„Mi, kommunisták, különleges emberek vagyunk”
Döbbenetes dokumentum! - Molnár Lajos miniszter levele egy szakmai kollégium elnökének
Ha még akadt valaki, aki túlfűtött elmék merő képzelgésének hitte a kommunista diktatúra lopakodó visszatérését, az olvassa el Molnár Lajos miniszter levelét!
2007. február 5. 14:18

Ez a hang, ez a stílus a legelső betűtől a legutolsóig egy sült kommunistáé, egy hamisitatlan diktátoré. Egy olyan emberé, akinek elvtársai körében megingathatatlan meggyőződésévé vált azt a sztálini felismerés, hogy pártunk és kormányunk eleve mindenkinél mindent jobban tud, hiszen „mi, kommunisták, különleges emberek vagyunk, különleges anyagból…”.

Magyarországon szélsőségesnek, elmekórtani esetnek s hasonlóknak bélyegzik azokat, akik úgy vélik, ebben az országban az ún. balliberális oldalon bőven akadnak idegenszívűek: a  magyar nemzet módszeres gyengítésén, tönkretevésén fáradozók. Alighanem drasztikusan csökkenne e lázálmot látók száma, ha drasztikusan csökkenne a Molnár Lajosok és futtatóik (Gyurcsányok, Kókák stb.) száma.

Az egészségügy-miniszteri választ a Neurológiai Szakmai Kollégium és a Pszichiátriai Szakmai Kollégium egyeztetett álláspontja váltotta ki. Saját tapasztalataikon túl mintegy öt oldalnyi szakirodalomra támaszkodtak. Részletes, tartalmas levelüket így összegezték:

A fentiek alapján a két Kollégium kategorikusan elutasítja azt az állítást, miszerint az ún. könnyű drogok nem okoznak egészségkárosodást, sőt arra hívja fel a figyelmet (bőséges szakirodalom alapján), hogy a szubklinikus károsodások miatt (pl. reakció-idő megnyúlása, itélőképesség csökkenése) kifejezett veszélyt jelenthetnek környezetükre, mivel szinte valamennyi drog kedvezőtlenül befolyásolja a mindennapi életben olyan fontos figyelemműködést, reakció-időt valamint a rövid és hosszú távú memóriát.”

S akkor, íme, a miniszteriális válasz.

Egészségügyi minisztérium
Miniszter

1492-1/2007-0003 EGP

Prof. Dr. Bitter István úrnak
elnök
Pszichiátriai Szakmai Kollégium
SE Pszichiátriai és Pszichotherápiás Klinika
Budapest
Balassa út 6.
1083

Tisztelt Elnök Úr!

Ezúton tájéjoztatom, hogy az előző egészségügyi miniszter kérésére készített, az egyes kábítószerek egészségügyi károsító hatására vonatkozó Pszichiátriai és Neurológiai Szakmai Kollégiumi állásfoglalást elfogadhatatlannak tartom. Véleményem szerint az állásfoglalás szakmailag erősen kifogásolható, és minősíthetetlen, hogy az külföldi szakértői anyagok szószerinti felhasználásával készült, mely akár szerzői jogokat is sérthet. Megengedhetetlennek tartom továbbá, hogy a jövőben a szakmai grémiumok a kérdést ne a társadalmi súlyának megfelelő komolysággal kezeljék.

A fentiek alapján kérem a kiadott állásfoglalás haladéktalan írásbeli visszavonását, illetve az attól történő teljes elhatárolódást, és egyúttal kérem egy olyan új állásfoglalás kialakítását, amely illeszkedik a probléma társadalmi súlyához, erkölcsi, szakmai tartalma igazodik az európai normákhoz, és ami alkalmas az egészségügyi tárcához méltó drogstratégia kialakítására.

Budapest, január 19.

Tisztelettel:

Dr. Molnár Lajos

* * *

Eddig a levél.

S még meddig?!

Varga Domokos György
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány 11 pontos akcióterve
  A kormány 11 pontos akciótervének intézkedései és az új hitelprogramok (gyármentő garancia- és hitelprogram) biztosíthatják a recesszió elkerülését Magyarországon a teljes foglalkoztatottság megőrzése és a családok megvédése mellett; hosszú távon azonban új gazdaságstratégiai modellre is szükség van - hangsúlyozta a gazdaságfejlesztési miniszter szerdán.
 • Moszkva komoly ajánlat esetén kész a tárgyalásra
  "Ha most komoly javaslat érkezik arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne megállítani ezt a konfliktust úgy, hogy közben teljesüljenek a mi teljesen jogos követeléseink, természetesen készek leszünk tárgyalni" - mondta Lavrov a Jevgenyij Primakov néhai miniszterelnök és külügyminiszter emlékének szentelt fórumon.
 • Elutasította az Alkotmánybíróság az ellenzéki indítványt
  Az Alkotmánybíróság a határozatában megállapította: "nem alaptörvényellenesek azok a rendelkezések, amelyek meghatározzák a még elégséges szolgáltatások pontos tartalmát a köznevelési intézményekben megtartott sztrájk esetén".
MTI Hírfelhasználó