Az Amerikai Magyar Szövetség levele Obamának: ne hívja meg Bajnait
2009. július 1. 18:10

Az Amerikai Egyesült Államok Elnöke
Fehér Ház
Washington, D. C. 20500

Tisztelt Elnök Úr!

Azzal a kéréssel fordulunk Elnök úrhoz, hogy ne támogassa azt a kérelmet, mely szerint Bajnai Gordon magyar miniszterelnököt hivatalos látogatásra hívják meg Washingtonba.  A kérelmet Balázs Péter külügyminiszter adta át Hillary Clinton külügyminiszternek, közeli megbeszélésük alkalmával.  Indítványunkat az Amerikai Magyar Szövetség nevében tesszük.  A Szövetség az egyik legrégibb olyan szervezet Amerikában, amely közép-európai származású amerikai állampolgárok érdekeit képviseli.

A Szövetség 1906-os megalapítása óta lelkes támogatója a két ország kölcsönösen hasznos kapcsolatai előmozdításának, valamint a demokrácia és a kisebbségi jogok megvalósításának Közép- és Kelet-Európában.  Az ilyen célok elérésével kapcsolatban, természetesen támogatjuk a legmagasabb szintű kétoldali látogatásokat és reméljük, hogy Elnök úrnak is lesz alkalma meglátogatni Magyarországot egyik európai útja alkalmával.  A Szövetségnek az a véleménye, hogy Bajnai úr meghívása a jelen körülmények között nem indokolt, és mindkét ország érdekeivel ellentétes.  Azt javasoljuk, hogy a találkozó egy megfelelőbb időpontban jöjjön létre.

A következő parlamenti választások Magyarországon jövő tavasszal esedékesek, de az is lehetséges, hogy a közelmúltban megtartott európai parlamenti választások során, a hatalmon lévő Szocialista Párt gyászos szereplésének eredményeképpen (MSZP 17%, az ellenzéki Fidesz-KDNP 56.36%-hoz képest) a választásokat előbb fogják megtartani.  A jelenlegi ügyvivő kormány miniszterelnökének meghívása ilyen rövid idővel a választások előtt úgy lenne értelmezve széles körökben, mint a Magyar Szocialista Párt támogatása amerikai részről, és mint beavatkozás a magyar belügyekbe.

Egy ilyen látogatás élesen különbözne is a 2002-es amerikai állásponttól, amikor Bush elnök nem hívta meg Orbán Viktor akkori miniszterelnököt a Fehér Házba, hogy a részrehajlás látszatát is elkerüljék (annak ellenére, hogy Orbán úr Amerikában tartózkodott egy kitüntetés átvételével kapcsolatban). Az ilyen háttér ismeretében, egy jelenlegi meghívás megerősítené azt a látszatot, hogy az Egyesült Államok a szocialistákat (a kommunisták jogutódjait) pártfogolja, a demokratikus ellenzékkel szemben.

Összesítve, a Szövetség támogatja a magyar miniszterelnök meghívását Washingtonba, de az a véleménye, hogy ennek legkedvezőbb időpontja az elkövetkezendő választásokat követően, az új magyar kormány beiktatása után lenne.

Tisztelettel,

Washington, 2009. Június hó 30.

Micheller Attila                             Nagy Ákos                         Bagdy Zoltán 
országos elnök               országos igazgatósági elnök            társelnök

           

Balogh Gyula     Dawson-Szilágyi Bryan                      ifj. Koszorús Ferenc
 társelnök     a végrehajtó bizottság elnöke       társelnök, a nemzetközi ügyek
                                                                                      bizottság elnöke           

                                                           Ludányi András
                                     Magyar-amerikaiak Obamaért társalapítója

Az Amerikai Magyar Szövetség 1906-ban alakult meg, azzal a céllal, hogy egyesítse az amerikai magyar egyesületeket, és az utóbbi évtizedek során azért küzdött, hogy Közép- és Kelet-Európában a demokratikus eszmék, az emberi- és kisebbségi jogok uralkodjanak. 

gondola
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Felkapcsolták a Szent Péter téri karácsonyfa fényeit
  A fénygyújtás pillanatára elállt az eső, és a tér megtelt elsősorban római családokkal és külföldiekkel.
 • Hazánk kormánya elhivatott a családtámogatás ügyében
  Magyarország kormánya elhivatott a családok támogatása ügyében, minden intézkedést úgy hoznak meg, hogy szem előtt tartják a családok érdekeit; legyen szó kisebb vagy nagyobb családokról, vagy olyanokról, akik gyermekeiket egyedül nevelik - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten.
 • Katolikus ifjúsági házat avattak Székelyföldön
  Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az avatóünnepségen elmondta: a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye ifjúsági rendezvényeinek központjává váló létesítmény megszentelt helyen, a fogyatékkal élőket táboroztató Szent Gellért Alapítvány Rehabilitációs és Rekreációs Háza szomszédságában épült.
MTI Hírfelhasználó