Blazsej doktor mosolya
2004. február 22. 00:00
Jó a cseheknek, gondolja a magyar tévénéző, náluk a kórház még mindig a város szélén van, míg nálunk már a csőd szélén. Vagy már benne? Sok persze a hasonlóság: a Németországba szakadt (de egyáltalán nem „szakadt”) Szova doktor és élelmes üzletasszony-felesége privatizálni szeretné a kórházat – amely érdekes módon húsz év alatt kívül-belül megszépült, ahelyett, hogy tönkrement volna –, s ezt sokan ott ugyanúgy képtelenségnek tartják, mint nálunk, habár azt nem tudjuk, feléjük mit mond erről a törvény. (Nálunk átmenetileg visszavonták.) A húsz év előtti szereplők időközben azonban megöregedtek. Van, aki pontosan húsz évet, van, aki többet. Az az emberi báj, hímpor – minek is nevezzük –, ami húsz évvel ezelőtt elmulaszthatatlan nézőivé tett minket, mára azonban, sajnos, lekopott a sorozatról.

Mi, akik annak idején szerettük (netán rajongtuk érte), lehetőséget kaptunk rá, hogy az új széria előtt ismét beleandalítsuk magunkat ama régi világba, s ha akkor nem fogalmaztuk volna meg magunknak, most megtehettük: miért is volt annyira kedves ez az egész. Hát mert olyan üdítően kimaradt belőle a „vonal”! A nemzetközi (és hazai) osztályharc, a népek közötti szolidaritás, a Szovjetunió – s azon belül a mindenkori Párt – vezető szerepe (nem beszélve a munkásosztályéról), a „szocialista embertípus”, különös tekintettel másfajta (természetesen magasabb) erkölcsiségére satöbbi satöbbi. Egyszerűen csak emberek jöttek-mentek a képeken, szerettek, gyűlölte, intrikáltak, de főként dolgoztak, jól, rosszul, ki hogyan tudott és akart. Mindegyik részben volt valami finom kis tanúság, de csak éppen hogy, amelyeket többnyire a derék Stroszmajer (Schtrossmaier?) doktor mondott ki. De jaj, hol vannak ma már az ilyen rezonőrök?!

Ez az új sorozat jól mutatja, hogy cseh barátaink ma már teljesen ott vannak Európában: minden annyira, de annyira „trendi”… még Elzsbeta doktornőből is „Betty” lett mára. Tegnapi és mai hőseink fáradhatatlanul vívják harcukat. A rasszizmus ellen, a toleranciáért! Megannyi fontos üzenet.

A csinos Kamilla nővérke – aki nem csak roma származású, de egyenesen Horvát, vagyis egyben a nemzetiségi kérdést is ki lehet pipálni vele! Vagy Novoszad „kollega” – aki ugyan gyanúba keveredik mint Blazsej doktor mószerolója, de aztán kiderül, hogy ő aztán végképp nem lehetett az, hiszen látványos „coming outja” után mássága kimondottan szeretetre méltó. (De persze nem kötelező érvénnyel, s ez is valami.)

Ki tudja, hanyadik résznél tartunk immár, s ha megerőltetjük nézői emlékezetünket, alig jutunk valamire. Akkor most mi van? Jó, persze, Kamillát mégis megszereti Marta főnéni, megtarhatják az esküvőt a Penkava-fiúval, különben is jön már a baba. (Viszont partinak sem rossz. Ahogy elnézzük a gazdag – roma – építési vállalkozó udvarházát: a „mi hazánkban”, ugye, nem a bőrszín számít… Derék!) És fogadni mernék, hogy végül ez az undok Mahovec doktor is ráfázik majd az örökös „intrikálásra”, de persze, hol van a jó öreg Cvak doktortól?!

Igaz, Cvak doktor (mint jó káder) sem veszett el, csak átalakult. Ma már bizony hálás Blazsej főorvosnak, hogy annak idején útilaput kötött a talpára, hiszen így miniszter-helyettesként játszhat kulcsszerepet a tervezett kórház-privatizációban.

S éppen ezen a ponton történik valami… furcsa és szokatlan. Mert az igazgatónak kiszemelt Blazsej doktor nemet mond az egészre, amikor megtudja, hogy ezzel a Cvak doktorral kellene „lepaktálnia” (együtt lenni vele – a buliban).

Azért mégiscsak… ez a Blazsej!? Gondoljuk. De aztán rájövünk, hogy mégsem erről van szó. Hanem hogy Blazsej doki felett végleg eljárt az idő. Nem csak hogy a keze nem a régi, de azt hiszi (szegény), hogy ez Cvak doktor valamiféle unikum a mai világban.

Ki nevet a végén? Még nem tudjuk, de sejtjük. Új műsorhoz új férfi kell. Gyerünk, gyerünk, mert gyors az élet…

Az a fanyar mosoly a „mi Arnostunk” arcán – ez marad nekünk is, és ez is több, mint amit különben remélhetnénk.

Kocsis L. Mihály
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • A jegybank folytatja az infláció elleni küzdelmet
  Az alapkamatemelési ciklus lezárásával nincs vége az infláció elleni küzdelemnek, a jegybank más eszközökre nagyobb hangsúlyt fektetve folytatja a pénzügyi szigorítást és az infláció elleni küzdelmet - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a 125 bázispontos kamatemelést követő sajtótájékoztatón, kedden.
 • Orosz keresztény kitüntetést kapott Semjén Zsolt
  2022. szeptember 13-án, a magyar kormány épületében nyújtotta át Hilarion Budapest-magyarországi metropolita Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes részére a „Dicsőség és becsület” rend II. fokozatát.
MTI Hírfelhasználó