veszi a bíróság.

 

hírTV
  • Kövér László fogadta a Bundesrat elnökét
    Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban fogadta a meghívására hivatalos látogatásra Budapestre érkezett Christine Schwarz-Fuchst az osztrák Szövetségi Tanács (Bundesrat) elnökét pénteken.
  • Orbán Viktor találkozója Marine Le Pennel
    Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
  • A Barátság kőolajvezetéket fenyegeti a szélsőség
    Ha valami történne a Barátság kőolajvezetékkel, annak nagyon súlyos következményei lennének, nemcsak a magyarországi, hanem az egész régió olajellátására, és Ukrajnára is - mondta Hortay Olivér, a Századvég energetikai üzletágának vezetője pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó