"Megállapítja a bíróság, hogy az I. r. alperes megsértette a felperes (Mayer Aranka) jóhírnévhez fűződő személyiségi jogát azzal, hogy az általa üzemeltetett internetes oldalon „Orbán Viktor ára 30.000.000.-Ft?" (L.a cikk címét alant) című cikk nyilvánosságra hozatalával azt a valótlan állítást híresztelte, hogy a felperest az Orbán Viktor elleni lejárató kampányban felhasználták, továbbá azzal, hogy azt a hamis látszatot keltő állítást híresztelte, hogy a felperes által a Budapest II. kerületben eladott és megvásárolt ingatlanok vételár különbözetét az Orbán Viktor lejáratásában érdekelt politikai erők fedezték a felperes Orbán Viktor elleni lejárató kampányban játszott szerepére tekintettel.” A Fővárosi Bíróság bocsánat kérésére kötelezte a portált, amelyet ezúttal kinyilvánít.
Orbán Viktor ára 30 millió forint?
Révész Máriusz rendkívüli sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy Mayer Aranka, az ÉS per koronatanúja egy budai lakással gazdagodott. Ezért a gondola bocsánatot kér...
Utoljára frissítve: 2012. augusztus 17. 14:56
2005. augusztus 5. 09:03

Nyomorban senyvedő Aranka

Mayer Aranka korábban olyan iratokat hozott nyilvánosságra, amelyek szerinte azt bizonyítják, hogy Orbán Viktor miniszterelnökként aktívan részt vett felesége cégügyeinek intézésben. Akkor arra hivatkozott, ezt azért tette, mert válása után férje, aki ugyancsak tagja a vállalkozásnak, kisemmizte, és lehetetlen helyzetbe került. "És nekem bizony volt már két hónap, amikor nem volt áramom, nem volt meleg vizem, és nem tudtam főzni, és ha nincs egy jó szomszédom, aki légvezetéken keresztül biztosít minimális áramot, akkor nem is tudom" - mondta néhány hete az MTV-ben Mayer Aranka, kiemelve, hogy teljes szegénységben, gyakran nélkülözve él.

Az ingatlanszakértők a ház értékét 40 millió forintra becsülik. Révész Máriusz az ingatlan tulajdonlapi adatait az ÉS-ben megjelent különböző cikkel vetette össze. A tulajdoni lapon az áll, hogy 2005. március 3-án, egy tulajdonvételi bejegyzés, tulajdonjog fenntartása szerepel az ingatlannal kapcsolatban, ekkor kerül Mayer Aranka nevére az ingatlan, azzal a megkötéssel, hogy a teljes vételárat rendeznie kell. Néhány napra rá, 2005. március 11-én megjelenik az ÉS-ben a Tokaji borcsaták II. című cikk, majd ezt követik a többi írások. Az utolsó ÉS-beli cikk megjelenése után 2005. május 2-án teljes egészében Mayer Aranka nevére kerül a szóban forgó ingatlan.

"Azt hiszem, hogy csodák nincsenek, és szerintem ennyi véletlen sem lehetséges" - tette hozzá a politikus. Révész Máriusz szerint óhatatlanul eszünkbe juthat az a gyanúkampány-terv - amelynek két hónappal ezelőtt néhány részlete napvilágra került - és szinte forgatókönyvszerűen igazolódnak be ennek a lépései. Ennek lényege, hogy nem baj, ha nem igaz, amit Orbán Viktorról állítanak, csak kellő hangsúllyal, sokszor ismételjék.

Apró ellentmondások

Révész Máriusz szerint, ha megvizsgáljuk, hogy Mayer Aranka mivel védekezik, és ezt összevetjük azzal, hogy az elmúlt időszakban TV műsorban, bizottsági meghallgatáson, bíróságon miket mondott, akkor egyértelműen megállapítható, hogy nem mondott igazat, félrevezette a közvéleményt - írja a Fidesz Webszerkesztőség. Korábban Friderikusz műsorában elmondta, hogy olyan szegénységben éltek, hogy nem volt náluk áram és melegvíz, a szegény szülei már nem tudtak segíteni. Most viszont a Színes Bulvár Lapban azt állítja, hogy több százezer forintot kapott szüleitől, és egyébként a szülei a régi spórolt pénzükből egészítették ki a régi lakásuk eladási ára, és a II. kerületi ingatlan ára közötti különbséget. A politikus emlékeztetett, 15 esetleg 30 millió forint eltérés is lehet a két ingatlan ára között. "Nehezen tudom elképzelni, hogy Mayer Aranka szülei ezt a minimum 15 millió forintot összekuporgatták az elmúlt évek alatt, Mayer Arankának nem segítettek, hagyták, hogy kikapcsolják a villanyt, elvegyék a gázt, majd utána megvettek egy nagyértékű ingatlant, amelyet Mayer Aranka nevére írattak. Elég hihetetlen történet" - fejtette ki.

A politikus feltette azt a kérdést, hogy Mayer Aranka, vagy a családja hogyan tudta megvásárolni ezt a nagyértékű ingatlant? Miből tudták fizetni az ingatlanok közötti árkülönbözetet?

Egy szóra sem érdemes ügy

Mayer Aranka az MTI-hez eljuttatott közleményében röviden ismertette a lakásvásárlás történetét, amelyet szóra sem érdemes ügynek nevezett. A közlemény szerint Mayer Aranka szülei 1963-ban költöztek az 57 négyzetméteres II. kerületi lakásba, két kisgyermekükkel. Az ingatlant 30 évvel később, 1993-ban vették meg az önkormányzattól, Mayer Aranka nevére, haszonélvezeti jogot biztosítva maguknak.

A lakást idén márciusban adták el, és ugyancsak a II. kerületben vettek egy lakást, amelynek paraméterei nem változtak: ez is Mayer Aranka nevére került, szülei holtig tartó haszonélvezeti jogával. "Úgy gondolom, hogy mindebben nincs semmi rendkívüli, ha tehetem, én magam is szeretnék gondoskodni gyermekeink örökségéről majdan, a jelenben pedig annyi szeretetet biztosítani, amennyit szüleim számunkra megteremtettek" - közölte Mayer Aranka.

* * *

A Fővárosi Bíróság 33.P.24.574/2007/10. számú Végzésével arra kötelezte a gondola.hu-t, hogy három mondatot távolítson el, mert az sérti Mayer Aranka személyiségi jogait.

A Fővárosi Ítélőtábla 2. Pf. 20.150/2012/3. sz. Ítéletében jóváhagyta a Fővárosi Bíróság 31.P.26.413/2010/15.sz. elsőfokú ítéletét, azaz kitöröltette a persorozat korábban itt közölt ítéleteit és a felperes ügyvédje által írt fellebezést. Arra kötelezte a felperest, hogy az "Orbán Viktor ára 30 millió forint" című cikkből távolítsa el "A Fővárosi Bíróság legfrissebb ítélete" című résztől a cikk végéig közölt - fellbebezést, és az úgymond "saját korrigálásokkal átalakított ítéleteket" tartalmazó - részt.

gondola - aargh, Fővárosi Bíróság, Ítélőtábla, Legfelsőbb Bíróság
MTI Hírfelhasználó