Botrány Pécsett – Jégverés a Fradi pályán…
Amióta a szocialista polgármester Toller László a kórházban, a csapat ámokfutásban. Pécsett, miközben a hazaiak csak szédelegtek, szurkolóik a lelátón más elfoglaltságot kerestek, s találtak: többször is Szlovákiát gyalázó rigmusokat hallattak, még egy "Felvidék kitartás!!!" feliratú felhívást is kifeszítettek unalmukban. A játékvezető megszakította a találkozót. Amúgy: a Fradinak érdemes volt a másodosztályban landolni: a legtöbb néző előtt a zöld-fehérek, mint a jég, úgy elverték a „hagymásokat”…
2006. augusztus 27. 13:49

PMFC-Pécs Plaza - MTK Kudapest 0-1 (0-0)

Pécs, 2000 néző
Vezette: Bognár Tamás (dr. Szabó Péter, Kovács Zoltán)
Pécs: Herbert - Sipos J., Dienes, Szabados (Bajúsz, 46.), Szekeres - Pest K., Pavicevic, Balaskó (Szatmári 72.), Kulcsár - Nógrádi, Horváth P. (Tóth Z. 63.)

MTK: Végh - Balogh B., Lambulic, Rodenbücher, Pollák - Czvitkovics, Horváth L., Zsidai (Zabos 87.), Pál (Németh K., 46.) - Kanta J., Hrepka (Urbán 90.)

Gólszerző: Czvitkovics az 57. percben
S
árga lap: Balaskó a 29. illetve Zsidai a 83. percben

A szocialista város okozta a legnagyobb meglepetést, megdöbbenést e héten a labdarúgásban. Amióta a szocialista polgármester Toller László a kórházban, a csapat ámokfutásban. Miután a pályán a hazaiak csak szédelegtek, szurkolóik a lelátón más elfoglaltságot kerestek. Találtak. Többször is Szlovákiát gyalázó rigmusokat hallattak. A játékvezető a 80. percben egy percre megszakította a játékot. A második játékrész elején a szurkolók egy "Felvidék kitartás!!!" feliratú felhívást is kifeszítettek unalmukban.

Egyébként,  nem mondhatni, hogy egymásnak estek volna a csapatok. Az első félidőben vendégcsapatnak több helyzete is volt, fiatal játékosai többször is megdolgoztatták a pécsiek védelmét. Az MTK-nak az 57. percben sikerült gólra váltaniuk az addig meddőnek tűnő mezőnyfölényüket. (A csereként beállt Németh remekül tálalt Czvitkovics elé, aki hét méterről védhetetlenül lőtt a kapu jobb oldalába.) Mindent összevetve: a kék-fehérek megérdemelten vitték el a három pontot Pécsről.

De még nincs vége! Miért ? – Íme:
Az MLSZ elnöksége legutóbbi ülésén elhatározta, hogy rendet teremt a mérkőzéseken. Kisteleki István elnök bejelentette: a "nulla tolerancia" érvénybe lépését, amely a FIFA rendelkezéseivel összhangban meghatározza a pályán tapasztalható diszkriminációk esetében kiszabandó büntetések mértékét. Az elnökség állást foglalt amellett is, hogy a rendteremtést a törvények szellemében eljárva, mindenki számára kötelezően kell érvényesíteni.
D
öntésük értelmében a jövőben az azonosítható rendbontók egyéni büntetésén (pénzbírság, mérkőzéstől való eltiltás stb.) túl a törvények megsértése súlyos következményekkel jár a klubokra nézve is. A rendelkezés ugyanis úgy szól, hogy ha a vétséget elkövető személyt nem lehet az egyik, vagy a másik klub szurkolójaként beazonosítani, akkor a rendező klubot kell szankcionálni. Ennek értelmében, ha valamelyik játékos, szövetségi vagy klubtisztviselő, illetve néző bármilyen jellegű diszkrimináló tettet követ el, akkor az első vétség után az érintett sportszervezettől automatikusan le kell vonni három pontot. A második vétség esetében hat pont levonás jár, és a további vétségek után a csapatot az adott bajnoki rendszerben egy osztállyal lejjebb kell sorolni. Amennyiben egy csapat pont nélkül marad a büntetések után, az adott szövetség köteles azt diszkvalifikálni.

