Összecsapás a belvárosban, békés tüntetés a Parlamentnél - képes online tudósítás
Éjjel egy óráig békésen tüntetett kezdetben tízezres tömeg a Parlament előtt. A Nyugatinál azonban éjfél után félórával egy kisebb, fejükön kendőt viselő csoport csapott össze a rendőrökkel. A zavargások kevéssel hajnali három előtt értek véget. Online tudósításunk az eseményekről.
Utoljára frissítve: 2006. szeptember 21. 02:55
2006. szeptember 20. 23:40
Talán vége a ma éjjeli zavargásoknak (2:55)

A jelek szerint vége a körúti ütközetnek, a rohamrendőrök felszámolták a tüntetéseket. Megszámlálhatatlanul sok demonstrálót vettek őrizetbe. Egy internetes portál szerint három békésen tüntető fiatalt bántalmaztak a rendőrök, egyiküknek kiverték több fogát, illetve őrizetbe vettek egy 14 éves fiút, aki után hiába szaladt az anyja, hogy ott lakik.

A Blaha körül folyik a csata (2:29)

A Blaha Lujza tér mellett próbálják elfogni a tüntetőket a rendőrök.

Egy súlyos sérült (2:01)

A Terror Házánál az egyik lövedék nyakon talált egy fiatalembert, őt jelenleg is ápolják a helyszínre érkezett mentősök. Közben farkasszemet néznek egymással a huligánok és a rohamrendőrök.

Folytatódik a rendzavarás (1:53)

Mégsem értek véget a ma éjjeli összecsapások: egy kisebb csoport az Andrássy úton csap össze a rendőrökkel. Az Oktogonnál a rohamrendőrök sorfalat alkotnak az Andrássyn, és több tucat könnygáz gránátot lőnek ki.

Vége a zavargásnak, a Parlamentnél már csak néhány százan maradtak (1:22)

Értesüléseink szerint véget ért a harmadik rendbontásokkal teli éjszaka, és egyelőre úgy tűnik, ez volt a legbékésebb - köszönhetően a szervezett, bár kívülről (laikus szemmel) kissé kapkodónak tűnő rendőri rohamakcióknak.

Megelőző akciók (1:02)

A gondola tudósítói szerint semmilyen erőszakos cselekmény nem történt, és a rendőrök úgy tűnik, megelőző akciók keretében rohamoznak. Nincs könnyű dolgok, mert a rendbontók elvegyülnek a járókelők közé.

A járókelőket sem kímélik (00:59)

Folyik a kergetőzés a Nagykörúton, most éppen a Margit-híd irányába. Kisebb-nagyobb csoportok ide-oda csalják a rendőröket, akik ilyenkor nekiindulnak, és az ott ácsorgó, adott esetben útban lévő járókelőket sem kímélik. Sokan kinevetik a rohamosztagosokat, amint folyamatosan ide-oda futnak a Nyugati téren, bár feltehetőleg így kell.

A felüljárón is rendőri akció (00:53)

A Nyugati felüljárón is megindultak a rendőrök, de nem egyértelmű, kit keresnek, mert ez sem tudósítóink, sem a HírTV újságírói számára nem derült ki. A hídról dühödten zavarják le az ott állókat, az újságírókat és a fotósokat is beleértve. Idegesnek tűnnek a rend őrei...

Közrefogták a tüntetőket (00:50)

A Nyugatinál közrefogtak egy 50-60 fős csoportot a rendőrök. Tudósítóink szerint az a taktika, hogy tíz fős csoportokban indulnak a rendőri alakulatok, és egy-egy embert emelnek ki a gyanús csoportokból. Eddig, az akció során több tucat embert tartóztattak le.

Egy embert megbilincseltek (00:37)

Lerántottak két embert, de nem tudni pontosan, miért. Letepertek egy hátizsákos fiatalt, előtte meg egy másikat. Olyan az egész, mint amikor tűt keresnek a szénakazalban - tüntetőket a járókelők között.

Teljes rendőri zár a Nyugatinál (00:30)

Megkezdték a csoport kiszorítását a Nyugati felé a rendőri alakulatok. A hírek szerint több a rendőr (kétszázan lehetnek) és az újságíró, mint a tüntető. Tudósítóink egyáltalán nem is látnak rendbontókat.

Letartóztatások a Nagykörúton (00:22)

Tudósítóink szerint mintegy 60 rendőr indult meg a Szabadság tértől az Oktogon felé, hogy leszerelje az ott gyülekező csoportot. A rendőrök átmeneteltek a Nagykörútra, ott megbilincseltek néhány fiatalt, a többiek elszaladtak. A Podmaniczky út magasságában beszorult három éjszakai 6-os busz, de nagyobb rendbontásról egyelőre nincs hír.

Az FVM-nél is gyülekeznek (23:03)

A gondola tudósítói szerint az FVM előtt is áll egy kisebb, 15-20 főből álló csoport, sörrel a kezükben, akik arról beszélgettek éppen, hogy hol is lesz a bunyó.

Valami készül az Oktogonnál (23:59)

Az Oktogonnál egy 50-60 fős fiatalokból álló csoport gyülekezik, és egyre többen vannak. Valami ott készül, mert a fejükön kendő van. A ruházatuk ugyanolyan, mint a tegnapi zavargásokat okozóké – hangzott el a HírTV-ben.

A Kossuth tér békés ( 23:30)

Békés, várakozó a hangulat a Kossuth téren. Az emberek álldogálnak, perecet és ásványvizet vesznek, beszélgetnek, a beszédeket hallgatják és kommentálják azokat, zászlókat lengetnek. Egyesek Shakespeare III. Richardjához hasonlítják Gyurcsány Ferencet, és hogy a párhuzamra nemzetközi figyelmet is irányítsanak, transzparensükön angolul is idéznek a remek drámából. Mások járkálnak ismerősöket keresve, megint mások pedig árgus szemekkel figyelik az esetleges provokátorokat, rendbontókat.

A hangosbemondón folyamatosan hallani a szónoklatokat, bár az emelvény oly kicsi, hogy a hátul állók nem láthatják a szónokot magát, viszont a hangosítás jó, a tér minden részén hallani. Felszólalt többek között Eva Maria Barki is, aki a bécsiek szimpátia üdvözletét hozta el. Elhangzott olyan beszéd is, amely egyfajta polgári engedetlenségre szólított fel: senki ne fizessen járulékokat, adót, sőt, BKV jegyet vagy bérletet se vegyünk – ezt utóbbit nagy tetszéssel fogadta a tömeg.

A kordonon túl

A Parlament északi kapuja körül rengeteg rendőr várakozik. Estefelé több olyan információ is elterjedt, hogy bizonyos csoportok indultak a Kossuth térre rendbontó szándékkal, ezért este 6 órától folyamatosan érkeztek az állítólag golyóálló mellénybe öltözött rendőralakulatok. Ők is, akárcsak a tömeg, jelen pillanatban békésen állnak a kordon másik oldalán, és ugyanúgy beszélgetnek, mint a tüntetők a túloldalon. A szónokok egyébként többször is elmondják: ki kell szűrni a tömegből a rendbontókat, és a rendőrök velük, azaz a békés tömeggel vannak.

gondola
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az év vége előtt lezárulhat a feltételességi eljárás
  Ha a kormány az általa tett vállalásokat teljesíti, akkor a feltételességi eljárás még az év vége előtt lezárulhat és Magyarország forrásvesztés nélkül léphet át a 2023-as esztendőbe - mondta az igazságügyi miniszter az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében szükséges, az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzéséről szóló törvényjavaslatok parlamenti vitájában, hétfőn este.
 • Nemzetek Ligája – Csoportmásodik a Rossi-legénység
  A magyar labdarúgó-válogatott a Puskás Arénában 2-0-s vereséget szenvedett az Európa-bajnok olasz csapattól a Nemzetek Ligája 6., zárófordulójában, így az A divízió 3. csoportjának második helyén zárta a sorozatot.
 • Orbán Viktor gratulált az olasz jobboldali vezetőknek
  A megszokott diplomáciai, udvariassági formuláknál jóval intenzívebb kommunikáció zajlik Orbán Viktor miniszterelnök és a várhatóan kormányt alakító olasz jobboldali pártok vezetői között; a vasárnapi parlamenti választás óta több üzenet-, illetve levélváltás is történt a magyar és az olasz partnerek között – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár hétfőn.
MTI Hírfelhasználó