„Erdélyország az én hazám” - Erdély barátainak világtalálkozója Verőcén
„Erdélyország az én hazám” címmel második alkalommal kerül megrendezésre június 27-29-én Erdély barátainak világtalálkozója. A helyszín a verőcei Csattogó-völgy, a Dunakanyarban. Igazi fesztivál lesz hagyományőrző műsorokkal, előadásokkal, könnyűzenei koncertekkel, sok-sok tánccal és zenével, erdélyi ízekkel és vidám emberekkel. Minden korosztály megtalálhatja a neki való programot.
2008. június 13. 15:13

Ahogy a fesztivál felvezető sajtótájékoztatóját az Uránia Nemzeti Filmszínházban elmondták: az eseményre június 27-29-én kerül majd sor a Dunakanyarban található Verőcén, a Csattogó-völgyben. A szervezők várják az Erdélyből elszármazottakat és mindenkit, aki szereti az erdélyi kultúrát. A hagyományőrző programok, ismeretterjesztő előadások mellett kiemelt szerepet kap a könnyűzene is - közel hatvan különböző program lesz a három nap alatt.

A fesztivál fővédnöke, Cselényi László, a Duna Televízió elnöke. Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon mintegy 2,5 millió embernek vannak határon túli kapcsolatai. Nagy érdeklődést tapasztalt a rendezvénnyel kapcsolatban, biztos benne, hogy nagyon jó hangulatú dzsembori lesz, egy „ízig-vérig modern, mai találkozó”. A maga és a Duna TV részéről minden segítséget megadnak, folyamatosan hirdetik az eseményt. Reméli, hogy nem lesznek Verőcén Árpád-sávos zászlók, hiszen ez nem politikai, hanem kulturális rendezvény lesz, ahova a világ minden magyarját várják, ideológiamentesen.

-„Minél többen legyünk!” - mondta Domokos István, gazdasági főszervező. A költségek nagy részét ugyanis a jegybevételekből fedezik. Természetesen vannak szponzorok is, többségükben erdélyi kötődésűek. Pályázati pénzt egyelőre nem kaptak. Külön megköszönte a fellépőknek, segítőknek, hogy az anyagi szempontokat félretéve vesznek részt a fesztivál létrehozásában.

És ha már fellépők... - Gaál István kulturális főszervező, ötletgazda ismertette a programokat. Mint elmondta, a völgyben  két fő helyszín lesz: a Kós Károly Kultúrterem és a Nagyszínpad. Előbbiben lesznek történelmi tárgyú előadások, erdélyi orvoskonferencia, üzletember-találkozó. Az utóbbi helyszínen vasárnap Erdély jövőjéről rendeznek tudományos konferenciát, fellép többek között a Kormorán, a Szkítia, az Ismerős Arcok, Keresztes Ildikó, Tamás Gábor és a kolozsvári Knock Out rock&roll zenekar. Természetesen a táncház sem hiányozhat, mint ahogy a hagyományőrző együttesek sem. Külön felhívta a figyelmet a Némethy fivérek lovasíjász-műsorára és a vasárnapi harcászati bemutatóra.

Simó Józsefnek, a hazai Wass Alapítvány elnökének köszönhetően a fesztivált megtisztelik Wass Albert Amerikában élő fiai is. Pénteken találkozhatnak velük a fesztiválozók. Magyarul fognak beszélni, biztos benne, hogy nagy örömet fognak szerezni ezzel mindenkinek. Majd az Ismerős Arcok zenekar ad rendhagyó koncertet – Simó segítségével, Wass Albert életéről.

Bethlen Farkas, Verőce polgármestere büszke arra, hogy ők adhatnak otthont e világtalálkozónak. Ez a település számára is nagy lehetőség.

Nagy hangsúlyt helyeznek a gasztronómiára is, valódi erdélyi ízek lesznek, köszönhetően a budapesti Hargita Grill Cafénak és a Székelykapu Étteremnek.