Rákospalotai EAC-Újpest FC 1-2 (0-2)

Budai II László Stadion, 2500 néző
Vezette: Arany Tamás (dr. Kovács Péter, Viszokai László)
REAC:
Szentpéteri - Horváth G. (Dinka 49.), Nagy G., Pusztai, Makra - Török, Somorjai (Földvári 56.), Polonkai (Kovács B. 65.), Cseri - Torma, Nyerges
Újpest: Balajcza - Vermes, Vaskó, Böjte, Kiss Z. - Sándor, Erős, Hullám (Nagy O. a szünetben), Tisza (Mészáros 79.), Völgyi (Korcsmár a szünetben) - Kovács Z.
G
ólszerzők: Torma (90.), illetve Tisza (23., 28.) Sárga lap: Makra (52.), Nagy G. (55., 91.), Pusztai (86.), illetve Völgyi (32.), Erős (87.)
Ki
állítva: Nagy G. (91.)

Ember nem tudja, hogy a REAC mit keres az első osztályban. Csoda, hogy ott van, maradt. Sokat mondunk, ha van ötszáz szurkolója, így az Újpest szinte hazai környezetben játszott. A lila-fehérek hamar egyértelművé tették, hogy „ki a jobb”, utána már csak játszadoztak. A rákospalotaiak szépítő gólja sem rontotta el örömüket.

ZTE FC-Győri ETO FC 2-2 (1-1)

Zalaegerszeg, 5000 néző
Vezette: T
örök Károly (Székely Ferenc, Márton Zsolt)
ZTE:
Varga - Kocs
árdi (Tóth Z. 64.), Sebők V. (Csóka 85.), Botis, Máté - Nagy L. (Franciskovic 81.), Molnár B., Józsi, Sebők J. - Waltner, Ferenczi
Gy
őr: Stevanovic - Zsók, Kovács Z., Mátyus, Hanák - Müller, Ja:kl, Vincze O. (Szabó Zs. 80.), Virágh (Tóth P. 83.) - Bajzát, Dudás (Tokody 64.)
G
ólszerzők: Nagy L. (44.), Ferenczi (83., 11-esből), illetve Bajzát (28.), Virágh (61.)
S
árga lap: Máté (89.), illetve Vincze O. (18.), Zsók (26.), Ja:kl (51.), Hanák (57.), Stevanovic (87.)
Ki
állítva: Bajzát (32.)

Dunántúli rangadó. A Fradi és a szomszédvár, a szombathelyi Haladás ellen jött össze korábban ennyi néző. Az első félidőben nagy mezőnyfölényben játszott a ZTE, de a győriek első valamire való támadása gólt ért. A folytatásban a hazaiaknak sikerült egyenlíteniük, ezzel el is lőtték a puskaporukat. Az ETO közel egy órát játszott emberhátrányban, mégis megérdemelten vitte el az egy pontot az újabban bajnoki címről is ábrándozó Zalaegerszegtől.

FC Sopron-Diósgyőri VTK 1-0 (0-0)

Sopron, 3100 néző
Vezette: Bede Ferenc (V
ámos Tibor, ifj. Tóth Vencel)
Sopron:
Rab
óczki - Homei, Ibric, Radu, Munteanu - Lekic, Horváth A. - Demjén, Sira, Magasföldi (Sifter 88.) - Feczesin (Cigan 84.)
Di
ósgyőr: Szántai - Mogyorósi, Rubint (Lipusz 84.), Elek, Farkas V. - Katona (Kerényi 75.) - Sipeki, Vitelki, Szögedi (Binder 61.) - Simon, Stanic
G
ólszerző: Magasföldi (57.)
S
árga lap: Demjén (19.), Magasföldi (32.), Munteanu (86.), illetve Mogyorósi (17.)

Az első 45 percben a Sopron akarata érvényesült, több nagy helyzetet is kidolgozott, ám ennél többre nem futotta. A második félidőben találtak egy gólt, s megőrizték előnyüket, így borsodi ligában soproni ásszal ünnepelhettek, s ünnepeltek is város szerte.

Vác-Budapest Honvéd 3-1 (1-1)

Vác, 1500 néző
Vezette: Szilasi Szabolcs (Nagy Imre Attila, L
émon Oszkár)
V
ác: Hámori - Makrai, Udvari, Kovács P., Dudás - Rusvay (Farkas P. 84.), Laskai, Svintek, Sinkó (Vén 78.) - Palásthy (Rob 67.), Kulcsár
Honv
éd: Tóth I. - Schindler, Baranyai, Benjamin, László (Sándor I. 76.) - Schrancz, Bartyik, Csobánki (Gajda 62.), Dobos (Koós 79.) - Hercegfalvi, Genito
G
ólszerzők: Palásthy (35., 11-esből), Kulcsár (57.), Svintek (90.), illetve Dobos (19., 11-esből)
S
árga lap: Dudás (19.), Svintek (19.), Sinkó (21.), Kovács P. (38.), Palásthy (41.), Rusvay (74.), Laskai (82.), Farkas P. (88.), illetve Schindler (27.), Benjamin (33.), Baranyai (71.), Genito (82.)

Mint a rigó! Annyit fütyürészett a bíró. A tucatnyi sárga lap sem zavarta meg azonban a hazaiakat, ’kik közismerten amatőrök. Bizonyították: azért mert szegény egy klub, attól még a pályán sikeres is lehet. A már csak nevében Honvéd és nagy hírű gárdát fölöttébb elszántsággal, lelkesedéssel győzték le. Az első félidő elején a Honvéd támadott többet és némi meglepetésre büntetővel vezetéshez jutott. Ezt követően a Vác nagy erőkkel támadott. Egyenlített, majd vezetett, a hajrában pedig bebiztosította a győzelmet. A meccs után a vesztes sztárcsapat mehetett a pénztárba, a hazaiakat viszont a szurkolók hívták meg hálából a gyönyörű szép pillanatokért egy-egy sörre, - közös örömükre...

Kaposvári Rákóczi - DVSC-TEVA 1-2 (0-1)

Kaposvár, 2500 néző
Vezette: Vad II István (Kispál Róbert, Kis Szabolcs)

Kaposvár:
Milinte - Kovácsevics (Varga Z. 61. ) , Petrók , Kozmér , Zahorecz - Szakály P. , Grúz , Vasiljevic (Huzmi 85. ) , Andruskó (Szakály D. 73. ) - Oláh , Alves
DVSC: Csernyánszki - Bernáth (Hegedűs 57. ) , Virág , Komlósi , Leandro - Halmosi (Madar 37. ) , Kiss Z. , Sándor , Dzsudzsák - Bogdanovics (Brnovics 74. ) , Sidibe
Gólszerző: Andruskó az 55. illetve Bogdanovics a 15., Kiss Z. a 87. percben
Sárga lap: Kovácsevics az 57. illetve Bernáth a 47., Virág az 51., Sidibe az 55., Hegedűs a 86. percben

