Tőkés László megkapta a legmagasabb román állami kitüntetést
A Traian Basescu román államfő által adományozott elismerést, a Román Nemzeti Érdemrend Lovagi fokozatát, a temesvári emlékév alkalmából rendezett gálaest keretében adta át a temesvári forradalom főszereplőjének. Az Amerikai Egyesült Államok elnöke Barack Obama is üzenetet küldött a román forradalom huszadik évfordulója alkalmából, akárcsak Sólyom László a Magyar Köztársaság elnöke. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, az Európai Néppárt alelnöke ünnepi beszédében Tőkés László történelmi szerepéről emlékezett meg Temesváron.
2009. december 15. 22:03
Tőkés László köszönetét fejezte ki a legmagasabb román állami kitüntetésért és külön gratulált Traian Basescu román államfő újraválasztásához. Idő hiányában a tervezett beszédét nem tudta elmondani. A délutáni konferencián azonban a Duna Televízió Híradójának elmondta: akkor bukott meg Romániában a kommunista diktatúra, amikor a megfélemlített egyének közösségé szerveződtek, ehhez pedig Temesvár szellemére, etnikai és felekezeti összefogásra volt szükség. „Ez az az erkölcsi tőke, amely túlmutat a 89-es puccsista és forgatókönyv szerint végrehajtott államcsíny-elméleten. Van egy hiteles rétege a 89-es forradalomnak és van egy eltérített változata. Ne hagyjuk, hogy teljesen eltérítsék és ellopják, ezt a szellemet akarjuk éltetni” – hangoztatta Tőkés László.

Sólyom László köztársasági elnök üzenetét a "Küzdelem és építés - Temesvár, 1989 - Húszéves a rendszerváltás" címet viselő emlékév ünnepi gálaestjén Füzes Oszkár, Magyarország bukaresti nagykövete tolmácsolásában hallgathatta meg a közönség. „Húsz esztendő távlata talán már elegendő arra, hogy különösen megbecsüljük az együtt megvívott forradalom értékét” - írta Sólyom László. „A magyarság összetartozásának úgy kell kifejeződnie, hogy egyaránt vessen számot a valóságos helyzettel, a magyarság többközpontúvá válásával, az egyes nemzetrészek önálló fejlődésével, az Európai Unió lehetőségeivel, ugyanakkor megmaradjon a nemzet egysége” – fogalmazott az államfő.

Sólyom László megállapította: 1989-ben a kommunizmustól való megszabadulás közel hozta egymáshoz Kelet-Közép-Európa népeit és országait.
A megnyert szabadsággal élni kell! – jelentette ki. Vajon helyesen éltünk vele? – tette fel a kérdést. A köztársasági elnök szerint 1989 igazolta, hogy a romániai magyarság szülőföldjéért áldozatra kész közösség, akkor és ott, a forradalom pillanataiban, románok és magyarok közös küzdelmében ez nem is volt kérdés.
Ha a megnyert szabadsággal élni kell, ennek része a Romániában élő magyar nemzetrész viszonyának újra-meghatározása mind a többségi nemzethez, mind a magyarság egészéhez és az anyaországhoz – írta.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, az Európai Néppárt alelnöke arról beszélt, hogy a „szabadság csak azoké, akik elég bátrak, hogy kiálljanak érte.” Szerinte ez ma éppúgy igaz, mint húsz évvel ezelőtt, amikor Tőkés László egymaga szállt szembe a Ceauşescu rezsimmel és annak titkosszolgálatával. Tőkés László szimbólummá vált, az egész világ fejet hajtott előtte, erőt adott a közép-európai nemzetek küzdelméhez – fogalmazott. Emlékeztetett arra, hogy a térség népei együtt töltötték a második világháború utáni évtizedeket a kommunizmus börtönében. A közép-európai népek sorsközösséget alkotnak, csak együtt lehetnek szabadok, függetlenek és erősek - jelentette ki Temesváron Orbán Viktor.

Kifejtette: noha megbuktak a kommunista diktatúrák, a rendszerváltás után húsz évvel azt látni, még nem ért véget az átmeneti korszak.
A történelemnek e tanulságait le kell vonni. Szerinte a Nyugat is kezdi belátni, hogy Európa stabilitására az igazi veszélyt a kommunista struktúrák továbbélése, hatalmi restaurációs törekvése jelenti. Mégsem volt hiábavaló az elmúlt húsz esztendő - tette hozzá. Úgy vélte, a térség országaiban le kell zárni az átmenet korszakát, és meg kell nyitni az igazi szabadság korszakát. Mindez konkrét gazdasági együttműködést, valódi függetlenséget jelent – tette hozzá.

A díjátadó ünnepséget, Orbán Viktor teljes beszédét, Sólyom László üzenetét Füzes Oszkár tolmácsolásában megtekinthetik a Duna Televízió honlapján, a ttp://www.dunatv.hu/otthon/tokes_romania_csillaga_kituntetest_kapott.html oldalon.

dunatv.hu
Címkék:
  • Az EU-hadsereg ötlete visszafelé sülhet el
    Aligha véletlen, hogy minden Európa Birodalom létrehozására irányuló kísérlet kudarcba fulladt, és ennek alapvető oka az, hogy nincs közös európai identitás. Elvileg létezhetne ilyen, pontosabban létre lehetne hozni ilyen önazonosságot, de ahhoz előbb meg kellene nyílni annak a beszédtérnek, amely egységes narratívára építve elbeszélhetővé és megbeszélhetővé tenné mindezt.
  • Magyar templomfelújítás a Felvidéken
    A hit erősítése a magyarság megőrzését is szolgálja, mert ahol a hit megmarad, ott a közösség is megmarad - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Révkomáromban kedden.
  • Nagy eredmény a védettségi igazolvány kölcsönös elismerése
    Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta Milo Dukanovic montenegrói államfőt. A megbeszélés fő témái közül kiemelt a vakcinaigazolványok kölcsönös elismerése, amely nagyban hozzájárul majd a mindkét ország számára kulcsfontosságú turizmus ismételt fellendüléséhez.
MTI Hírfelhasználó