Igazi családi program lesz, ahol minden korosztály jól érezheti magát. Ezt tükrözik az igazán baráti jegyárak is. A háromnapos bérlet 3000 forint, a napijegy 1500 forint, de van félárú diák- és nyugdíjaskedvezmény is, ráadásul a 10 éven aluliak számára ingyenes a belépés. Szálláshelyek nagy számban állnak rendelkezésre, és sátorozási lehetőség is van.

További információk és részletes program a fesztivál honlapján, a www.erdelyhon.hu címen találhatók.

A programok közül kiemelve néhányat, figyelmébe ajánljuk Varga Tibor jogtörténész és Kocsis István író előadásait Szent László királyról, és a magyarság eredetéről, továbbá Balázsi László unitárius püspökhelyettes Mozaikok az erdélyi egyházak történetéből című műsorát. A Wass Albert év következtében találkozhatnak Wass Albert fiaival, Simó Józseffel, a Magyarországi Wass Alapítvány vezetőjével és az Ismerős Arcok Együttessel. Megszervezik az Erdélyből elszármazott orvosok konferenciáját, illetve üzletemberek találkozóját. Erdély jövője címmel tudományos kerekasztal beszélgetést tartanak neves közéleti személyiségek részvételével.

A vasárnap ünnepi ökumenikus istentisztelettel veszi kezdetét. A Fesztivál résztvevői elzarándokolnak a Szent Jakab kagylóhoz, ahol Dr. Buksa Ildikó tartja meg előadását „Boldogasszony lelkünk fészke” címmel.

Esténként koncertek színesítik a programokat. Június 27-én Tamás Gábor: „Ó Erdély szép hazám” koncertjén kívül lesz Kormorán, Szkítia, és Fényhozók Együttes: Árpád öröksége-dalok a hazatérés idejéből. Megcsodálhatják a  Budapesti Székelykör Néptáncosainak bemutatóját. Éjszakánként a tábortűz melletti táncházhoz az Ördögborda és az Elevenek húzzák a „nótát”. Megismerkedhetnek a Tűzmadár Táltos Dobkör tagjaival is.

A Duna Televízió stábja a népszerű Kívánságkosár műsorával közvetítést sugároz a táborból. A háromnapos rendezvény állandó műsorai között szerepel a Benedek Elek játszóház és erdélyi kézműves foglalkozások, sport (foci, lovaglás, röplabda, íjászat stb.), kirándulás, táltosok, egészségmegőrző programok, erdélyi gasztronómiai bemutató és vásár, valamint hagyományos termékek kirakodóvására.

A fellépőkről a teljesség igénye nélkül

Kató Árpád (csíkszeredai származású) klasszikus gitárművész

Lőwey Lilla, Váradi Péter Pál házastárs, Erdély Honismereti Fotóalbum gyűjtemény szerzőpárosa. Kiemeljük a Kelemen-Görgény Wass Albert havasai fotóalbumának a fesztivál idején való bemutatását, Simó József és a holtmarosi református lelkész, Bartha József közreműködésével

Kiss Stúdió SzínházKiss Törék Ildikó, Varga Vilmos (Nagyvárad). A 2008-as év Magyar Örökség Díj méltó viselői.

Ismerős Arcok Zenekar, közös estjük lesz Simó Józseffel, a Wass Albert Alapítvány magyarországi elnökével. A zenekar frontembere Galambos Nándor, honlap: www.ismerosarcok.hu

Kormorán zenekar, 2006-ban 30 esztendős fennállásukat ünnepelték. Az ünnepi évben a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében átvehették a „Magyar Örökség” díjat, amely kinyilvánítja, hogy a zenekar dalai a nemzeti kulturális örökség részét képezik. Más megfogalmazás szerint a Kormorán megkapta az úgynevezett „Magyar Szellemi Lovagrendet”. A Kormorán magyar „unikum”.

Frontember Koltay Gergely, honlap: www.kormoranfolk.hu

Tamás Gábor énekes előadó. „Zenei és ezen belül énekesi pályám opera és klasszikus zenével indult el. Kis koromban közelebb állt hozzám a klasszikus zene, hiszen már a zeneiskola kisdiákjaként beválogattak a gyerekkórusba a kolozsvári román, illetve a magyar Operába és tulajdonképpen ez jelentette az első igazi kapcsolatot az énekléssel. Curt Mild neves karvezetőnek és tanáromnak köszönhetem, hogy megtanított úgy énekelni, hogy a szöveg mindig érthető legyen. Ennek aztán a könnyűzenében igen nagy hasznát vettem...”
Folytatás a www.tamasgabor.se honlapon

Orbán Ferenc (Marosvásárhely), zenetanár, gitáros, a nemEz együttes frontembere. Honlap: www.orbanferenc.home.ro , www.nemezband.com

Regélők együttes,  zenei világuk, eszköztáruk, sajátos színezetű, hangszerelésük akusztikus, főszerepben az ének-gitárral. Előadásaik tematikája a „gyökerekhez” nyúlik vissza, amelyhez kiapadhatatlan forrásként szolgálnak a népdalok, de szívesen merítenek a rockzene dallamvilágából, a mások által megzenésített versek mellett igyekeznek a rímeket dúdolhatóvá tenni. Vezetőjük Szép Ibolya, honlap: www.regelok.hu

Tűzmadár Táltos Dobkör, összekötő Tőke Zoltán és a Belső barlang vezetőnője Botka Zsuzsa. Honlap: www.tuzmadartaltos.hu

Csernik Szende lábbábművész. Aranyos, ízes beszédű, kiváló előadó.

Knock Out kolozsvári, Erdélyben befutott zenekar. Vezetőjük Lénárd „Yogi” József . Honlap: www.knockout.ro

Némethy Zoltán fiainak lovas-íjász bemutatója. A fiúk kitünő és világon elismert lovas íjászok, Kassai növendékek. Produkciójuk egyedi és bámulatos.

Szkítia zenekar, Előadásuk „Tiszta szívvel” Wass Albert emlékelőadás is egyben. Honlap: www.szkitiarock.hu

Budakörnyéki Székely Kör „Székelytáncok” előadást mutatják be. Bege Attila a Kör elnöke, maga a fesztivál egyik szervezője. Pitti Katalin operaénekes és Vestergán Miklós tárogatóművész fellépéseinek moderátora

Ördögborda (Balánbánya) és Elevenek (Csíkszentdomokos) gyermek táncegyüttesek, vezetőjük Sándor Csaba, honlap: www.ordogborda.hu

Zoltáni Zsolt (székelyderzsi) gitáros-énekes, Dévai Nagy Kamilla tanítványa, előadásai során megzenésített verseket, saját szerzeményeket, virágéneket, népdalokat énekel gitár kísérettel, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Honlap: www.zoltani.hu .

Dr. Varga Tibor jogtörténész kétszer is előadást tart a fesztiválon, megemlékezve Szent László és Mátyás királyról. Honlap: www.szentkoronaorszaga.hu

Zrínyi Barantások magyar harcművészet népszerűsítői. Vezetőjük Vukics Ferenc

Sütő Levente Lehel bútorfestő-asztalos, fafaragó, tiszteletbeli vendégünk, aki a híres vargyasi Sütő család leszármazottja. Bemutatót és előadást tart a mesterségéről, családja múltjáról. Honlap: www.sutoleventelehel.com

Erőss ZsoltHópárduc” hegymászó, az első magyar, aki megmászta a Mount Everest. Honlap: www.hoparduc.hu

„Erdélyország az én hazám” íjászverseny június 29-én, szervezője Pataki István és Oroszi István

Dr. Buksa Ildikó énekes előadó, csángó énekek közvetítője

B. L.
Címkék:
MTI Hírfelhasználó