Együttműködési megállapodás az MSZP és az MSZOSZ között
Ma délelőtt az MSZOSZ székházában Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje aláírásával biztosította a szakszervezeti szövetség Szocialista-Szociáldemokrata Platformját együttműködéséről, illetve arról, hogy a jövőben a Magyar Szocialista Párt és a szakszervezetek hasonló irányelvek alapján, a munkavállalók képviseletében kívánnak dolgozni, függetlenül attól, hogy a párt kormányzati vagy ellenzéki szerepbe kerül a választások után.
2010. március 30. 18:44

Kedden délelőtt az MSZOSZ székházában Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje aláírásával biztosította a szakszervezeti szövetség Szocialista-Szociáldemokrata Platformját együttműködéséről, illetve arról, hogy a jövőben a Magyar Szocialista Párt és a szakszervezetek hasonló irányelvek alapján, a munkavállalók képviseletében kívánnak dolgozni, függetlenül attól, hogy a párt kormányzati vagy ellenzéki szerepbe kerül a választások után.

A dokumentumok aláírása előtt a résztvevők szóban is kifejtették álláspontjukat.

Az ülés bevezetőjét Kiss Péter, a Magyar Szocialista Párt alelnöke tartotta, aki azt mondta, hogy a mai nap nem az MSZP-ről, az MSZOSZ-ről, vagy a Szocialista-Szociáldemokrata Platformról szól, hanem a munkavállalók, a bérből és fizetésből élők hatékony érdekképviseletéről.

Rabi Ferenc, a platform elnöke szerint az ország túljutott egy nehéz időszakon, most pedig az általa képviselt szervezetnek azt a pártpolitikai szövetségest kell megtalálnia, aki vállalja a platform törekvéseit és az Országgyűlésben is tudja képviselni azokat. Rabi szerint ez az MSZP, amely "mint mindig", a jövőben is korrekt partner lesz az érdekegyeztetésben.

Kiemelte a foglalkoztatás kérdését, ezen belül a munkahelyteremtést, a munkáltatói túlkapások ellenőrzését és szankcionálását. Hozzátette, hogy szakképzéssel kell versenyképessé tenni a munkavállalókat, és béremelésre is szükség van, hiszen a gazdasági felzárkózást nem lehet alacsony munkabérekre építeni. Rabi nem tért ki az MSZP kormányzati felelősségére sem a szakképzési rendszer lezülléséért, sem a munkanélküliség magas arányáért.

Pataky Péter MSZOSZ-elnök megdöbbentő kijelentéssel állt elő: az MSZOSZ szerint "végig kell gondolni a nyugdíjmodellt". Mondta ezt három hónappal azután, hogy egyetértett az MSZP-kormány megállapításával, miszerint a nyugdíjrendszer "ötven évre meg van oldva".

A várható kormányváltás előestéjéne a szociális demagógia új fejezetét nyitották meg a felek, szorgalmazva a "a táppénzek válság előtti állapotra való visszaállítását". Természetesen hirtelen eszükbe jutott a segélyek növelése is.

Mesterházy Attila tovább emelte a licitet: kijelentette, hogy a cél a teljes foglalkoztatottság elérése, és ezen fog dolgozni a munkavállalók érdekeinek képviseletében. Azt mondta, fontos, hogy megérje dolgozni, vissza kell állítani a munka becsületét. Hangsúlyozta, hogy miután alaposan áttanulmányozta az MSZOSZ által kiadott dokumentumot, és mivel nem talált benne olyasmit, amit maga is ne tartana kitűzendő célnak, így fontosnak érzi, hogy írásban is elkötelezze magát.

Az ülés végén a Rabi Ferenc és Mesterházy Attila együttműködési megállapodást írtak alá, a szocialista miniszterelnök-jelölt pedig ebből az alkalomból külön nyilatkozatot adott ki.

***

Nyilatkozat

A Magyar Szocialista Párt miniszterelnök-jelöltjeként - megismerve az Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) Elnöksége által, a munkavállalók érdekében, a 2010-14 közötti parlamenti és kormányzati ciklusra megfogalmazott elvárásokat - támogatom az MSZOSZ által képviselt munkavállalók törekvéseit. A "Nemzeti modernizáció, összetartó közösség" címet viselő programunk számos ponton azonos, vagy nagyon hasonló vállalásokat tartalmaz, mint az MSZOSZ Elnöksége által megfogalmazott elvárások.

Elkötelezettek vagyunk a bérből és fizetésből, illetve nyugdíjból élők érdekeinek képviseletére, a munkavállalók, a fogyasztók, a kiszolgáltatottak, a gyengébbek pártján állunk.

Számunkra a legfontosabb képviselendő érdek, hogy Magyarországon minél több embernek legyen munkája. Minden lehetséges állami eszközt, mechanizmust és költségvetési forrást mozgósítani kell a következő években annak érdekében, hogy évente legalább 1 százalékkal bővüljön a foglalkoztatás.

A világgazdasági válság hazai hatásainak minél gyorsabb felszámolása, a gazdasági fellendülés feltételeinek biztosítása lehetővé teszi, hogy a következő négy esztendőben a bruttó keresetek legalább 20 százalékkal emelkedjenek, a személyi jövedelmek adóterhelése tovább csökkenjen, így a nettó keresetek 25 százalékkal növekedjenek. A minimális bért és a szakmai végzettséghez kötött garantált bért is legalább ilyen mértékben növelni kell. Biztosítható, hogy a fogyasztói árak emelkedése ne haladja meg az évi 3 százalékot, így a keresetek reálértéke négy év múlva 12-15 százalékkal magasabb legyen.

2011-től, a gazdasági fellendülés biztosította forrásokból ismét bővíthető az adómentes béren kívüli juttatások köre első sorban a meleg étkezést és az üdülést lehetővé tevő csekkekkel.

Baloldali értékeket vallóként kiállunk a társadalmi párbeszéd mellett, korrekt törvényhozás, tisztességes kormányzás elképzelhetetlen az érdekegyeztető fórumok érdemi működése nélkül.

Azoknak a pártján állunk, akik évtizedek munkája után nyugodt, békés időskort szeretnének. Nem támogatjuk az eddigi vívmányokat kockáztató újabb és újabb végiggondolatlan nyugdíjmodelleket. Folytatjuk a megkezdett nyugdíjkorrekciós programot, 2011-ben újat indítunk, amely már a mezőgazdasági járadékosokra és a korhatár alatti nyugdíjasokra is kiterjed. Évente megduplázzuk a méltányossági nyugdíjkassza összegét, az átlag alatti nyugdíjasok számára kegyeleti támogatást biztosítunk.

Az MSZP kész az MSZOSZ elvárásait a 2010-14 közötti parlamenti ciklusban képviselni és megvalósítani.

Budapest, 2010. március 30.

Mesterházy Attila

az MSZP miniszterelnök-jelöltje

***

KÖZLEMÉNY

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje csatlakozott az MSZOSZ által, a munkavállalók érdekében kifejtett elvárásairól

A mai napon Mesterházy Attila az MSZP miniszterelnök-jelöltje a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének székházában nyilatkozatot írt alá, amelyben kifejezte, hogy MSZOSZ által, a munkavállalók érdekében, a 2010-14 közötti parlamenti és kormányzati ciklusra megfogalmazott elvárásokkal egyetért és képviseli.

A dokumentumban szerepel, hogy

- az MSZP miniszterelnök-jelöltje elkötelezett a bérből és fizetésből, illetve nyugdíjból élők érdekeinek képviseletére, a munkavállalók, a fogyasztók, a kiszolgáltatottak, a gyengébbek pártján áll;

- a legfontosabb képviselendő érdek, hogy Magyarországon minél több embernek legyen munkája. Ezért évente legalább 1 százalékkal bővülnie kell a foglalkoztatásnak;

- a világgazdasági válság hazai hatásainak minél gyorsabb felszámolása, a gazdasági fellendülés feltételeinek biztosítása lehetővé teszi, hogy a következő négy esztendőben a nettó keresetek, a minimálbérrel és a szakmunkás minimálbérrel együtt 25 százalékkal növekedjenek;

- 2011-től, a gazdasági fellendülés biztosította forrásokból ismét bővíthető az adómentes béren kívüli juttatások köre első sorban a meleg étkezést és az üdülést lehetővé tevő csekkekkel;

- Mesterházy Attila baloldali értékeket vallóként kiáll a társadalmi párbeszéd mellett, mely szerint korrekt törvényhozás, tisztességes kormányzás elképzelhetetlen az érdekegyeztető fórumok érdemi működése nélkül;

- az MSZP azoknak a pártján áll, akik évtizedek munkája után nyugodt, békés időskort szeretnének. Nem támogatja az eddigi vívmányokat kockáztató újabb és újabb végiggondolatlan nyugdíjmodelleket. Választók felhatalmazását követően folytatja a megkezdett nyugdíjkorrekciós programot, 2011-ben újat indít, amely már a mezőgazdasági járadékosokra és a korhatár alatti nyugdíjasokra is kiterjed. Megduplázza a méltányossági nyugdíjkassza összegét, az átlag alatti nyugdíjasok számára kegyeleti támogatást biztosít.

Aláírásra került az MSZP és az MSZOSZ Szocialista-szociáldemokrata Platformja közötti "Új fellendülést és nagyobb biztonságot" című dokumentum, amely rögzíti a két szervezet elkövetkező évekre vonatkozó együttműködési elveit.

Budapest, 2010. március 30.

Magyar Szocialista Párt

Gondola, mszp.hu nyomán
MTI Hírfelhasználó