Sokan mentek el a Kossuth térre
A Kossuth téren Schmitt Pál, a MOB elnöke beszélt az egybegyűltekhez. Már több mint húszezren vannak a Parlament előtt. Demszky este nyolc és kilenc óra között nem javasolja a metró használatát. Orbánt a térre várják.
Utoljára frissítve: 2006. szeptember 23. 18:07
2006. szeptember 23. 16:25
Sokan állnak a 2-es villamos sínein, amely már nem közlekedik. A földművelésügyi tárca előtt akadozva ugyan, de még tudnak közlekedni a személyautók.

***

Az október elsejei választásoknak nagyobb a tétje, mint eddig bármikor - jelentette ki Schmitt Pál, európai parlamenti képviselő a Kossuth téri tüntetőkhöz szólva. A Fidesz alelnöke hangsúlyozta: az önkormányzati választások ezúttal népszavazást jelentenek, a magyarok a voksoláson a demokrácia, az igazság, a nyugalom és a béke mellett tehetnek hitet.

Az a sok jó szándékú ember, aki mindennap az utcára vonul, azt is kifejezi, hogy egyetért a köztársasági elnök szavaival, aki szerint Gyurcsány lelepleződése után morális válságban van az ország. Az embereknek békére és nyugalomra van szükségük az erőszakkal szemben, igazságra és őszinteségre - mondta Schmitt Pál.

***

Jövő héttől az egész országra kiterjesztik demonstrációjukat a Kossuth téri tüntetők - jelentette be szombaton Molnár Tamás, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 tagja a Kossuth téren.

"Meg akarjuk buktatni a jelenlegi posztkommunista kormányzatot. Tüntetésünk nem ér véget vasárnap, tüntetésünk nem kapcsolódik a választásokhoz, folyamatosan folytatni fogjuk egészen addig, amíg a Gyurcsány-kormány le nem mond" - mondta Molnár Tamás nemzetközi sajtótájékoztatóján.

Molnár Tamás elmondta: vasárnap a tervek szerint polgári engedetlenségi mozgalmat indítanak, kedden pedig "a gazdák ellepik az utakat". Hozzátette: a demonstrálók azt várják az ellenzéki pártoktól, hogy csatlakozzanak a tüntetésekhez.

Molnár Tamás felszólította Orbán Viktort, hogy vegyen részt a Kossuth téri eseményeken. A tüntetők képviselője szerint az ellenzéki politikusnak mindenféle tisztségéről lemondva kellene a Kossuth térre mennie, hogy a tüntetők eldöntsék, "megbocsátanak-e neki". Az MTI azon kérdésre, hogy miért tartja szükségesnek azt, hogy politikai pártok csatlakozzanak a civil kezdeményezéshez, Molnár Tamás azt válaszolta, a politikusok megjelenése "gesztus értékű" lenne.

A tüntetők képviselői bemutatták úgymond hivatalos jelképüket, a Viktóriát, a győzelem jelképét formázó kézfejet. Molnár Tamás hangsúlyozta: visszautasítják, hogy csőcseléknek nevezzék a Kossuth téri tüntetőket.

***

„A mai nap sorsdöntő az elmúlt hét eseményeinek kimenetele és megítélése szempontjából! Ezért mi, a most megalakult Új Magyarországért Egyesület tagjai mindazokat, akik a demokrácia alapértékeit és az alkotmányosságot jelenleg veszélyeztetve érzik Magyarországon, ma, szeptember 23-án szombaton délután öt órára a Kossuth térre várjuk, a Parlament elé” – olvasható az Új Magyarországért Egyesület közleményében. Hozzáteszik: „Várjuk továbbá azon köztiszteletben álló személyiségeket, művészeket, tudósokat, filozófusokat, sportolókat és másokat akik kiállásukkal kivezető utat mutathatnának a kialakult morális és politikai válságból”

. Az Új Magyarországért Egyesületet szombat délelőtt ismert bal- és jobboldali értelmiségiek és közéleti személyiségek hívták életre, köztük Makovecz Imre, Szűrös Mátyás, Pap Lajos, Hargitay András, Molnár V. József és Berecz András, akik fel is szólalnak öt órától a Kossuth téren.

***

Nemzetközi sajtótájékoztatót is tartottak a demonstrálók, melyen közölték, hogy a médiától nem kapnak kellő teret nézeteik ismertetésére. Egyúttal arra kérték a külföldi újságírókat, hogy hitelesen tájékoztassanak az eseményekről. Megjelent a Kossuth téren Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke is, aki úgy vélekedett, hogy a sajtó most jelen sem lenne, ha nincs a hétfő éjszakai zavargás az MTV székházánál. Toroczkai amnesztiát követelt mindenkinek, tüntetőknek és rendőröknek egyaránt, akiket a hétfői események miatt előállítottak. Rendőrségi tájékoztatás szerint egy ember verekedést próbált szítani a tüntetők között, az illetőt elfogták és előállították. A Parlament közvetlen környékén körülbelül 200 rendőr állomásozik.

***

A főpolgármester nemzetbiztonsági forrásokra hivatkozott, amikor kijelentette, hogy rendkívül nagy létszámú emberre lehet számítani Budapest utcáin.

"A helyzetet tovább súlyosbítja a mai Fradi focimérkőzés az Üllői úti stadionban, amelyet a szokott mértékben biztosít a rendőrség, de várható, hogy a meccs után a drukkerek megindulnak a Kossuth tér felé" - mondta Demszky Gábor.

Annak érdekében, hogy ne ismétlődjenek meg az elmúlt napok eseményei, a főpolgármester utasította a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-t (FKF), hogy távolítsanak el minden olyan "mozdítható" utcatárgyat, amelyet a rendbontók fegyverként használhatnak.

Az FKF munkatársai 250 ember 50 takarítógéppel, jelenleg azon munkálkodnak, hogy minden kukát, konténert és építési törmeléket elszállítsanak a belvárosból. A rendőrség pedig elsősorban arra készül, hogy az úgynevezett "ultrák" nagy csoportban ne közelíthessék meg a belvárosi területeket - mondta a főpolgármester.

Demszky Gábor arra kéri a budapesti lakosokat, hogyha tudnak még olyan tereptárgyakról, amelyek az utcán maradtak, jelentsék azt az FKF 06-1-210-0573-as telefonszámon.

A főpolgármester este nyolc és kilenc óra között nem javasolja a metró használatát a főváros lakosainak.

Demszky Gábor elmondta, hogy az eddigi rendbontások a rendőrségnek 8, a fővárosnak pedig 50 millió forintnyi kárt okoztak, a civil károkat pedig még nem lehet megbecsülni.

A főpolgármester felszólította Orbán Viktort, hogy hívja vissza az embereket a Kossuth térről, mert szerinte erre csak ő képes.

Makovecz is a tüntetők élén

A Kossuth téri tüntetők igazi rendszerváltást akarnak és a tervek szerint hétfőn szándéknyilatkozatot fogadnak el erről - mondta el az InfoRádiónak Makovecz Imre.

Makovecz pénteken a demonstrálók nevében tárgyalt Lezsák Sándorral, az Országgyulés alelnökével. A Kossuth-díjas építész hozzátette: ma délután többek között Pozsgai Imre és Szűrös Mátyás is felszólal a Kossuth téren.

A politika nem fordíthat hátat ennek a mozgalomnak - jelentette ki az InfoRádiónak Makovecz Imre. Hangsúlyozta, hogy ő eddig nem volt részese az eseményeknek, de most többedmagával csatlakozott, mert úgy érzi, hogy ezzel segíthetik a tüntetés legitimációját.

gondola összefoglaló - FN, InfoRádió, MTI, MNO nyomán
  • A vallási turizmus a teljes embert megszólítja
    Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint a vallási turizmus az ember teljes antropológiai valóját megszólítja, testi, szellemi és lelki összetettségében.
  • Iskolai agresszió
    Az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelési és egészségügyi szakterülete, együttműködve a Magyar Diáksportszövetséggel, a pedagógusok lelki egészségvédelmét célul kitűző programot valósít meg.
  • Atomenergia nélkül nincs zöld jövő és alacsony rezsi
    A magyar kormány célja, hogy olyan, a kor legszigorúbb elvárásainak megfelelő, kiváló műszaki színvonalú, biztonságosan működő két új blokk épüljön fel Pakson, amely évtizedeken át hozzá tud járulni Magyarország szén-dioxid-mentes villamosenergia-ellátásához - fejtette ki Süli János a Planet 2021 tanácskozáson.
MTI Hírfelhasználó