A csodatévő méz
Fűben, fában orvosság - tartja a népi bölcsesség. A virágpor, a méz és a többi méhek által létrehozott különféle anyag számtalan betegség gyógyítására, megelőzésére alkalmas. Összeállításunk célja, hogy újra felkeltsük az érdeklődést a természet eme méltatlanul elfeledett csodaszere iránt.
2005. február 25. 09:12
Már az egyiptomi hieroglifákban is említik a méhészetet. A középkori kolostorokban rendszeresen foglalkoztak a mézkészítéssel. Magyarországon a méhészet a szerzetesrendek megalakulása után vált népszerűvé. Mária Terézia méhészeti iskolát alapított Bécsben. A mézet ma is szívesen fogyasztják számtalan jótékony hatása miatt.

Hogyan készül a méz?

A mézelő méh a virágokból összegyűjtött nektárt a méhkasba szállítja, ahol a többi méh mézzé alakítja. A mézet méhsejtekben tárolják, melyek hermetikusan le vannak zárva viasszal, hogy ne érje nedvesség. A méhészek a lépekből kivont mézet sűrítik, pörgetéssel alakítják, majd megszűrik. Régebben a mézet úgy sajtolták ki a lépekből, hogy a méheket kénfüsttel elkábították. Majd feltalálták a kaptárt és a keretet; mozgatható méhlakásokat kezdtek használni. Magyarországon először 1844-ben használtak keretes kaptárt. A magyar méhészetre a XX. század közepén a vándorméhészkedés volt jellemző: a méhcsaládokat az éppen kínálkozó gyümölcsösök, akácerdők mellé szállították.

A méz fajtái és más méhészeti termékek

Tudni kell, hogy minden jó - tehát hamisítatlan méz - megikrásodik. A laikusok ezt gyakran hibának tartják, holott a mézet csak időnként fel kell melegíteni /40-50 C fokra/, hogy ismét cseppfolyós legyen. Az időben, jól megérlelt méz soha- sem romlik meg. A virágmézek általában világosak, bár más-más árnyalata van az akácméznek, az almaméznek, a hársméznek, a lóheréből, a bogáncsból és még számtalan virágból nyert méznek. Az erdei mézek sötét árnyalatúak, az alapanyagot a tűlevelű fák, a tölgy, az útilapu és sok lombos fa adja a méheknek.

A méhek a mézen kívül egyéb, nemcsak nekik, de nekünk, embereknek is hasznos „készítményeket gyártanak”.
A méhpempő például javítja a szervezet ellenálló képességét szellemi és fizikai teljesítő képességet, az étvágyat és az emésztést. Fogyasztása ajánlott vérszegénység, gyomor-, és bélfekély, érelmeszesedés, klimax, asztma, memóriazavarok, és gyermekkori fejlődési rendellenességek esetén. A propolisz szintén erősíti az immunrendszert, sebgyógyító, fájdalomcsillapító, gyulladás-, és vírusellenes szer. Ajánlott légúti és emésztőrendszeri gyulladások, fekélyek kezelésére valamint bőrbetegségek esetén.
Bár a virágport nem a méhek állítják elő, de a virágoknak ez az „alkatrésze” is jótékonyan hat szervezetünkre. Ugyanis gyulladáscsökkentő és növekedésserkentő anyagokat tartalmaz. Emellett csökkenti a hajhullást és erősíti a látást.

Legismertebb mézfajták:
Fenyőméz: Sok foszfor és mangán van benne. Azoknak ajánlható, akik nehéz fizikai munkát végeznek, vagy ásványi anyagok hiányában szenvednek.
Minden vidéknek megvan a maga jellegzetes mézfajtája (akácméz, hársméz, repceméz, erdei virágméz stb.), amelyeknek mások az alkotóelemei.
Akácméz: Kalciumban gazdag mézfajta. Segít a mészhiányos betegeken, ellensúlyozza az izomgyengeséget.
Erdei méz: Sok vasat és rezet tartalmaz. Elsősorban a vérszegényeknek hasznos.
Virágméz: Sok kálium található benne. Szívpanaszok, szívgyengeség esetén hatásos szer lehet.

Vannak, akiknek kedvenc csemegéjük a lépes méz; azt tömény állapotban egyenesen a kaptárból veszik ki, a méhek közül. A néphit úgy tartja, hogy a lépesméz értékesebb a bolti forgalomban kapható méznél, s ez valóban így is van, mert a lépesméz illetve a pörgetéskor nyert friss méz tápanyagtartalma nagyobb. Ebbe ugyanis a virágpornak és a méhlárvák táplálására készített anyagnak a törmelékei is belekeverednek, s ezek nagyon sok nyomelemet, vitamint, enzimet, hormont tartalmaznak. A bolti forgalomban kapható méz ugyan esztétikusabb kivitelű, nem zavaros, nem törmelékes, de mivel derítési és szűrési folyamatokon ment át, a védőanyagai egy részét is kiszűrték belőle.

Összetevői

Minden élő szervezetnek elengedhetetlenül szüksége van az úgynevezett nyomelemekre és ásványi anyagokra. A mézben minden megvan, amire az embernek szüksége van. Közel 80 százalékban szőlő -és gyümölcscukrot, 17 százalékban vizet, s csak néhány százalékban tartalmaz szaharózt. Ennek következtében rendkívül gyorsan, közvetlenül a bélből szívódik fel. Energiatartalma kicsit alacsonyabb, mint a cukoré: 1 gramm méz 3 kcal energiát jelent.

