Budapest kettős arca – képriport az éjszakából
A főváros éjszakája szerdán sem volt nyugodt. Míg a Parlamentnél békésen próbálták lemondásra kényszeríteni a bevallottan hazudós kormányfőt, az Oktogonnál vandálok kergetőztek az erejüket demonstráló rendőri egységekkel. A gondola mindkét helyszínen jelen volt.
2006. szeptember 21. 08:26

Szokásos kezdés. A Gyurcsány Ferencet és kormányát leváltani akaró demonstrálók egyre többen gyülekeznek a Parlament előtt. Estére betelítik a teret. A szónokok egymást váltják, a kihangosítás remek. Felhangzik a „Gyurcsány takarodj” és az „aki hazudik, az lop is” szlogen. A tüntetők remélik, négy nap alatt talán megérti egyszerű gondolataikat a címzett.  

Az utcán perecárusok kínálják portékáikat és feltűnik egy amerikai hot-dog stand is. A nemzetközi tévéstábok ki és be hatolnak a tömegbe, kérdezgetik a jelenlévőket. A turisták meg minket. Angolok, japánok, spanyolok. Nem kel sokat magyarázni. Annyira mindenki tud valamilyen nyelven, hogy elmondja, a miniszterelnökünk hazug ember és csalással jutott hatalomra.  

Valami újra elindul 

Többször elhangzik a szónokoktól: mi nem vagyunk csőcselék, nem provokáljuk a rendőröket; aki igen, az nem a mi szándékainkat képviseli; aki tör, zúz és rongál, azzal nem vállalunk közösséget; aki ilyeneket lát, azonnal jelezze. Nincs s semmi ilyesmire utaló nyom. Aztán jön a füles: valami megint elkezdődött az Oktogonnál. Rohanunk.

 

Az Oktogonnál felállt rendőrfalba ütközünk. Szép lassan szorítják ki az embereket. Huligánoknak eleinte semmi nyoma. Aztán mégis feltűnik néhány. Csak a rendőr rengetegben alig találni őket. Óriási erődemonstrációt mutatnak be a rohamsisakosok. A Podmaniczky utcáig szorítják vissza a néhány vandálul kinéző, üvöltöző fiatalt, és legalábbannyi újságírót-fotóst. Ott aztán még több kékruhás bukkan fel. Ellenállásnak nincs nyoma se értelme. 

Rohangálás a rohamsisakosokkal 

Aztán a nyugatinál elkezdődik a macska-egér harc. Hogy a tér bonyolultsága okozza, vagy a túl sok rendőr túl kevés huligán arány, mindenesetre a felüljáróról nézve Benny Hill klasszikus szaladgálós jeleneteihez hasonlított a látvány. A tér egyik sarkából a másikba onnan a hídra aztán le aztán megint elölről. Közben sok agresszív arcot kiemelnek a „rohadékokat” üvöltőző fiatalok közül.  

Az éjszakai Budapest varázslatos város. Míg az egyik oldalon egy huligán hátára térdel hat rendőr, a körülöttük fotósok tucatjai kattogtatnak, addig mások békésen várják az éjszakai buszt a megállóban. Az étteremben nyugodtan eszik betevő csípős gyros-ukat a megfáradt polgárok, közben rendőrautók vágtatnak keresztül a téren, szirénájuk fénye megcsillan a rohamsisakok kobakján.  Míg a Kossuth téren kéz a kézben sétáltatják nagymamáikat az unokák, kutyáikat pórázon a gazdik, néhány utcányira rendőr osztagok kergetik a várost megbénító randalírozókat.  

Budapest ezekben a napokban kettős arcú város. Nappal él, éjjel tüntet. Aludni egyik arca sem akar. Döntésre vár mindkettő.

Pénzes Dávid
  • A magyarok mindig rendes feltámadásra várnak
    "Mi, magyarok mindig rendes feltámadásra várunk", ez pedig csak akkor van, ha saját erőnkből tudjuk elhárítani a fenyegető veszélyt vagy saját erőnkből tudunk változtatni a sorsunkon - jelentette ki az Országgyűlés elnöke pénteken az Országházban rendezett Petneházy történelmi konferencián.
  • Az őszödi beszéd után megverték az embereket
    Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban az őszödi beszédet „dermesztő pillanatnak" nevezve a magyar politikában azt mondta: ijesztő dolog, hogy aki ezt az egész helyzetet előidézte, a beszédet elmondta, becsapta az embereket, hazugsággal került kormányra, elvette az emberek pénzét, majd csődbe vitte az országot még ma is a baloldal vezetője.
  • RMDSZ-kongresszus Marosszentgyörgyön
    A nemzeti identitás a legfontosabb közösségszervező szervező elv - hangoztatta Kelemen Hunor szövetségi elnök pénteken Marosszentgyörgyön, az RMDSZ 15. kongresszusán.
MTI Hírfelhasználó