Áron alul kerülhet offshore céghez a Hadik Kávéház?
Molnár Gyula XI. kerületi szocialista polgármester 2005. február 2-án az Újbuda újságban hirdette meg, hogy november 11-én fényűző fogadással nyitja meg a Hadik Kávéházat: „A Bartók Béla úton rendszeresen járók láthatták, hogy a cipőbolt végkiárusítást tartott, és átadta az épületet. A valamikori Hadik kávéház itt működött, s a méltatlan évtizedek után reális közelségbe került az újbóli megnyitása.”
2009. december 3. 15:24

Évek múltak el, azonban a Hadik Kávéház még mindig nem nyílt meg. Ez a szégyenteljes négy esztendő már a polgármestert is kellemetlenül érintette, különösen a kampány előtt. Ezért dacolva mindennel, 2009. november 10-én - ahogyan arról a Budai Hírlap is beszámolt - bemutatta a sajtónak a Hadik Kávéházat. Celebgyűrűben fotóztatta magát Bodrogi Gyulától Tornóczky Anitáig. Arról azonban elfelejtette tájékoztatni a megjelenteket, hogy a kávéház még építési terület, s semmilyen engedéllyel nem rendelkezik a működésre. Ennek ellenére pincérek szolgáltak fel mindent, mi szem szájnak ingere volt. Az ünnepség napjára a kávézó kinyitott, majd másnap bezárt, és azóta már a berendezését is kipakolták. Lapunk megkeresésére korábban az önkormányzat elismerte, hogy az esemény idején nem volt meg a használatbavételi engedély.

A kávéház tulajdonosa a 100 százalékban önkormányzati tulajdonú Hadik Kávéház Kft., melynek éveken át felügyelő-bizottsági tagja volt a Zuschlag-ügy ötödrendű vádlottja, az egykori XI. kerületi szocialista képviselő, Krausz Csaba - mondta lapunknak Rétvári Bence, a kerület országgyűlési kékpviselője.

Az egykori kávéház kétharmada teljesen le van zárva, ott szinte biztosan más funckióval rendelkező hely nyílik. Ez azonban láthatóan sem Molnár Gyula polgármestert, sem pedig a kávéház külsős üzemeltetőjét nem zavarja, aki kiválóan profitáló szocialista kötődéssekkel rendelkezik, hiszen ő a szocialista exminiszterelnök, Medgyessy Péter nevelt lányának, Tornóczky Anitának a férje. A kávéházi profil átalakítása miatt is nevezték át időközben a projektet Hadik Kávéházról egyszerűen csak Hadik Háznak.

Rétvári és Sölch Gellért önkormányzati képviselő, a Hadik Kávéház Kft. felügyelő-bizottságának elnöke szerint az ügy érdekessége, hogy az önkormányzat vételi jogot biztosított egy offshore hátterű cégnek az egész ingatlanra. Az opció jogosultja a Hadik Nádor Kft., melynek tulajdonosa az a Beta Holdings Limited, aminek offshore székhelyére több mint 250 Magyarországon működő cég van bejegyezve.

A szocialista vezetésű önkormányzat és Molnár Gyula érdekes művelete révén az a Hadik Nádor Kft. opciós vételi jogával élve 2011. decemberében olcsóbban vásárolhatja meg az újonnan berendezett kávéházat, mint amennyiért az Önkormányzat öt évvel ezelőtt megszerezte az addigra lelakott cipőboltot - hívták fel a képviselők a figyelmet. Külön hátrányos az önkormányzat számára, hogy a szerződésben nincs érdemi kötelezettségvállalás arra nézve, hogy az új tulajdonos továbbra is kávéházként üzemeltesse az egykori irodalmi központot. Annak helyén így két év múlva akár bankfiók vagy akár újra cipőbolt is nyílhat.

A vételi jog alapításáról szóló döntéskor (2006. december 19-én) a jogosult Hadik Nádor Kft. szerintük megtévesztette a döntéshozó képviselőket, mivel az iratokon „elfelejtette” feltüntetni, hogy a kft.-t még nem jegyezte be a bíróság jogerősen. A cégnyilvántartás adatai szerint ugyanis a bejegyzés dátuma három hónappal későbbi (2007. február 8.). A cégtörvény szerint a céget ilyenkor „b.a.” (bejegyzés alatt) toldattal kell jegyezni, ami itt nem történt meg. A cégjegyzés tehát nem jogszabályszerű, a szerződés kedvezményezettje pedig egy bejegyzés alatt álló, jogerősen nem létrejött kft.

Újbuda képviselő testületének MSZP-SZDSZ-es vezetése olyan jogi helyzetet hozott létre, mely a cikluson túlnyúló, az önkormányzat számára jelentős kockázatot hordoz. Kifejezett anyagi hátrány érheti az önkormányzatot, ha a jelentős közpénzfelhasználással kialakítás alatt levő úgynevezett „kulturális városközpont” központja kikerül az önkormányzat tulajdonosi felügyelete alól, és akár funkciót is vált.

* * *

A Hadik Kávéház ügyében felmerülő kérdésekkel megkerestük Zarnóczay Szilviát, az újbudai önkormányzat sajtófőnökét is; elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy az említett offshore-cég valóban a vételi ár alatt juthat hozzá az ingatlanhoz, illetve hogy a kávézó később is megőrzi-e majd arculatát?

A sajtófőnök értesítette Molnár Tibort, a Hadik Kávéház Kft. vezetőjét - megkeresésünkre így ő reagált. A cég önkormányzati megbízásból, banki hitelből vette meg az épületet – mesélt a tranzakció hátteréről Molnár – ennek részleteit pedig folyamatosan törleszti. Tájékoztatása szerint az említett Hadik Nádor Kft. opciós áron, euróban vásárolhatja meg a komplexumot, utóbbi árfolyama pedig nem kiszámítható. Így előfordulhat, hogy az önkormányzat a vételi árnál olcsóbban, de lehet, hogy éppen drágában adja el az épületet – sőt az is megeshet, hogy a Hadik Nádor Kft. nem él az opciós vételi jogával és marad az együttműködési megállapodásnál, hiszen nem köteles élni az opciós vétel (amúgy egy napos) lehetőségével.

A Hadik jellege Molnár Tibor szerint később is megmarad, hiszen erre szerződés kötelezi a potenciális vevőt; az önkormányzati megbízású cég ugyanis 10 éves megállapodást kötött, s ez alapján Hadik Nádor Kft. a szerződéses időtartamra csak meleg konyhás vendéglátóhelyként üzemeltetheti jövőbeli tulajdonát. Az már persze az új gazdán múlik, hogy vendéglátóhely címén mit hoz majd létre az egykori cipőbolt helyén.

www.budaihirlap.hu
Címkék: