Elek István kapta idén a Pethő Sándor-díjat
Tegnap osztották ki a Hemingway Alapítvány ez évi díjait - a Pethő Sándor sajtódíjakat, a Pethő Tibor sajtóemlékérmet és a Dr. Szabó György orvostudományi díjat a Magyar Tudományos Akadémián.
2005. október 7. 14:13
Elek István a nyomtatott sajtó területén végzett kiemelkedő munkásságáért részesült az elismerésben, Hanák Gábor dokumentumfilmjeiért kapta az elektronikus média Pethő Sándor-díját. A Magyar Nemzet alapítójáról elnevezett díjjal egymillió forint ösztöndíj jár, a kitüntetettek egy márványból készült díszalkotást és egy emlékplakettet is kaptak. Az alapítvány sajtódíjainak célja az igényes magyar stílus követelményeinek megfelelő, az ország társadalmi, politikai, gazdasági és kulturális életét bemutató magas színvonalú cikkek, kiemelkedő írások és a hatásos, a műveltséget széles körben terjesztő újságírói műsorok támogatása és elismerése - olvasható a díjátadáson kiosztott ismertetőben.

Elek István nagyra becsülte Pethő liberális konzervatív nézetét

A kuratórium első elnökéről elnevezett Pethő Tibor-emlékérmet és az azzal járó 250 ezer forintos ösztöndíjat Sztankay Ádám vehette át. A díjakat az alapító, George F. Hemingway adta át a Magyar Tudományos Akadémián.

"A megtisztelő díj mellett két külön okom is van az örömre, Pethő Sándor neve, szellemisége és a díjat odaítélő kuratórium tagjai" - nyilatkozott Elek István az MTI-nek, hozzátéve, azt a fajta liberális konzervatív nézetet, amelyet Pethő Sándor és lapja folytattak a két diktatúra közötti időben, mindig is nagyra becsülte. Elek István, aki a kilencvenes években a Magyar Nemzet főmunkatársa volt, megjegyezte: ha Pethő Sándor kezébe venne egy mai Magyar Nemzetet, "lehet, hogy kedvet kapna arra, hogy egy másik lapot alapítson".

Hanák Gábor filmrendező-történész több mint negyven éve tevékenykedik a "Századunk" történelmi-dokumentarista sorozat munkatársaként, az utóbbi években többnyire életút interjúk készítésével foglalkozik. "A díjat idejében kapni nagyon fontos dolog és fantasztikusan jó érzés" - mondta Hanák Gábor, hozzáfűzve, hogy "Pethő Sándor egy fantasztikus ember volt, egy kitűnő történészből lett lapalapító".

"Egy újságíró számára lehetnek kényelmetlen díjak, amelyek mögött felsejlik valamiféle pedagógiai szándék, az ilyet mindig a hatalom adja" – hangsúlyozta Sztankay Ádám. A Pethő Tibor-emlékérem kitüntetettje megjegyezte, hogy számára "ez a mostani kitüntetés boldogító, inspiráló, lendületet ad, mert egy heterogén kuratórium ítélte oda". "Meglepett, hogy rám gondoltak, mert, be kell vallanom, van a kuratóriumnak olyan tagja, akit én már megfricskáztam egy cikkemben, bár a munkásságát ezzel együtt is tisztelem" - tette hozzá a 168 óra munkatársa.

11 ezer érsebészeti műtét

Az érsebészet területén végzett kiemelkedő munkájáért Dzsinich Csaba kapta a Hemingway Alapítvány idei Dr. Szabó György-díját; az elismerést csütörtökön adták át a Magyar Tudományos Akadémián (MTA). Dzsinich Csaba 1967-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerzett diplomát, 1972-ben lett sebész szakorvos, érsebészeti karrierje egy évvel később vette kezdetét – mondta Mikola István, az elismerést odaítélő kuratórium tagja a díjazott munkásságát méltató beszédében.

Rámutatott: Dzsinich Csaba "a mai napig több mint 11 ezer érsebészeti műtétet végzett". Az orvos szinte minden érsebészeti fellegvárban dolgozott, Magyarországnak elismerést szerzett, tudományos csatornákat nyitott meg tanítványai előtt - mondta a volt egészségügyi miniszter, hozzátéve: Dzsinich Csaba 2000-ben az Európai Szív- és Érsebészeti Társaság elnöke lett. A Hemingway Alapítvány - a világhírű kutatóról, orvosról elnevezett - orvostudományi díját, az elismerést alapító George F. Hemingway adta át. A díjjal ez évben egymillió háromszázezer forint ösztöndíj jár. Az elismerést 1998-ban alapították az orvostudomány területén kimagasló érdemeket szerzett magyar szakemberek elismerésére.

A díjat Dr. Vízi E. Szilveszter akadémikus, a kuratórium elnöke, Dr. Fazekas Árpád, Dr. Jakab Ferenc, Dr. Rosivall László, Dr. Surján László, Dr. Mikola István és Dr. Szabó Dezső valamint Dr. George F. Hemingway, a kuratórium tagjai egyhangúlag ítélték oda.

Forrás: MTI, gondola
Fotó: Bencze Áron

gondola
Címkék:
  • A magyarok mindig rendes feltámadásra várnak
    "Mi, magyarok mindig rendes feltámadásra várunk", ez pedig csak akkor van, ha saját erőnkből tudjuk elhárítani a fenyegető veszélyt vagy saját erőnkből tudunk változtatni a sorsunkon - jelentette ki az Országgyűlés elnöke pénteken az Országházban rendezett Petneházy történelmi konferencián.
  • Az őszödi beszéd után megverték az embereket
    Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban az őszödi beszédet „dermesztő pillanatnak" nevezve a magyar politikában azt mondta: ijesztő dolog, hogy aki ezt az egész helyzetet előidézte, a beszédet elmondta, becsapta az embereket, hazugsággal került kormányra, elvette az emberek pénzét, majd csődbe vitte az országot még ma is a baloldal vezetője.
  • RMDSZ-kongresszus Marosszentgyörgyön
    A nemzeti identitás a legfontosabb közösségszervező szervező elv - hangoztatta Kelemen Hunor szövetségi elnök pénteken Marosszentgyörgyön, az RMDSZ 15. kongresszusán.
MTI Hírfelhasználó