Jeges programok a Balatonnál
Forraltbor főzőversennyel, sportprogramokkal, zenével, jelmezversennyel csábítják több más mellett a vendégeket a balatoni települések ezen a hétvégén is.
2009. január 17. 10:08

Az elmúlt héten a tó jege tovább vastagodott, ezért újabb önkormányzatok jelölhettek ki biztonságos korcsolyázó helyet a településük előtti partszakaszon. Így mostantól a Zánkán, Alsóörsön Badacsonyban is biztonságosabb körülmények között sportolhatnak, szórakozhatnak a vendégek mostantól. Az egy héttel ezelőtt bekövetkezett néhány beszakadás is arra figyelmeztet mindenkit, hogy elsősorban a kijelölt helyeken, de mindenképpen a parthoz közeli jégfelületeket tanácsos választani.

Megszaporodtak az eséses balesetek is. Például a tihanyi Belső-tóhoz már ebben a szezonban is többször kellett mentőt hívni kisebb-nagyobb sérülések miatt. Akik először próbálják a korcsolyázást, vagy ritkán csinálják, különösen óvatosan kezdjék, mert súlyos következménye is lehet egy-egy nagyobb hanyatt esésnek. Az óvatosság mellett igazi védelmet valamilyen speciális sisak adna - mint például a síelőké vagy bokszolóké -, de tompíthatja az ütés erejét akár egy vastagabb sapka is.

Több helyen kicsit rontott a jég minőségén a január 14-i ónos eső és az azt követő havazás, majd olvadás. Az addig sima felület "narancsbőrössé" vált az apró egyenetlenségek miatt. Több strandon takarítással, locsolással próbálják egyenletesebbé tenni a kijelölt jégpályákat és számítanak az újra hidegebbre forduló időjárás segítségére.

A hét végén ismét tucatnyi településen szerveznek ingyenes programokat a jégen szórakozóknak. Badacsonytomajon a tomaji és az örsi településrész között, a 71-es út mellett található Büdös-tó jegén tartanak jelmezes korcsolyabált szombaton 14-18 óráig. A szervezők forraltbort, forró teát, zsíroskenyér és zenét ígérnek, cserébe mindenkitől jelmezt kérnek. Persze anélkül is szívesen látnak mindenkit, de ha valaki jelmezben megy, akkor részt vehet a tombola sorsoláson, amelynek fődíja egy négyszemélyes vacsora.

Balatonalmádiban szombaton és vasárnap is megrendezik a múlt héten már nagy sikert aratott "Jeges hétvégét". A Wesselényi strandon kijelölt korcsolyázó helyen vidám, zenés, animációval egybekötött rendezvény lesz különböző sportversenyekkel mindkét napon 14 és 17 óra között. A rendezvények ideje alatt külön személyzet ügyel a korcsolyázók biztonságára.

Balatonföldváron a Központi szabadstrandon jégfesztiválra várják az érdeklődőket szombaton. A szombati rendezvény 10 órakor jégszobrászattal kezdődik, amihez a jégtömböt biztosítják, de az eszközöket mindenkinek magának kell vinni. 14 órától jégkorong mérkőzés Kaposvár és Balatonföldvár csapta között, a vendég ezen Palkovics Krisztián, magyar válogatott jégkorongozó. 15 órától jelmezes felvonulást tartanak - minden jelmezben érkezők itt is tombolajegyet kapnak, és a legötletesebbeket jelmezeket díjazzák. 16 órától jégkaraoke és jégdiszkó zárja a programot.

Fonyódon a Sándortelepi strandon rendeznek jégkarnevált január 17-én 10 órától. A programban profi és amatőr hokimeccseket, ügyességi korcsolyaversenyt, fakutyázást, jégtáncversenyt, korcsolya csereakciót ígérnek többek között.

Zánkán szombatom 14 órától sötétedésig tart a jégfesztivál. Itt is különböző jeges vetélkedőkkel, forraltbor főzőversennyel, tábortűzzel színesítik a korcsolyázást.

Alsóörsön vasárnap rendeznek jelmezes farsangi jégkarnevált különböző ügyességi versenyekkel a községi strandon kijelölt jégpályán.

Balatonberénybe vasárnap 13 órától várják az érdeklődőket a községi strandon megrendezésre kerülő Jeges sokadalom című programra. A rendezvényen kicsiknek és nagyoknak egyaránt kínálnak különböző ügyességi és sportversenyeket. Lesz kötélhúzás, jégkorongmérkőzés. Ahogy máshol is, itt is lehet forraltbort, meleg teát inni, és lesz melegedő is.

Balatontipp.hu
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó