Mérföldkőnek számító vizsgálati eredmények
Óriási előrelépés a vezető halálokként számon tartott szív- és érrendszeri betegségek elleni harcban
Az Amerikai Kardiológus Társaság éves kongresszusán nyilvánosságra hozott ONTARGET vizsgálat új perspektívát nyitott a magas vérnyomás következtében kialakuló kardiovaszkuláris szövődmények - például agyi keringési zavar (stroke) vagy szívroham - kezelésében.
2008. május 6. 12:30

A nemzetközi jelentőségű vizsgálat keretében öt éven keresztül több mint 25 000 – köztük több száz magyar - beteg megfigyelése zajlott. Az eredmények alátámasztották, hogy a tanulmányozott terápia nemcsak jobban tolerálható a betegek számára, de megelőzheti minden ötödik szív- és érrendszeri esemény bekövetkezését.

A magas vérnyomás (hipertónia) korunk egyik legelterjedtebb betegsége, melynek szív- és érrendszeri következményei világszerte rengeteg életet követelnek. Hazánkban a lakosság meglepően nagy hányada érintett: minden ötödik, 60 év felett pedig minden második felnőttnek van magas vérnyomása. Mivel sokáig nem okoz tünetet, általában „csendes gyilkosként” emlegetik. Sokan nem tulajdonítanak neki nagy jelentőséget tekintve, hogy együtt lehet élni vele, de ezzel nagymértékben növelik a stroke és szívinfarktus esélyét. Pedig megfelelő kezeléssel a magas vérnyomás karbantartható és megelőzhetők a szerveket érintő súlyos szövődményei.

Mi pontosan a magas vérnyomás?

A magas vérnyomás kialakulását tulajdonképpen a kisebb verőerek szűkebbé válása okozza, amelynek következtében a szívnek erősebben kell dolgoznia, hogy megfelelő mennyiségű vért tudjon áramoltatni a szervezetben. Bár a szívnek ez akár évekig nem okoz gondot, de hosszútávon olyan többlet feladatot ró a szervezetre, hogy olyan létfontosságú szerveink, mint az agy, szív, vese, és érrendszer szerkezete károsodik.

Mi okozza?

A hipertóniának alapvetően két típusa van, az egyiket esszenciális magas vérnyomásnak, a másikat pedig másodlagos magas vérnyomásnak nevezzük. Az esszenciális magas vérnyomás kialakulásában öröklött tényezők játszanak szerepet. A másodlagos magas vérnyomás okai azonban pontosan azonosíthatóak, és a kiváltó ok megszűnésével sokat tehetünk a magas vérnyomás leküzdése érdekében. Ezek lehetnek például: a túlzott  alkohol-, drog- vagy koffeinfogyasztás, dohányzás, stressz vagy fizikai igénybevétel. De hatással van rá a kor, a nem, az etnikum, a túlsúly, családi hajlam, de még az időjárás is.

Hogyan kezelik?

A magas vérnyomás kontrollálására többféle kezelés létezik. Szerencsére napjainkban már léteznek olyan, betegek által jól tolerálható, 24 órás hatású terápiák, amelyek hatékonyan csökkentik a magas vérnyomást, a kockázatos kora reggeli órákban is, amikor a legnagyobb a szívroham vagy a stroke veszélye. Általában egyfajta terápiát alkalmaznak, azonban a súlyosabb esetekben, a lehetséges szövődmények megelőzése érdekében, több gyógyszer együttes alkalmazása célravezetőbb lehet.

A szív- és érrendszeri szövődmények (szívinfarktus, stroke), amelyek kialakulásában a magas vérnyomás általában meghatározó szerepet játszik, világszerte a leggyakoribb haláloknak számítanak, s évente több mint 17,5 millió ember életét követelik. Rengeteg kutatás folyik, melyek célja újabb és újabb kezelési eljárások kidolgozása, illetve a meglévő terápiák tökéletesítése. Ezen vizsgálatok közé tartozik az ONTARGET szív&ér védőprogram is, amelynek az Amerikai Kardiológusok Társaságának éves kongresszusán nyilvánosságra hozott eredményei meghatározóak a kardiovaszkuláris szövődmények megelőzésében.

Mi az ONTARGET vizsgálati program?

Az ONTARGET mérföldkőnek számít, több szempontból is: az egyik legnagyobb betegszámú klinikai vizsgálat, amely egy vérnyomáscsökkentő terápia szív- és érrendszeri védőhatását kutatta. Továbbá a vérnyomáscsökkentő hatáson túlmutató kardiovaszkuláris védelem bizonyítását tűzte ki célul.

A vizsgált terápia a verőerek összehúzódását gátolja, ezáltal elérve a kiemelten hatékony és hosszú ideig tartó vérnyomáscsökkentő hatást.

A vizsgálatban 25.620 magas szív- és érrendszeri kockázatú, nem magas vérnyomásos, illetve kontrollált magas vérnyomásos beteg megfigyelése zajlott öt éven keresztül. A vizsgálat mintegy 40 ország – köztük Magyarország – 700 vizsgálati centrumában folyt.

A hazai vizsgálatot, amelyben országszerte 20 centrumban kezelt 600 beteg vett részt, az Országos Kardiológiai Intézet professzora, Dr. Keltai Mátyás vezette.

A befejezését követően több mint 100 000 betegév adatai kerültek feldolgozásra. A program keretében összegyűlt kiemelkedően nagyszámú adat olyan kérdéseket válaszol meg, amelyre addig nem volt tudományos bizonyíték.

Mik a legfontosabb eredmények?

Az ONTARGET eredményei bebizonyították, hogy a vizsgált terápia – mind a nem magas vérnyomásos, mind pedig a kontrollált magas vérnyomásos betegek esetében – megelőzheti minden ötödik súlyos szív- és érrendszeri esemény – szívinfarktus, stroke – bekövetkezését. A vizsgálatból szintén kiderült, hogy a tanulmányozott terápia a hatékony vérnyomáscsökkentésen túl a betegek számára is sokkal jobban tolerálható, mint a hasonló kezelési eljárások, mivel nem rendelkezik azok tipikus mellékhatásaival, mint például a köhögés, vagy a vizesedés. Ennek köszönhetően a betegek terápiahűsége sokkal magasabb, és nagyobb hajlandóságot mutatnak a készítmény rendszeres bevételére.

„Az ONTARGET vizsgálatnak köszönhetően, most egy olyan új terápiás lehetőség van a kezünkben a magas kardiovaszkuláris rizikójú betegek kezelésére, amely nemcsak hatékonyan csökkenti a magas vérnyomást, de jobban is tolerálható a betegek számára.” - foglalta össze Prof. Dr. Farsang Csaba a Magyar Hypertonia Társaság tiszteletbeli elnöke a vizsgálattal kapcsolatban.

Hogyan lehet a hipertóniát kezelni?

A hipertóniát többféle gyógyszerrel kezelik: vannak, amelyek a verőér összehúzódását csökkentik (ACE gátlók), vannak, amelyek az adrenalin hormon hatásait gátolják (béta-blokkolók), vannak, amelyek az ereket tágítják, és vannak, amelyek pedig a szervezet vízháztartására gyakorolnak hatást. Általában egyfajta terápiát alkalmaznak, azonban a súlyosabb esetekben, a lehetséges szövődmények megelőzése érdekében, több eljárás együttes alkalmazása célravezetőbb lehet.

Az ONTARGET vizsgálati programról

Az ONTARGET a legnagyobb randomizált klinikai vizsgálat, amely egy angiotenzin II receptor blokkoló (ARB) szív- és érrendszeri védőhatását kutatta. Az angiotenzin II egy hatékony érszűkítő anyag, amely emeli a vérnyomást és számos olyan érfali folyamatban vesz részt, amelyek a kardiovaszkuláris szövődmények kialakulásának kockázatát fokozzák. Ennek a receptornak a hatásait blokkolja a program keretében tanulmányozott hatóanyag.

A vizsgálatban 25.620 magas kardiovaszkuláris rizikójú, nem magas vérnyomásos, illetve kontrollált magas vérnyomásos beteg megfigyelése zajlott 5 éven keresztül. A vizsgálat mintegy 40 ország – köztük Magyarország – 700 vizsgálati centrumában folyt.

A hazai vizsgálatot, amelyben országszerte 20 centrumban kezelt 600 beteg vett részt, az Országos Kardiológiai Intézet professzora, Dr. Keltai Mátyás vezette.

A befejezését követően több mint 100.000 betegév adatai kerültek feldolgozásra. A program keretében összegyűlt kiemelkedően nagyszámú adat olyan kérdéseket válaszol meg, amelyekre addig még nem volt tudományos bizonyíték.

Eredmények

Az ONTARGET eredményei bebizonyították, hogy a vizsgált ARB hatóanyag – mind a nem magas vérnyomásos, mind pedig a kontrollált magas vérnyomásos betegek esetében – megelőzheti minden 5. súlyos kardiovaszkuláris esemény (szívinfarktus, stroke) bekövetkezését. A vizsgálatból szintén kiderült, hogy a tanulmányozott terápia nemcsak ugyanolyan hatékony a szív- és érrendszeri szövődmények megelőzésében, mint az aranystandardnak számító ACE-gátló (angiotenzin konvertáló enzim gátló) kezelés, de szignifikánsan jobban tolerálható, mivel nem rendelkezik azok tipikus mellékhatásaival, mint például: a köhögés, vagy a vizesedés. Ennek köszönhetően a betegek terápiahűsége sokkal magasabb, és nagyobb hajlandóságot mutatnak a készítmény rendszeres bevételére. Ezek azért is lényeges tényezők, mivel döntő fontosságúak a súlyos kardiovaszkuláris események megelőzésének hatékony, hosszú távú kezelésében.

Jelenleg a vizsgálat keretében tanulmányozott hatóanyag az egyetlen olyan angiotenzin receptor blokkoló (ARB), amely a magas rizikójú betegek körében bizonyított kardiovaszkuláris védőhatással rendelkezik, a vérnyomáscsökkentő hatásán túl. Ezidáig csak egy ACE-gátló hatóanyagnál igazolták ezt a protektív hatást, azonban a 2006-os PRISMA vizsgálat korábban már igazolta, hogy a vizsgált terápiával erőteljesebb vérnyomáscsökkentés érhető el a kritikus hajnali órákban, mint a csak ACE-gátló kezeléssel.

gondola
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Példátlan erőszakhullám sújtja Amerikát
  Chicagótól New Yorkig és Los Angelesig felrobbantak az utcák: újabb erőszak- és gyilkossághullám sújtja az Egyesült Államok nagyvárosait, különösen a feketék által lakott szegénynegyedeket – miközben több demokrata politikus is a rendvédelmi szervek ellen hergel, addig csecsemők és kisgyerekek is golyó általi halált halnak az utcákon.
 • Orbán: a vírus behurcolása ellen kell védekezni
  A koronavírus Magyarországra való behurcolása ellen kell védekezni, minden egyes újabb magyarországi fertőzésnél megtalálható ugyanis valamilyen külföldi "mozzanat" - mondta a miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban.
 • Az Árpád-házi dinasztia négy és fél évezredes DNS-e
  Az archeogenetikai vizsgálatok alapján az Árpád-házi királyok dinasztiája a mai Afganisztán északi részén, az ókori Baktria területén alakult ki 4500 évvel ezelőtt - közölte az emberi erőforrások minisztere pénteken, Budapesten.
MTI Hírfelhasználó