Kaposvárott több nézőre számítottak, elvégre bajnokcsapatot fogadtak. Akik kimentek a találkozóra – a titkon remélt győzelmet leszámítva - mégsem csalódtak. A hazai együttes bátran kezdte a találkozót, és mivel a vendégek sem adták alább, jó meccset láthattak. A Loki az első negyedóra végén vezetést szerzett, a Rákóczi azonban kurucosabb fokozatra kapcsolt, így fölöttébb változatos lett a játék. Az első negyvenöt percben ugyan nem tudott gólt szerezni , a másodikban azonban sikerült egyenlítenie, s ez után is végig egyenrangú ellenfele volt a bajnokcsapatnak. Már-már úgy tűnt, megosztoznak a pontokon, a Debrecen azonban a találkozó 88. percében egy fölöttébb szerencsés góllal (Kiss a kapufáról kipattanó labdát az üres kapuba passzolta) megszerezte a győzelmet. A döntetlen igazságosabb lett volna. A Fortuna istenasszonya azonban - a legnagyobb örömére a csapatot elkísérő mintegy harminc szurkolónak - a Loki mellé állt.

A bajnokság állása

1. ZTE FC

4

3

1

-

10-5

+5

10

2. Debreceni VSC

4

3

1

-

7-2

+5

10

3. MTK Budapest

4

3

-

1

9-2

+7

9

4. Tatabánya FC

3

2

1

-

8-3

+5

7

5. Újpest FC

4

2

1

1

5-3

+2

7

6. Diósgyőri VTK

4

2

-

2

4-5

-1

6

7. FC Sopron

4

2

-

2

4-7

-3

6

8. Győri ETO

4

1

2

1

6-6

0

5

9. Dunakanyar-Vác

4

1

1

2

5-6

-1

4

10. Kaposvári RFC

4

1

1

2

4-5

-1

4

11. Paksi SE

3

1

1

1

2-3

-1

4

12. Vasas

3

1

1

1

3-5

-2

4

13. Pécsi MFC

4

-

2

2

6-8

-2

2

14. Budapest Honvéd

4

-

2

2

4-8

-4

2

15. FC Fehérvár

3

-

1

2

5-7

-2

1

16. REAC

4

-

1

3

3-10

-7

1

***

A zöld-fehéreknek érdemes volt a másodosztályban landolni: az élvonalból az NB II-be visszasorolt együttes a 3. fordulóban a „hagymásokat” verték magabiztosan.

FERENCVÁROS-MAKÓ 4-0 (2-0)

Üllői út, 12 000 néző
Vezette: Solymosi Solymosi P
éter, (Varga, Pápai)
Ferencv
áros: Kemenes-Bognár, Dragóner, Tímár, Balog-Szalai (Deme 70.p.), Lipcsei (Fitos 88.p.), Lazic, Laczkó (Csepregi 86.p.)-Deme-Bartha
Mak
ó: Czirbus-Szaveljev, Mórocz, Magyar, Bakos (Podonyi 46.p.)-Kulacsik, Varga R., Bány (Zakar 61.p.), Kiss K.-Schreiber, Hadár (Fülöp 46.p.)
G
ólszerzők: Dragóner (6.), Bartha (28., 60.), Lipcsei (85., 11-esből)
S
árga lap: Mórocz (34.), Magyar (38.), Szaveljev (57., 85.)
Ki
állítás: Szaveljev (85.)

Látványos játékkal verte ellenfelét Gellei Imre csapata, egy percig nem volt kérdéses a három pont sorsa. A győzelemmel a Fradi így tovább menetel az NB II keleti csoportjában. A lelkes és lendületes kezdés már az ötödik percben meghozta az eredményét: Dragóner mintaszerűen fejelte a kapuba Lipcsei szögletét.
A vendégcsapat megilletődötten játszott, igazi helyzetig nem is jutottak el, két kapura lövésüket Kemenes biztos kézzel hárította. A Fradi egyre jobban rákényszeríttette akaratát ellenfelére, aki nem tudott mit kezdeni a néha-néha megszerzett labdával, ez pedig fél óra játékot követően újabb ferencvárosi gólt eredményezett. Az első félidő krónikájához tartozik még Szalai fejesgólja is, de ezt a játékvezető les miatt végül érvénytelenített.

A második játékrészben is dominált a Ferencváros, és Bartha második góljával már a hatvanadik percben eldöntötte a mérkőzést, és játékuk korán sem ült le. A Makó csapatának a 85. percben pecsételődött meg végleg a sorsa Szaveljev kiállításával és Lipcsei értékesített büntetőjével.

A hazaiak végig fölényben játszottak, így egy pillanatig sem volt kérdéses a győzelem, de a Makó csapata is becsületesen harcolt, talán ennek köszönhető, hogy a mérkőzés végén a hazai szurkolók őket is megtapsolták.

A Fradi teljesítménye így eddig száz százalékos az NB II-ben.

Gellei Imre , az FTC szakvezetője:

- Úgy gondolom, hogy nekünk küldetésünk van az NB II-ben, ha már odakényszeríttettek bennünket. Egyrészt ugye azonnal vissza kell jutnunk az élvonalba, másrészt pedig meg kell mutatnunk, hogy tudunk alázattal, de szenvedélyesen lenni a sportág iránt. Remek érzés, hogy ismét ennyi ember jött ki az Üllői útra, és miattuk egy pillanatra sem engedhetünk abból az elhatározásból, hogy őket tökéletesen kiszolgáljuk. Örülök Bartha Laci eredményes játékának, és annak is, hogy a jövő héten Tököli visszatérésével tovább bővülnek a lehetőségeink. Szólnom kell Lipcsei Péterről is, akit joggal ünnepelt meg lecserélését követően a levonulás közben a közönség. Remélem, a továbbiakban is ugyanilyen hangulatú meccseken játszunk majd, lépjünk pályára akár az Üllői úton, akár idegenben.

Takács Zoltán , a Makó edzője:

- Tudtuk előre, hogy a Ferencváros a játék minden elemében jobb nálunk, és ez így is lett. Az eredmény ezen a mérkőzésen másodlagos volt. Sokkal inkább beszélnék a meccs hangulatáról. Úgy érzem, ezen a szombat estén egy másik dimenzióba tettünk kirándulást. Nagyszerű hangulatú mérkőzés, egy lelkes közönség egy remek stadionban – mi ezekhez nem vagyunk hozzászokva az NB II-ben, a vereség ellenére örülünk, hogy részesei lehettünk ennek a mérkőzésnek. Sok sikert kívánok a Ferencvárosnak – előbb a másodosztályban, majd pedig az NB I-ben is

***

Az NB II 3. fordulójának szombati eredményei:

Keleti csoport:
Budafok-Jászapáti 2-0
KBSC-Szolnok 2-2
Jászberény-Orosháza 0-4
Nyíregyháza-Tuzsér 2-2
FTC-Makó 4-0
Békéscsaba-Vecsés 1-2

Nyugati csoport:
Gyirmót-Pápa 0-2
Soroksár-Felcsút 1-3
Hévíz-Dunaújváros 1-3
Siófok-Kaposvölgye 1-2

- bszj -
Címkék:
  • A magyarok mindig rendes feltámadásra várnak
    "Mi, magyarok mindig rendes feltámadásra várunk", ez pedig csak akkor van, ha saját erőnkből tudjuk elhárítani a fenyegető veszélyt vagy saját erőnkből tudunk változtatni a sorsunkon - jelentette ki az Országgyűlés elnöke pénteken az Országházban rendezett Petneházy történelmi konferencián.
  • Az őszödi beszéd után megverték az embereket
    Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban az őszödi beszédet „dermesztő pillanatnak" nevezve a magyar politikában azt mondta: ijesztő dolog, hogy aki ezt az egész helyzetet előidézte, a beszédet elmondta, becsapta az embereket, hazugsággal került kormányra, elvette az emberek pénzét, majd csődbe vitte az országot még ma is a baloldal vezetője.
  • RMDSZ-kongresszus Marosszentgyörgyön
    A nemzeti identitás a legfontosabb közösségszervező szervező elv - hangoztatta Kelemen Hunor szövetségi elnök pénteken Marosszentgyörgyön, az RMDSZ 15. kongresszusán.
MTI Hírfelhasználó