Janusz Bugajski: Magyarország belpolitikája hatással van külpolitikájára
Magyarországnak szüksége van külpolitikai egysége megszilárdítására, és ez folyamatban is van, de "az itteni belpolitika, sajnos, hatással van a külügyekre" - mondta a washingtoni Stratégiai Nemzetközi Tanulmányok Központjának (CSIS) kelet-európai programigazgatója pénteken Budapesten.
Utoljára frissítve: 2004. február 20. 17:35
2004. február 20. 14:57
"Magyarországi utam alapvető célja, hogy tényfeltárást végezzek és politikai vitákat folytassak valamennyi nagy politikai párttal, felmérjem a különbségeket, a hasonlóságokat, a segítségnyújtás lehetőségeit a nemzeti konszenzus kiépítéséhez, a magyar-amerikai kapcsolatok további erősítése fényében" - jelentette ki Janusz Bugajski, miután megbeszélést folytatott Hajdu Andrással, a külügyi tárca közigazgatási államtitkárával.

Janusz Bugajski a Pro Minoritate Alapítvány meghívására érkezett a fővárosba. A Pro Minoritate Alapítványt a Fidesz a 90-es évek elején hozta létre, olyan nemzetközi alapítványként, amely a közép- és kelet-európai kisebbségek gondjainak enyhítését tűzte ki.

Az amerikai szakember elmondta, a külügyi államtitkárral leginkább a magyar külpolitikával kapcsolatos kérdéseket tekintették át, illetve azt, miként lehetne a jelenleginél jóval hatékonyabb nemzeti konszenzust teremteni a központi külpolitikai kérdésekben.

Arra a kérdésre, úgy gondolja-e, hogy egészségtelen politikai háború zajlik Magyarországon, Janusz Bugajski azt mondta: ő elsősorban a magyar külpolitika irányára koncentrál.

"Úgy észleltem, hogy a belpolitika, sajnos, hatással van a külpolitikára Magyarországon. Erősen hiszek azonban abban, hogy létezik egy bizonyos kritikus nemzeti érdek, amit Magyarországnak képviselnie kell, tekintet nélkül a belső politikai különbségekre" - hangsúlyozta Janusz Bugajski.

Bugajski szerint rendkívül fontos előrelépés Magyarország számára az EU-csatlakozás, hiszen ezentúl maga is aktív résztvevője lesz az európai politika alakításának. Úgy vélte, az EU-tagság a magyar-amerikai kapcsolatokat is kedvezően befolyásolja.

"Elégedett vagyok azzal, amit eddigi budapesti megbeszéléseim során hallottam. Bárkivel is találkoztam, senki nem mondta, hogy nem ért egyet velem. Mindenki szükségét érzi annak, hogy a külpolitikában jobb megértés és konszenzus kialakítása kell, ebben nem látok semmiféle különbséget Magyarországon" - közölte Janusz Bugajski.

A CSIS programigazgatója csütörtökön a Budapest Külpolitikai Klubban tartott előadást az orosz külpolitikáról, pénteken Hajdu András mellett Martinusz Zoltánnal és Balogh Andrással, Medgyessy Péter miniszterelnök kül- és biztonságpolitikai tanácsadóival találkozott.

Kitért arra, hogy mostani körútja során Magyarországon kívül több más közép-, illetve kelet-európai országot is felkeres, így járt Bulgáriában, Lengyelországban, Szlovákiában és úti cél volt Csehország, Szlovénia, Románia is.

"Azért vizsgálódom elsősorban Magyarországon, mert Washingtonban nézve itt észleltem a leginkább konfliktusos megközelítést a központi kérdésekben. Ez nem jelenti azt, hogy más országokban ne lennének nézeteltérések, de Magyarországnak szüksége van külpolitikai egységének megszilárdítására. Azt hiszem, ez folyamatban is van" - fejtette ki Janusz Bugajski. Hajdu András, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára elmondta, jelezte Janusz Bugajskinak: a magyarországi külpolitikai konszenzus kialakítása területén elsősorban a szakmai intézmények hiányát tartja problémásnak.

"Magyarországon, ha vannak is ilyen intézmények, nem működnek kielégítően" - közölte az államtitkár.

A megbeszélésen az EU-csatlakozás kapcsán szó esett Magyarországnak a szomszédos országokkal és a balkáni térséggel fenntartott kapcsolatairól.

Hajdu András elmondta Janusz Bugajskinak, hogy a Külügyminisztérium már több mint egy éve dolgozik az EU-csatlakozás utáni új külpolitikai célrendszerén. Kiemelte: ez elsősorban a Nyugat-Balkánra és Ukrajnára fog irányulni.

Konszenzust az Irakban szolgáló katonák ügyében! Fontos volna a magyar pártok közötti konszenzus a külpolitikai kérdésekben, például az Irakban szolgáló magyar katonákkal kapcsolatban is - mondta Janusz Bugajski, a washingtoni Stratégiai Nemzetközi Tanulmányok Központjának (CSIS) kelet-európai programigazgatója pénteken Budapesten újságíróknak, Balla Mihály fideszes országgyűlési képviselővel folytatott megbeszélése után.

"Jó volna a magyar politikai színtéren nagyobb szolidaritást látni az Irakban szolgáló magyar csapatok támogatására" - mondta, hozzátéve: az Egyesült Államokban például az Irakban szolgáló csapataikat ért támadások után a pártok igyekeznek összefogni a katonaság támogatására.

Az azzal kapcsolatos kérdésre, hogy az MDF a szerdai támadás után a kontingens hazahívását szorgalmazta, Janusz Bugajski azt mondta: a magyar katonák hazahívása ebben a pillanatban nem szolgálná sem Magyarország, sem a NATO érdekeit.

A szakértő elmondta: Washingtonban úgy látják, a magyar belpolitikában teljesen különböző megközelítések vannak a külpolitikát illetően, ami a magyar nemzeti érdekekre káros lehet.

"Éppen azért vagyok itt, hogy kiderítsem a különböző pártok nemzetbiztonsági kérdésekkel kapcsolatos álláspontját, és megtaláljam a módját a szakadékok áthidalásának, a konszenzus megtalálásának" - mondta Janusz Bugajski.

Balla Mihály, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának fideszes alelnöke elmondta: a megbeszélésen szó esett arról, hogy az Egyesült Államokban hogyan látják a magyar politikai közéletet és arról, hogyan lehetne kialakítani konszenzust a főbb kérdésekben a parlamenti pártok között.

A megbeszélésen szó volt biztonságpolitikai kérdésekről, a NATO szerepéről, az iraki helyzetről, illetve olyan belpolitikai kérdésekről, melyek hatással lehetnek külpolitikai kérdésekre is - tette hozzá.

MTI nyomán
Címkék:
MTI Hírfelhasználó