Egyszerűsített bevallás: Rosszul fogunk járni, ha az APEH tölti ki!
2009. január 16. 14:07

Jelentős „fekete jövedelemhez” juthat a költségvetés, ha sokan veszik igénybe az Egyszerűsített bevallást. Nem a törvénymódosítással van a baj, hanem azzal, hogy az APEH évek óta az Adójóváírást jogszabályellenesen tölteti ki a 0853 nyomtatvány kitöltő szoftverében.

A Népszabadság 2006. március 1-i számában egyszer már elismerte az APEH, hogy adójóváírásban saját kárára tévedhet az adózó. A nyomtatványkitöltő szoftver jogszabályellenes működésének kijavítása helyett azóta visszalépés történt:

http://hvg.hu/kkv/20081113_apeh_bevallas_program.aspx .

Az APEH azt állítja, hogy két éve kifejezetten az adózók kérték, hogy több adót fizethessenek. Úgy látszik, akaratukon kívül tényleg több adót fizettek, mint amennyit a jogszabályi kötelezettségük alapján kellett volna. Az Egyszerűsített bevallással kifejezetten rá akarják kényszeríteni az adózókat, hogy becsapják magukat. Idézet a tájékoztató anyagból: „…a saját igazolásaival összehasonlítja és amennyiben az azokban feltüntetett adatok azonosak, aláírva visszaküldi az adóhatóságnak”.

Az adójóváírás (29. sor) esetében az esetek döntő többségében nem azonosak. A tájékoztató anyagban említett „saját igazolás” a munkáltató által kiadott (M30) igazolás, amelyik az adóelőleg levonás során elszámolt adójóváírást tartalmazza (Szja törvény 48.§ (12) bekezdése). A bevallásban viszont az adójóváírást „éves elszámolási” szabályok szerint kell kiszámítani (Szja törvény 33.§). Az adóelőleg levonási szabályok (48.§ (12) bekezdés) valóban lehetőséget adnak az adózónak arra, hogy dönthessenek arról (nyilatkozhassanak), hogy év közben az adóelőleg levonása során érvényesíteni kívánják-e a havi adójóváírás előleg összegét. Év végén viszont az adójóváírás összegét már egy törvényben szabályozott képlettel kell kiszámítani. Ettől érvényesen eltérni nem lehet. Az APEH mégis megengedi az eltérést az adózó kárára. Ugyanez az eltérés nem lehetséges, ha a munkáltató készíti el a magánszemély adóbevallását (M29 nyomtatvány-kitöltő).

Tehát ha a munkáltató végzi el a magánszemély helyett az év végi adóbevallást, akkor nem fordulhat elő, hogy az adózó több adót fizessen a törvényben meghatározottnál az adójóváírás téves összege miatt. Míg ha a 0853-as nyomtatvány kitöltő szoftverrel vagy az Egyszerűsített bevallással készítik el az adóbevallást és írják be az M30-as igazoláson lévő adójóváírás adatot, akkor a magánszemély saját kárára tévedhet. Mindhárom nyomtatvány kitöltő szoftvernek (M29, 0853 és Egyszerűsített bevallás) ugyanaz a jogszabályi alapja (33.§), míg az adóelőleg levonási adatokat tartalmazó M30-as nyomtatványnak más jogszabályi alapja van (48.§)

Összefoglalva: Az APEH 0853-as nyomtatványkitöltő szoftvere „Pénznyelő automataként” működik. Ezt a „Pénznyelő automatát” kívánják üzembe helyezni az Egyszerűsített Bevallás keretein belül is. Sok ezer magánszemély járhat rosszul, ha az APEH tölti ki bevallását”.

A megoldás egyszerű:

- az Adóhatóságnak ki kellene javítani a nyomtatványkitöltő szoftvere jogszabály ellenesen működését.

- Az Egyszerűsített Bevallásban az Adójóváírás összegét az adózó nem írhatja át, nem javíthatja ki!

Az ügy előzményeit tekintve, a megoldásra jelenleg nincs komoly esély. Az APEH mindenféle szakmai kontrol nélkül működik. A médiában „szakértőként” adóügyi végzettséggel nem rendelkező adószakértők, adómenedzserek, adópartnerek nyilatkoznak. 2009-től az adózási szakembereknek regisztráltatni kell magukat. A Pénzügyminisztérium honlapján a „Szakképzés, nyilvántartás” menüpont alatt meg lehet tekinteni a regisztrált adószakértőket (kb. 3 300), az adótanácsadókat (kb. 150) és okleveles adószakértőket (kb. 30). (2008.12.20-i állapot).

Az (adóügyi végzettséggel nem rendelkező) adószakértő és az okleveles adószakértő (legmagasabb adóügyi végzettség) között akkora a különbség, mint a szobafestő és a festőművész között.

Tapasztalatom szerint csak a nyilvánossággal lehet az Adóhatóságot rákényszeríteni a jogszabályok betartására. Ezért kérem az adózók tájékoztatását arról, hogy:

A nyomtatványkitöltő szoftverekben és az Egyszerűsített Bevallásban nem szabad kijavítaniuk a megajánlott adójóváírás összegét (29.sor), az M30-as munkáltatói igazolásban szereplő értéket hagyják figyelmen kívül, csak a jogosultsági hónapok számát vegyék figyelembe.     

Angyal József okleveles adószakértő, okleveles matematikus

PM Nyilvántartási szám: OASZ4108098

Tel.: 06- 20-9429-386Angyal József okleveles adószakértő
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó