Tüntetés a Kossuth téren - folyamatos tudósítás
Békésen tüntető tömeg követeli a Gyurcsány-kormány lemondását a Kossuth téren. Időközben több ezren átvonultak az MSZP Köztársaság téri székházához, illetve a Rádió épületéhez. A rohamrendőrök kiszorították a tüntetőket a Köztársaság térről. Mindkét helyszínen tömegoszlatást végeznek, könnygázzal bombázzák a tömeget.
Utoljára frissítve: 2006. szeptember 20. 02:06
2006. szeptember 19. 20:48

A lovasrendőrség a nagykörút két irányába indított rohamot a Blaha Lujza téren, gumibotokkal verik az embereket. 200-300 fős csoportokban a mellékutcákba menekültek az emberek.

Ezelőtt a gyalogos, pajzzsal felszerelt rohamrendőrök bevonultak a Blaha Lujza térre. Könnygázzal is tovább támadtak, illetve egy vízágyú is megjelent.
A tömeg két részre szakadt, akiket a rendőrség választ ketté. A tüntetők kövekkel, sörösüveggel, térburkolóelemekkel, vasdarabokkal dobálóznak, de egy szálloda homlokzatáról lebontott gránitlapokkal is támadnak.

Eddig a tüntetők a Rákóczi úton kukákból, dobozokból, vázákból, reklámtáblákból barikádot emeltek, hogy ne tudják őket elkergetni. Felgyújtottak egy rendőrautót a volt Éjjelnapali közért előtt a Blaha Lujza téren, de már eloltották. A rendőrök közvetlenül a tömegbe, fejmagasságban lövik a könnygázgránátokat.

A rendőrökkel most is ugyanaz a kemény mag áll szemben, amelyik hétfő éjszaka a Magyar Televízió székházát támadta.

Negyed kettőkor a rendőrök a Keleti pályaudvar felől megpróbálták megtakarítani a Rákóczi utat, de pulzáló mozgással haladtnak, hol közelebb kerültek a Blaha Lujza térhez, hol távolabb. Szétnyílt a rendőrök sorfala a Rákóczi úton és megindultak a lovasok a tüntetők felé. Úgy tűnik, a rendőrök le akarták zárni a Rákóczi utat, a Keleti felől gyalogos, a Blahánál lovasrendőrökkel. A könnygázlövedékeket folyamatosan lövik, az út fölött sűrű könnygázfüst lebeg.
 
Újabb emberek nem érkeznek a Kossuth tér felől, maradt a nagyjából háromezres tömeg. A Blahán már nincsenek rendőrök.
Korábban a Blaha felől újabb tömegek érkeztek a Rákóczi útra, a tömeg jelentősen, több százas csoportokban nőtt. Újabb rendőri osztagok is érkeznek.

A Kossuth téri tüntetők mintegy háromnegyede hagyta el a teret. A Parlament előtti szónoki emelvényről közben arra biztatták az ott maradókat, hogy néhány órára inkább menjenek haza, pihenjenek, majd jöjjenek vissza.

* * *

Éjfélre közel 500 tüntető érkezett az MSZP Köztársaság téri székházához. A szocialista párt székháza teljesen üres, az ablakok sötétek. Néhányan a rádió Bródy Sándor utcai bejáratához mentek.  

A Rákócszi útból nyíló Szentkirályi utcában kukákat gyújtottak fel a tüntetők, de a tv2 tudósítója szerint az utcában most nincsenek tüntetők. Egyre több a tüntető a Rákóczi úton, százak érkeznek a Kossuth térről.

"A Rádiónál és a Köztársaság téren is tömegoszlatás történik" - mondta a tv2-nek Schőn Péter, a BRFK szóvivője.

A rendőrök egy gyors és összehangolt rohammal teljesen megtisztították a Köztársaság teret. A rendőrök folyamatosan könnygázoznak. Figyelmeztető lövéseket adnak le, és petárdákat dobnak a tüntetők felé.

A tüntetők az Erkel Színház oldalába menekültek. Három mentőautót bevártak, amíg behajtott a kordon mögé, ezek után egy hangszórós autóból bemondták: „Felszólítjuk a tömeget , hogy hagyja el a teret, különben kényszerítő eszközt alkalmazunk”. A tüntetők követ dobálnak. A rendőrök lassan megindultak és megpróbálják a Népszínház utca felé feloszlatni a tömeget.

A téren már négy mentőautó van. Az MTI szerint az összecsapásban a fején találtak el egy operatőrt, aki később a saját lábán ment a mentőautóhoz.

A tüntetőket felszólították, hogy hagyják el a teret. Ezután megindultak a rohamrendőrök, és elkezdték a tömeg kiszorítását - jelentette a HírTV. A demonstrálók kövekkel, téglával dobálóznak. A rendőrök visszadobálják a köveket.

A békés tüntetés közben a Kossuth térről indult el többszáz tüntető körülbelül fél tizenkettőkor a Blaha Lujza térről a Köztársaság tér irányába a Rákóczi úton, ahol az MSZP székháza áll. Többen autókkal mentek és zászlókat lobogtattak. A körúton kormányellenes jelszavakat skandálnak, az autókon átugráltak, a forgalom megbénult.

* * *

Huszonegy ország budapesti nagykövetségének, Sólyom László köztársasági elnöknek és Szili Katalin házelnöknek juttatják el a Kossuth téri demonstrálók petíciójukat - mondta el az MTI-nek Nagy László ügyvéd, a dokumentum egyik szerzője és aláírója, aki kedden éjjel újra felolvasta a petíciót a Parlament előtt.

A Kossuth téri tüntetők "az ország közvéleményével teljes egyetértésben" felszólítják Gyurcsány Ferencet arra, hogy 48 órán belül távozzon a hatalomból. Az aláírók felszólítják az Országgyűlés tagjait, hogy vonják meg a bizalmat a Gyurcsány-kormánytól. Az állampolgárokat arra kérik, hogy "bénítsák meg" a koalíciós kormányzat további működését. Felhívják a fegyveres és rendvédelmi dolgozókat arra, hogy csatlakozzanak a demonstrációhoz. A petíció szerint Gyurcsány Ferenc büntetőjogi felelősséggel tartozik eddigi kormányzásáért, a kormányzó pártok pedig 2006 tavaszán választási csalást követtek el.

 * * *

Tizenötezresre duzzadt tömeg gyűlt össze a Kossuth téren. Nemcsak Gyurcsány Ferencet, de Sólyom László köztársasági elnököt is bírálták, amiért az államfő szégyennek nevezte a hétfő esti Szabadság téri események és az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményei közötti párhuzam megvonását.

Miközben a Kossuth téri beszédek többsége cselekvésre buzdít, forradalmat vetít előre, és alkotmányellenesnek minősíti a kormányt, amely ellen szerintük fel lehet lépni, időről időre bemondják, hogy ez egy békés tüntetés, és ezért nyugalomra intik a tömeget. Nemrég konkrétan felszólítottak egy, a parlament előtti fémokordonon áthajoló személyt, hogy lépjen vissza a kordontól, és ugyanerre intettek mindenkit.

Fél tizenegy tájban a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatok által is keresett Toroczkay László beszélt a tömeghez, aki kijelentette, hogy: "Ez a magyar nép forradalma". A tegnapi eseményekkel kapcsolatban azt is megjegyezte, hogy a rendőrség csak a kötelességét teljesítette. Szavait nagy taps és éljenzés fogadta.

 * * *

A Kossuth téri demonstráció résztvevőihez korábban beszédet intézett ifjabb Hegedűs Loránt is, aki azt mondta, "isten papjaként" neki kötelessége volt megszólaltatni a harangokat az MTV székháza elleni támadás idején előző éjjel; a Szabadság téri református templom lelkésze hozzátette, "az emberekért szóltak a harangok".
A volt országgyűlési képviselő kijelentette: "Isten mázsás súlyokkal fog mérni".

A szónoki emelvényről egy ügyvéd azt sürgette, hogy az értelmiség fogjon össze, mert a kormányt - törvényes eszközökkel - le kell váltani; a köztársasági elnöknek pedig új választásokat kellene kiírnia - tette hozzá.

A szónokok folyamatosan Gyurcsány Ferenc és kormánya lemondását követelik, bejelentették azt is, hogy az Európa Parlament néppárti frakciója szintén lemondása szólította fel Magyaroszág kormányát. A hír hallatán hatalmas ováció tört ki a tömegben.

A tüntetők egy csoportja felhúzta a nemzetiszínű zászlót az állami zászló rúdjára. Spontán akcióról van szó - mondta az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának az a fiatalember, aki felhúzta a lobogót, hozzáfűzve, hogy zavarta őket az üres zászlórúd, amelyre állami ünnepekkor vonják fel a zászlót.

 * * *

Budaházy György korábban közölte, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal kereste őt és Toroczkay Lászlót a lakásán. Budaházy szerint az ilyen típusú zaklatás ellen már minden megengedett.

Takács András, a Kossuth téri demonstráció egyik vezéralakja kedd esti beszédében arra szólította fel a téren lévő több mint tízezer embert, hogy történjen bármi, maradjanak a helyszínen. A Magyar Nemzeti Bizottság tagja hozzátette: szervezett provokációtól tart.

Takács András elmondta, hogy kedd délután rendőrök jelentek meg nála, akik közölték, hogy eljárást indítanak ellene vandalizmus vádjával, mert hétfő éjjel ő is behatolt az MTV székházába az ostromot követően. Szavai szerint a rendőrök fél órán keresztül nem engedték el, de nem bilincselték meg.

Takács András azzal magyarázza a történteket, hogy "a hatalom bűnbakot akar keresni". Hangsúlyozta: az egyik fő feladat, hogy szeptember 23-án a Hősök terére meghirdetett Fidesz-nagygyűlésen "milliónyian legyünk".

Szép számmal képviseltetik magukat a térre kitelepülő árusok is. Most már forralt bort is kínálnak a demonstrálóknak.

A jelenlévők közfelkiáltással megalakították a Nemzeti Kerekasztalt.

Sokan "Elkúrtad" feliratú pólóban jelentek meg a téren.

A metróból folyamatosan érkeznek a tüntetők, ugyanúgy mint eddig, táblákkal, zászlókkal felszerelkezve. Tudósítónk arról számolt be, hogy a téren kevés rendőr tartózkodik.

 * * *

A tiltakozások egyik fő mozgatója, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 elnevezésű szerveződés önkormányzati választási rendezvényként jelentett be az V. kerületi rendőrkapitányságon - így kora estére már ismét összegyűlt a hétfő estihez hasonló nagyságú, azaz a tízezres tömeg.

„Ha itt erőt, rendet tudunk mutatni, és nem megyünk neki a rendőröknek és senkinek, akkor nyerünk” – hangzott el a nap folyamán a helyszínen.

A tüntetés szervezői elmondták, hogy az MTV székháznál tegnap történt incidens során felismertek olyan embereket, akik provokatőrök, és olyan szervezetekhez tartoznak, amelyek a hatalom kiszolgálói. A rendezők azonban az MNO tudósítójának nem árulták el, milyen szervezetekről van szó, mint mondták, nem akarnak senkit megvádolni. Közben a szervezők közölték, hogy felkérik a Nemzeti Jogvédő Alapítványt, hogy vállalja el a tegnap letartóztatott tüntetők védelmét.

A Rákóczi-szobornál egy koporsót helyeztek el, „Nektek nincs feltámadás" felirattal. Az Index szerint a koporsót a nyolcvanas években az Inconnu ellenzéki művészcsoport tagjaként ismert Molnár Tamás, a Jobbik alelnöke vezetésével rakták ki.

Vessétek ki magatok közül a vandálokat! – terjed a Kossuth téri tüntetők között. A HavariaPress úgy tudja, a tüntetők között terjed, hogy ne engedjék maguk közé azokat, akik csak vandál ösztöneiket akarják kiélni a kormány lemondását és új választások kiírását követelő demonstrációkon. Elhangzott a téren, hogy a rendbontók meggyalázzák az eszmét, tönkre tehetik a célt amiért tízezrek képesek békében demonstrálni.

A Vállalkozók Pártjának budapesti elnöksége kiadott egy közleményt, melyben arra szólítják fel a vállalkozókat, hogy az önkormányzati választásokig tartsák vissza az adó- és járulékfizetést, arra hivatkozva, hogy kiderültek a kormányfő hazugságai.

MNO, MTI, Index nyomán
  • A magyarok mindig rendes feltámadásra várnak
    "Mi, magyarok mindig rendes feltámadásra várunk", ez pedig csak akkor van, ha saját erőnkből tudjuk elhárítani a fenyegető veszélyt vagy saját erőnkből tudunk változtatni a sorsunkon - jelentette ki az Országgyűlés elnöke pénteken az Országházban rendezett Petneházy történelmi konferencián.
  • Az őszödi beszéd után megverték az embereket
    Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban az őszödi beszédet „dermesztő pillanatnak" nevezve a magyar politikában azt mondta: ijesztő dolog, hogy aki ezt az egész helyzetet előidézte, a beszédet elmondta, becsapta az embereket, hazugsággal került kormányra, elvette az emberek pénzét, majd csődbe vitte az országot még ma is a baloldal vezetője.
  • RMDSZ-kongresszus Marosszentgyörgyön
    A nemzeti identitás a legfontosabb közösségszervező szervező elv - hangoztatta Kelemen Hunor szövetségi elnök pénteken Marosszentgyörgyön, az RMDSZ 15. kongresszusán.
MTI Hírfelhasználó