A virágméz 36 százalékban tartalmaz szőlőcukrot /glükózt/ és 39,7 százalékban gyümölcscukrot (fruktózt), viszont az erdei méz hat különböző cukrot tartalmaz, és ezenkívül még hét bizonytalan eredetű cukorfélét.
A cukor közül a szőlőcukor a legértékesebb, mert a szervezetben közvetlenül gyorsan felszívódik. Nagyon jó hatással van a szívizom működésére, a májra, ahol állati eredetű keményítő /glukogének/ formájában rakódik le és serkenti az ellen- mérgek termelését, amelyekkel a máj semlegesíti a szervezetbe került káros vagy mérgező anyagokat.

Változatos mennyiségben sok vitamint is tartalmaz: a B vitaminok mindegyikét, elegendő K vitamint (vérzés elállító), valamivel kevesebb C vitamint, tovább olyan fontos anyagokat, mint amilyen pl. a PP faktor (értágító, javítja a szövetek oxigén- ellátását). Kalóriaérték, tápanyagok szempontjából a méz több mint 70, az ember számára fontos anyagot tartalmaz.

Magyarországon a napi és fejenkénti mézfogyasztás alig haladja meg a néhány grammot, s a méz méltatlanul háttérbe szorul a mindennapi táplálkozásunkban. A felnőtt ember számára a legmegfelelőbb napi adag 100, de legtöbb 200 g, arányosan elosztva: reggel 30-60 g, a nap folyamán 40-80 g, este 30-60 g, két órával étkezés előtt, három órával étkezés után. A gyerekek napi adagja körülbelül 30 g. Több nem ajánlatos, mert a szénhidrátok felhalmozásához vezetne, aminek káros következményei lehetnek.

Természetes gyógyszer

A méz és más méhészeti termékek egyaránt kiváló erősítő, frissítő szerek. A legösszetettebb élelmiszerek közé tartoznak, mert a nagy tömegű cukor mellett rendkívül sokféle ásványi anyagot, vitamint, valamint ferment-és hormonanyagokat is tartalmaznak. Segítségükkel megelőzhetők a betegségek illetve a betegség esetén segítik, gyorsítják a lábadozást, a szellemi-fizikai energiák visszanyerését, a felépülést, gyógyulást. A méz hatására a sejtek jobban használják fel az oxigént, miáltal jelentősen növelhető a teljesítőképességünk. Ez a magyarázata, hogy például a sportolók miért fogyasztják rendszeresen a versenyek előtt. A közmondás szerint egy kaptár tíz orvossal felér, ami arra utal, hogy a cukorbetegség kivételével gyakorlatilag szinte minden betegség megelőzésére, kezelésére alkalmas.

Azt mindenki tudja, hogy megfázáskor, köhögéskor mézet kell a teába tenni. De az már kevésbé közismert, hogy éppen ilyen gyógyító hatással van a felső légutak megbetegedéseire, a tüdő, a szív, a gyomor, a bél, a máj, a vese, az idegrendszer, a bőr megbetegedéseire és a legújabb tudományos és klinikai kutatások, tapasztalatok szerint a sugárártalomra is. A méz ezen kívül nyugtató hatású szer, és remek erősítőszer sápadt, vérszegény gyerekeknek, szoptató anyáknak, a csecsemőknek pedig tejjel vegyítve a legegészségesebb táplálék.
Előfordulhat túl- érzékenység is a mézzel szemben, ilyenkor a mézet ételekbe, különböző élelmiszerekbe vegyítve kell fogyasztani.

Külsőleg

Ha a bőr sérüléseit mézzel kenjük be, az lakkszerű hártyát képez rajta, s remekül lepecsételi, fertőtleníti a sebet.
A mézzel kezelt seb háromszor olyan gyorsan tisztul, mint a nem mézelt kezelt seb, s a sérülés hegtelenül tűnik el.
Méz hatására a sérült szövetekből gyorsan kitisztul a vizenyő. A méz kiöblíti a sebet, serkenti a sejtképződést, megöli a baktériumokat.

(Forrás: diáknet, she, hölgyfórum, agroinform)

Farkas Boglárka
Címkék:
  • Szlávik: bár jók az oltási adatok, a védekezést nem lehet elengedni
    Bár az oltási adatok rendkívül kedvezőek, de ez nem azt jelenti, hogy a védekezést "el kell engednünk"; a brit vírusmutáns jobban terjed a fiatalabbak körében is, így a maszkhasználatra, a távolságtartásra és az egymás iránti figyelemre továbbra is, akár még egy jó ideig szükség lesz - figyelmeztetett a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője szombaton a közmédiának adott interjújában.
  • Bayer Zsolt: Tusk a Katynban
    Donald Tusk remek fizetéséért bárkit bármivel megrágalmaz, minden birodalmi gazemberséghez lelkesen asszisztál, és hazudik.
  • Novák Katalin: Komoly jobboldali erő a láthatáron
    A Fidesz külkapcsolatokért felelős alelnöke elmondta, pártjuk egyelőre élvezi a nagyobb mozgásteret és szabadságot jelentő függetlenséget.
MTI Hírfelhasználó