Nyugodt éjszaka, nyugodt Kossuth tér, nyugtalan transzparensek - képriport
Az este békésen telt. A hangulat emelkedett volt, több család is kilátogatott, apró gyerekekkel, talán ebből is látszik, hogy minden nyugodt, agressziónak nyoma sincs. Egyre nagyobb számban látható kreatív-vicces transzparens, egyre jobb minőségben.
2006. szeptember 23. 12:25
A fővárosi tüntetésekkel kapcsolatban nyolc embert állított elő a rendőrség szombatra virradóra. Egyiküket garázdaságért, hármukat csoportosan elkövetett garázdaságért őrizetbe is vették. További három embert igazolás megtagadása miatt állítottak elő. A nyolcadikat, egy nőt, a tüntetés rendezői adták át a rendőröknek, a nőnél kés volt. Harmincnyolc, a tüntetésekkel kapcsolatban meggyanúsított személy letartóztatásáról dönt ma a Pesti Központi Kerületi Bíróság - tudta meg a távirati iroda a Fővárosi Bíróság Sajtótitkárságától. Csütörtökön és pénteken a Pesti Központi Kerületi Bíróságon és a Budai Központi Kerületi Bíróságon pontosan száz gyanúsított ügyében döntött a bíróság, közülük 92-t előzetes letartóztatásba helyeztek. Többségüket hivatalos személy elleni erőszak, garázdaság és azok minősített eseteivel gyanúsítják.

Kora reggel teljes volt a nyugalom a Kossuth téren. A Parlament előtt mintegy 70-80-an maradtak a péntek esti több ezerből. Éjszaka nem volt rendzavarás a fővárosban. A kormány távozását követelő tiltakozók pénteken újabb nyilatkozatot fogadtak el, amelyben nemzeti kerekasztal létrehozását, és új alkotmányt követeltek. A tüntetők büntetőfeljelentést is tesznek a Legfőbb Ügyészségen Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszéde alapján.

Az alkalmi felszólalók a demonstráció folytatására és kitartásra szólították fel az embereket. A Kossuth téren összegyűlt emberek nevében Makovecz Imre a Parlamentben tárgyalt Lezsák Sándorral, az Országgyűlés fideszes alelnökével.

Zárva lesz ma a Szépművészeti Múzeum és a Műcsarnok is. Az intézmények vezetői attól tartanak, hogy tüntetők érkeznek majd a Hősök terére annak ellenére, hogy elmarad a politikai demonstráció. Akiknek előre megváltott jegyük van mára a Szépművészeti Múzeumba, azok a kiállítások végéig bármikor felhasználhatják azt.

A pénteki Kossuth téri tüntetés nyugodt jellegét emelték ki az eseményről beszámoló nemzetközi hírügynökségi jelentések. A francia AFP arról írt, hogy a Kossuth téren kívül este még egy, hozzávetőleg ezer fős kormányellenes tüntetés volt Budapesten, a szélsőjobboldali MIÉP-é, amely szintén nyugodtan zajlott le. Az AP hírügynökség szerint pénteken a Parlament előtti tüntetésen észrevehetően kevesebben voltak, mint az előző napokban.

Az osztrák APA ügynökség magyar médiajelentésekre hivatkozva azt írta, hogy a Fidesz nagygyűlés elhalasztása nagy vitát váltott ki a párt vezető testületében, sőt, még Orbán Viktor leváltása is felmerült, mert a pártelnök kitartott a nagygyűlés megtartása mellett.

Fotók: G.F.

gondola - radio.hu
  • A jogállamra támadna a szélsőbal
    Tölgyessy Péter alkotmányjogász, az SZDSZ egykori elnöke szerint rendőrségi ügy lenne, ha a szélsőbal felfüggesztené az Alaptörvényt.
  • A kormány nemzetben gondolkodik
    A magyar kormány filozófiája, hogy nemzetben gondolkodik, hiszen az emberiség értékgazdagsága a nemzetek sokszínűségében áll fenn - jelentette ki a nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes kedden Budapest IX. kerületében.
  • Európa sokszínűségének alapja a nemzeti identitás
    Kövér László: „Mi, magyarok, és az európai emberek elsöprő többsége nem posztkeresztény és posztnemzeti birodalmi jövőt akar magának és utódainak, hanem hagyományaikra és kultúrájukra támaszkodó nemzetek szuverén államainak együttműködése révén megerősödő Európában szeretne élni."
MTI Hírfelhasználó