A karcsúság titka: sok alvás és sok alma!
Valószínűleg kevesen gondolnák közülünk, hogy az almának és az alvásnak nemcsak az egészség megőrzéséhez, hanem testsúlyunkhoz is sok köze lehet, legalábbis amerikai kutatók egy nemrégiben készített felmérésben erre az eredményre jutottak. Sok alma és elegendő alvás – nemcsak a bőrünknek tesz jót, nemcsak kipihentek leszünk, de fittek is.
2006. május 28. 13:56
Amíg az ember eszik és iszik, nem fog rajta a szomorúság – mondta Cervantes. Jó esetben az evés valóban kellemes élmény. Ám egyre többen vannak, akiknél a táplálkozáshoz negatív érzelmek fűződnek: kudarc, bűntudat, szorongás, tilalom.

Bulímia, anorexia

Az elhízottság miatt szenvedők, a bulímiások, az anorexiások életében az enni vagy nem enni dilemmája valóságos lidércnyomás. A kóros végletek komoly lelki és fizikai megpróbáltatással járnak. Az anorexiában és bulímiában megbetegedők inkább átlagosak vagy soványak, mintsem kövérek, mégis betegesen rettegnek a túlsúlytól.

Az anorexia jelei: a kóros fogyás, illetve csontsoványság esetén is kövérségérzés. Tünetei általában 12–20 év között jelentkeznek. A bulímia beteges falánksággal jár, amit titokban rendszeres önhánytatás, koplalás, hashajtás követ. Ez a betegség leggyakrabban 22–30 év között jelentkezik. E két betegség a fiatal nők csaknem tíz százalékát érinti. A soványság, a mániákus fogyókúrázás éppen úgy betegség, mint a nagyfokú elhízottság, amely ugyancsak orvosi kezelést igényel. Fontos leszögezni, hogy az elhízottság nem azonos a kisebb-nagyobb túlsúllyal.

A testtömegindex

A különbségtételben segít a testtömegindex, amelynek kiszámítása bonyolultnak látszik ugyan, de valójában nem az. A méterben mért testmagasságot szorozzuk meg önmagával, majd a kapott számmal osszuk el a súlyunkat. 170 cm magas és 70 kg súlyú személynél: 1,7×1,7=2,89. És: 70:2,89=24. Az illető súlya normális, mivel 20 és 25 közé eső eredményt kaptunk. Túlsúlyról akkor beszélünk, ha a szám 25-nél nagyobb. Ha pedig a végeredmény 30 felett van, azaz az 1,7 m magas személy 86,7 kg, elhízottságról beszélünk. Aki ebbe a kategóriába tartozik, és komoly súlyleadásra van szüksége, semmiképpen ne kezdjen drasztikus fogyókúrába szakember ellenőrzése nélkül. Az elkeseredett és ellenőrizetlen diétázás rengeteg bajt okozhat.

Akinek a testtömegindexe normális, de úgy érzi, felszedett egy-két kilót, inkább mozogjon többet, mintsem hogy fölöslegesen koplalásra fogja magát. Ha valaki kövérebb a kelleténél, akkor is mindössze heti egy kiló leadása az optimális, mert a koplalás megrémíti, tartalékolásra készteti a szervezetet.

Fogyás alvás közben?

Érdekes eredményre jutott egy tanulmány a közelmúltban. Eszerint a többet alvó nők kevésbé híznak el, mint azok, akik éjszakánként kevesebb órát pihennek, nagyobb valószínűséggel szednek fel plusz kilókat.

Az amerikai tanulmány szerint azoknak a 16 év fölötti nőknek, akik éjszakánként kevesebb, mint öt órát alszanak, 30 százalékkal nagyobb az esélyük az elhízásra, mint azoknak, akik legalább hét órát alva töltenek. A kutatás során mintegy 70 ezer amerikai nőt vizsgáltak meg. A végeredmény - mely szerint a hízás nem kizárólag az evés következménye - még a kutatást végző tudósokat is meglepte.

Dr. Sanjay Patel kutatásvezető szerint már pár napnyi kevesebb alvás után a megfelelő hormonok éhségérzetet keltenek. "Előzetesen úgy véltük, hogy azok, akik kevesebbet alszanak, többet esznek. De valójában kevesebbet ettek, ami azt sugallja, hogy az éhség és a fogyókúra a kevesebbet alvó hölgyeknél nem felelős a súlygyarapodásért."

A 16 évig tartó kutatás során kiderült, hogy az elhízásra való hajlam 15 százalékkal nőtt.

Almával a karcsúságért!

A régi közmondás szerint napi két gerezd fokhagyma és három alma az orvost a háztól távol tartja. Az alábbi étrend most az amúgy tényleg egészséges és jótékony fokhagymát mellőzi, az almát azonban középpontba állítja. Segítségével három nap alatt akár két kilótól is megszabadulhatunk, ráadásul éhezés nélkül. Nem kell mást tenni, csak almát enni – azt sokan tudják, hogy az alma egészséges, de azt már kevesebben, mennyire jól alkalmazható, ha meg szeretnénk szabadulni néhány kilótól.

Az almában rengeteg létfontosságú anyag található (vitaminok, enzimek), de alig van kalóriaértéke (100 g-ban 55 kcal). A sejtek energiához jutnak, csökken a szervezet méregtartalma, gyorsul a zsírégetés, felpörög az anyagcsere. A tudomány eddig több mint 300 egészségjavító anyagot talált az almában. Ezek egymással 30 000 kémiai vegyületet alkotnak.

Annyi hámozatlan almát ehetünk, amennyit csak akarunk – az étkezések között kétórás szünetekkel. A szomjúságot csapvízzel, ásványvízzel, cukormentes almalével oltsuk, és lehetőleg igyunk napi két liter folyadékot.

Az alma legfontosabb hatásai:

- A ballasztanyagok (cellulóz, pektin) úgy működnek a szervezetben, mint a takarítónők: seprűként vándorolnak a bélcsatornában, és megkötik a mérgező bomlási anyagokat, baktériumokat. E fontos vegyületek zsilipként szorítják ki a mérgeket, salakanyagokat, anyagcsere-maradékokat. Erősítik és edzésben tartják a bél izomzatát, és serkentik az emésztőnedvek termelődését is.

- A pektin a gyomorban megduzzad, és gondoskodik arról, hogy tartós jóllakottság alakuljon ki. Az almaböjt során nem tapasztalható éhségérzet. A pektin ezenkívül megköti a zsírokat és a koleszterint, amelyek így könnyebben eltávoznak a szervezetből.

- Az almában lévő gyümölcscukor miatt az ember nem kívánja az édességet. Ez a vegyület kiegyensúlyozza a vércukorszintet, és felfrissíti a szervezetet.

- Az anyagcsere csak semleges vagy lúgos környezetben képes szinten maradni. A szervezet viszont a helytelen táplálkozás miatt rendszerint túlnyomóan savas kémhatású. Ezért halmozódik fel annyi salakanyag és anyagcsere-maradék. Ám így kevesebb kalória ég el (az anyagcsere szinte teljesen blokkolt állapotában). A zsír makacsul megmarad a sejtekben. A gyümölcssavak, de mindenekelőtt az almasav ezzel szemben lúgos kémhatást eredményez: savtalanítja a szöveteket, ezáltal élénkíti az anyagcserét. Több kalória ég el, és a zsírok jobban lebomlanak.

- A kutatások szerint a rendszeres almafogyasztók ritkábban fáznak meg. Az alma magas C-vitamin tartalma fokozza a szervezet ellenállását, sőt szinte megnyitja a zsírsejteket, és erősíti a kötőszövetet.

- A magnézium idegnyugtató- és erősítő hatása közismert. Ily módon a diéta alatt is megőrizhető jó közérzetét. A magnézium olyan enzimeket is serkent, amelyek elszállítják a zsírokat a sejtekből.

- Az almában lévő kálium fokozza a veseműködést, kizsilipeli a vizet a szervezetből, és az emésztésnek is jót tesz.

(felhasznált forrás: nana.hu, nlc.hu, InfoRádió)

gondola
Címkék:
  • Tudatgyilkosok, lélekmérgezők támadják a kultúrát
    A 777 Közösségi Egyesület és Márffy Bence magyar nyelv, irodalom és történelemtanár részesült idén a Fiatalok a Polgári Magyarországért Díjban, az elismeréseket pénteken adták át Budapesten.
  • Orbán Viktor találkozója Marine Le Pennel
    Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
  • A Barátság kőolajvezetéket fenyegeti a szélsőség
    Ha valami történne a Barátság kőolajvezetékkel, annak nagyon súlyos következményei lennének, nemcsak a magyarországi, hanem az egész régió olajellátására, és Ukrajnára is - mondta Hortay Olivér, a Századvég energetikai üzletágának vezetője pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó