Palack - présre fel!
30 ezer befektetés, 100 ezer megtakarítás évente
Miért nem tudja a szomszéd is összetaposni a műanyag flakonokat és egyéb nagytestű tejes, gyümölcsleves dobozokat? – bosszant a kérdés, amikor állunk a kuka mellett, és nem győzzük belegyömöszölni a szemetet. Pedig mennyi helyet és ezáltal pénzt lehetne megspórolni...
2009. október 6. 09:20

Miért nem tudja a szomszéd is összetaposni a műanyag flakonokat és egyéb nagytestű tejes, gyümölcsleves dobozokat? – bosszant a kérdés, amikor állunk a kuka mellett, és nem győzzük belegyömöszölni a szemetet. Pedig mennyi helyet és ezáltal pénzt lehetne megspórolni, ha kicsit mindenki odafigyelne. Sőt még környezetvédővé is válnánk.

Langyos délutáni napsütésben október 3-án a Feneketlen-tó mellett környezettudatosságról és klímaváltozásról esett szó a Zöld Szüret nevezetű rendezvényen.

Londonban házhoz megy a kommunális hulladékot gyűjtő cég, s minden lakó maga helyezi ki a saját kapuja előtti dobozokba a papírt, műanyag- és fém flakont, sőt még az ételmaradéknak, komposztnak is külön konténer jut. Céges szinten pedig mi sem természetesebb, hogy ezt mind külön gyűjtik és küldik újrahasznosításra.

Budapesten, a Feneketlen-tónál, az Optimista Klub sátrában az PET palackok préseléséhez és újrahasznosításához beszerezhető készülékről és a folyamat részleteiről tájékoztatták az egybegyűlteket. A Fővárosi Közterület Fenntartó Vállalatnak konkurenciát állító és a környezetvédelem ezen kicsinek látszó szegmensében tevékenykedő Urbán László, az Öko-Urbán vállalkozás vezetője elmondta, hogy harminc százaléknyi szeméttároló kapacitás kiváltható egy társasház esetében, azaz három kuka helyett kettő is elég, s így a szemétdíj is harmadával csökkenhet. Éves szinten százezer forintnyi megtakarításról lehet szó egy ötvenlakásos ház esetében. De ehhez a ház valamennyi lakójának vállalni kell a palackprés használatát.

E kis mechanikus szerkezet kihelyezésére, beszerzésére és az általa préselt PET palackok elszállítási költségének fedezésére szükséges anyagiakat a XI. kerületi Önkormányzatnál hamarosan megpályázhatják a társasházak. A készülék harmincezer forintba kerül.

A palackprés Békásmegyeren nyolcvannyolc tízemeletes házában már kiválóan működik, s már Gazdagréten is üzembe helyeztek néhány préselőt. Kísérleti jelleggel óvodákban is kihelyezték a palack-prést, s tizenötből tizennégy helyen maximális sikerről számoltak be, mert a gyerekek a szüleiket tanítva bevitették az oviba a szelektálandó otthoni hulladékot.

A préselt palackokat elszállítás után tisztítják - ugyanis a kupak és címke más anyagból készül -, s feldolgozzák. Az ebből keletkező termékek változatosságának az emberi képzelet szab határt. Készítenek belőle, kerítést, cipőt, ruhát. Sőt a dízelolaj előállítása PET palackból harmad áron kivitelezhető, mondta Urbán László, aki hozzátette még, hogy 2010-től egy EU-s jogszabály értelmében tilos lesz műanyag hulladékot a kommunális lerakóba szállítani.

t.h.
Címkék:
  • Kötetbemutató zárta a Benyovszky-emlékévet
    Csáky Imre: Benyovszky Móric grófi címeres levele - Mária Terézia királynő - 1778 című, latin-magyar-angol nyelvű, díszkiadású kötetének ünnepélyes bemutatójával zárult hétfőn Budapesten a Benyovszky Móric világutazó előtt tisztelgő emlékév.
  • Gyászol a magyar sportélet - Elhunyt Csollány Szilveszter
    A Magyar Torna Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság mély fájdalommal tudatja, hogy az olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász, Csollány Szilveszter 51 éves korában elhunyt.
  • Gyurcsányék bezárták, Orbán újranyittota
    Orbán Viktor miniszterelnök a Győr-Moson-Sopron megyei Acsalagon a hétvégén felkeresett egy óvodát, amelyet a Gyurcsány–Bajnai-kormány idején, 2009-ben zártak be, de 2021-ben újra megnyitottak – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A látogatásról hétfőn közzétettek egy videót is a kormányfő közösségi oldalán.
MTI Hírfelhasználó