Nyugodt éjszaka, nyugodt Kossuth tér, nyugtalan transzparensek - képriport
Az este békésen telt. A hangulat emelkedett volt, több család is kilátogatott, apró gyerekekkel, talán ebből is látszik, hogy minden nyugodt, agressziónak nyoma sincs. Egyre nagyobb számban látható kreatív-vicces transzparens, egyre jobb minőségben.
2006. szeptember 23. 12:25
A fővárosi tüntetésekkel kapcsolatban nyolc embert állított elő a rendőrség szombatra virradóra. Egyiküket garázdaságért, hármukat csoportosan elkövetett garázdaságért őrizetbe is vették. További három embert igazolás megtagadása miatt állítottak elő. A nyolcadikat, egy nőt, a tüntetés rendezői adták át a rendőröknek, a nőnél kés volt. Harmincnyolc, a tüntetésekkel kapcsolatban meggyanúsított személy letartóztatásáról dönt ma a Pesti Központi Kerületi Bíróság - tudta meg a távirati iroda a Fővárosi Bíróság Sajtótitkárságától. Csütörtökön és pénteken a Pesti Központi Kerületi Bíróságon és a Budai Központi Kerületi Bíróságon pontosan száz gyanúsított ügyében döntött a bíróság, közülük 92-t előzetes letartóztatásba helyeztek. Többségüket hivatalos személy elleni erőszak, garázdaság és azok minősített eseteivel gyanúsítják.

Kora reggel teljes volt a nyugalom a Kossuth téren. A Parlament előtt mintegy 70-80-an maradtak a péntek esti több ezerből. Éjszaka nem volt rendzavarás a fővárosban. A kormány távozását követelő tiltakozók pénteken újabb nyilatkozatot fogadtak el, amelyben nemzeti kerekasztal létrehozását, és új alkotmányt követeltek. A tüntetők büntetőfeljelentést is tesznek a Legfőbb Ügyészségen Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszéde alapján.

Az alkalmi felszólalók a demonstráció folytatására és kitartásra szólították fel az embereket. A Kossuth téren összegyűlt emberek nevében Makovecz Imre a Parlamentben tárgyalt Lezsák Sándorral, az Országgyűlés fideszes alelnökével.

Zárva lesz ma a Szépművészeti Múzeum és a Műcsarnok is. Az intézmények vezetői attól tartanak, hogy tüntetők érkeznek majd a Hősök terére annak ellenére, hogy elmarad a politikai demonstráció. Akiknek előre megváltott jegyük van mára a Szépművészeti Múzeumba, azok a kiállítások végéig bármikor felhasználhatják azt.

A pénteki Kossuth téri tüntetés nyugodt jellegét emelték ki az eseményről beszámoló nemzetközi hírügynökségi jelentések. A francia AFP arról írt, hogy a Kossuth téren kívül este még egy, hozzávetőleg ezer fős kormányellenes tüntetés volt Budapesten, a szélsőjobboldali MIÉP-é, amely szintén nyugodtan zajlott le. Az AP hírügynökség szerint pénteken a Parlament előtti tüntetésen észrevehetően kevesebben voltak, mint az előző napokban.

Az osztrák APA ügynökség magyar médiajelentésekre hivatkozva azt írta, hogy a Fidesz nagygyűlés elhalasztása nagy vitát váltott ki a párt vezető testületében, sőt, még Orbán Viktor leváltása is felmerült, mert a pártelnök kitartott a nagygyűlés megtartása mellett.

Fotók: G.F.

gondola - radio.hu
  • Orbán: magyarnak lenni jó!
    Magyarnak lenni jó, a magyarság "egy olyan jegy, mint amilyen az anyajegy, letörölhetetlen" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Néprajzi Múzeum új, városligeti épületének vasárnapi ünnepélyes átadóján, ahol arról is beszélt: a kormányoldal április 3-án megkapta a felhatalmazást, hogy teljes egészében megvalósítsa a Liget Budapest Projektet.
  • Az Európai Unióban csak a magyarokat védi rezsicsökkentés
    Miközben számos uniós tagállamban brutális mértékben drágultak a rezsiköltségek az elmúlt egy évben, hazánkon kívül sehol nincs hatályban a rezsicsökkentéshez hasonló átfogó intézkedés a lakosság terheinek mérséklésére. Több országban megduplázódott a földgáz vagy az áram ára, de arra is van példa, hogy a korábbinál négyszer-ötször kell többet fizetni ezekért a tételekért – olvasható az Origó.hu cikkében.
  • Brüsszelben fordítva ülnek a lovon
    A brüsszeli olajembargó gazdasági következményei a tagországok egy részét, köztük Magyarországot sújtanák.
MTI Hírfelhasználó