Bemutatkozott a SZEMM
Első rendezvényét várhatólag április 3-án Budán tartja a Szabadelvű Médiaműhely - tudta meg megbízható forrásból a gondola. A SZEMM a tervek szerint a hazai választási kampány egyes, Európában elfogadhatatlan elemeire hívja fel a figyelmet szakmai tanácskozásán.
2002. március 11. 04:52
A polgári újságíró-szervezet a budai Karinthy Szalonban tartotta bemutatkozó sajtótájékoztatóját a média meglepően nagy érdeklődés mellett. Németh Miklós Attila, a civil szervezet elnöke többek közt arra hívta fel a figyelmet, hogy a SZEMM hétéves előzményeken alapul: csaknem pontosan hét esztendeje, 1995. március 13-án tartotta első rendezvénypét a bejegyzés nélkül működő Magyar Média Műhely. Az MMM az eltelt időben számos konferenciát rendezett, interjúköteteket adott ki, és útjára indította a polgári újságíródíjat, az Európa-érmet. Német Miklós Attila jelezte: a SZEMM a jövőben "hallatni fogja hangját", ha a hazai közéletben az európai normáknak nem megfelelő jelenségeket tapasztal. Most ilyennek ítéli, hogy az egyik baloldali párt miniszterelnök-jelöltje nagycsütörtökre hívta ki vitatkozni a kormányfőt, s ez a modortalanság a hazai médiában elsikkadt.

Illés Sándor, a 88 éves író a SZEMM tiszteletbeli elnökeként arról beszélt az újságíróknak, hogy a négy évtizedes szocialista diktatúra alatt elhallgatásra ítélt emlékeket most felszínre kell hozni, ne ismétlődhessenek meg a XX. század nemzeti tragédiái.

Molnár Pál, a SZEMM etikai bizottságának tagja bejelentette, hogy a testület a következő két évben a tervei szerint létrehoz olyan tömör és a gyakorlatban használható etikai kódexet, amely "a Népszabadságtól a Magyar Nemzetig, a TV2-től a Pannon Rádióig megfelel a felelősen gondolkodó újságíróknak."

(gondola)

Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Uralkodók földi maradványait azonosították a kutatók
  Több magyar uralkodó, köztük Szent László király földi maradványait azonosították a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói a Székesfehérvári Középkori Romkertben talált csontleletek között - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden az MTI-t.
 • Az akarat újra építi a falakat
  A Kovácsi Bazilika országos és nemzetközi jelentőségű. A konkrét tervezést meg kell előzze egy – minél teljesebb körű – régészeti kutatás és feltárás, hiszen a Bazilika és az azt körbeölelő cinterem (temető) vasúti töltés alatti része még teljesen ismeretlen. Nem kizárt, hogy a magyar történelem jelentős leletei, tárgyai kerülnek még elő – véli Rainer Péter.
 • A baloldal diktatórikus hajlamú
  A glaszékesztyűs magyar rendszerváltás és annak következményei (4. rész)
MTI Hírfelhasználó