Átadták a Polgári Magyarországért Díjat
Lezsák Sándor kapta az idei – immár ötödik alkalommal odaítélt – Polgári Magyarországért Díjat. Az író-politikus az elismerést Balog Zoltántól, a PMA kuratóriumának elnökétől vette át Budapesten 2009. december 14-én. A kitüntetés egy plakettből és egy oklevélből áll, a díjjal járó juttatás 1 millió forint.
2009. december 15. 15:05

A PMA 2005-ben hozta létre a polgári oldal életműdíjának is tekinthető Polgári Magyarországért Díjat.  Az alapítvány minden évben egy olyan személynek vagy közösségnek adományozza az elismerést, aki, amely tudományos, közéleti, művészeti, karitatív tevékenységével maradandó szellemi, emberi értékeket hozott létre, mellyel Magyarországot, a magyarságot, annak valamely adott közösségét gazdagította, megerősödését az európai közösségen belül hitelesen, szakszerűen és hatásosan elősegítette, valamint tevékenysége jól jellemzi a polgári-keresztény-nemzeti értékközösséget. A Polgári Magyarországért Díj egy plakettből és egy oklevélből áll, a díjjal járó juttatás összege egy millió forint.

Lezsák Sándor költő-író, az Országgyűlés alelnöke, a Nemzeti Fórum elnöke a Lakitelki Népfőiskolai Alapítvány létrehozója eddigi életművének elismeréséért kapta a díjat. A kuratórium indoklása szerint a magyar demokráciáért folytatott küzdelméért, az elmúlt több mint 20 évben végzett közösségteremtő, mintaadó és értékőrző közéleti tevékenységéért, keresztény hite és a nemzeti értékek következetes képviseletéért, a határon túli magyar közösségek szeretetéért, az általa alapított Lakitelek Népfőiskola megtartásáért és megújításáért, a magyar vidékért, az itt élő emberekért, a kisiskolák megmentéséért, a hungaricumok elismertetésért folytatott közéleti és pedagógiai harcáért, eddigi egész életművéért ítélték oda Lezsák Sándornak az elismerést.

Kövér László, a Fidesz Országos Választmányának elnöke laudációjában kiemelte: „… a meggyőződés, amihez Lezsák Sándor egész pályája során tartotta magát, amit zsinórmértékül használt, amihez mindenkor igazította lépteit, nem más, mint a nemzeti érdek. (…) A nemzeti érdek, a nemzeti múlt, a nemzet jelenlegi sorskérdései, és a nemzet helye a jövő világában az a bizonyos egyenes vonal tehát, amely összefűzi ennek az életműnek az önmagukban is kerek egészet alkotó, és tiszteletet parancsoló fejezeteit, állomásait, célkitűzéseit. 

Az rendezvény egyben a PMA évadzáró ünnepsége is volt, amelyen Balog Zoltán kuratóriumi elnök beszámolt az alapítvány 2009. évi tevékenységéről.

Lezsák Sándor életrajza

Országgyűlési képviselő, író, költő, tanár.

Született: Kispest, 1949. október 30, felesége Sütő Gabriella.

Gyermekei: Levente, 1973, Gabriella, 1974, Anna, 1977.

Szülei: Lezsák Lajos, Magyar Ilona.

Iskolái:

1964-68, Budapest, Madách Imre Gimnázium

1971-75, Szegedi Tanárképző Főiskola, magyar-történelem szak

Munkahelyei:

1968-1969, kocsikísérő rakodó, OSZK könyvtári segédmunkás, 1969-1974, Lakitelek, szikrai tanyasi iskola, képesítés nélküli nevelő, 1974- általános iskolai tanár Lakiteleken. 1969-1985, a helyi Művelődési Ház népművelője, amatőr színjátszó csoport vezetője.

1987. szeptember 27, házának kertjében a lakiteleki találkozó, 1988. szeptember 3-án itt alakult meg a Magyar Demokrata Fórum. 1988- az MDF elnökségi tagja, alelnök, ügyvezető elnök, 1996-1999 a párt országos elnöke, 1999-2005 alelnök, 2005 novemberében kizárták az MDF-ből.

2006- a Nemzeti Fórum elnöke.

1991- a Lakitelek Alapítvány kuratórium elnöke, feleségével a Magyar Örökség-díjjal elismert Lakiteleki Népfőiskola alapítója, vezetője, a lakiteleki római katolikus egyháztanács tiszteletbeli elnöke.

1997- a Közép-Európai Demokrata Fórum ügyvezető elnöke.

2005- a Mindszenty Társaság alapítója, ügyvezető elnöke.

1994- megyei listán országgyűlési képviselő, 1998- tiszakécskei választókerület egyéni képviselője. 1998-2002 oktatási és tudományos bizottság elnöke, 2002- kulturális és sajtó bizottság alelnöke, 2003-ban kezdeményezője és társelnöke az óvoda- és iskolai bezárások okait vizsgáló parlamenti bizottságnak. 2006- az Országgyűlés alelnöke.

Díjak:

– Kilencek Irodalmi Díja (1982)

– a clevelandi József Attila Társaság irodalmi díja (1984),

– a floridai Helikon Nemzetközi Kulturális Társaság díja (1990)

– Pilinszky János-díj (1993)

– Bethlen Gábor-díj (2001)

– Bács-Kiskun megyéért díj (2008)

Főbb művek:

Verskötetek: Békebeli Éjszaka (1983), Fekete felhő, teafű (1988).

Dráma: Nyolcvan vödör levegő (1988).

Rockopera-versek: Szörényi Levente - Atilla, Isten kardja (1993).
Polgári Magyarországért Alapítvány
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A nemzetet békés eszközökkel tudtuk újra egyesíteni
  A magyar nemzetet 2010 után a meglévő határok mellett, békés eszközökkel tudtuk újra egyesíteni - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, a XI. Kárpát-medencei Összefogás Fórumon.
 • Nácizás
  A nácizó képviselő abban reménykedik, hogy a globális hatalmi átrendeződés lokális zavarosában halászva talán neki is akad majd valami „jutalomfalat” a „globális gazditól” – írja Bogár László.
 • Két válságot is sikeresen kezelt már a kormány
  Z. Kárpát Dániel (Jobbik) arról beszélt, hogy Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke ma az Országgyűlés gazdasági bizottságában „brutális látleletet” adott a kormányzásról. A baloldali képviselő szerint a kormány és a jegybank nem működik együtt, mert a Nemzeti Bank felszólítása ellenére a kormány a beruházásokat nem halasztotta el, ezért a válság örvényei durvábbak nálunk, mint a környező országokban.
MTI Hírfelhasználó