Megindult a nyomozás a Tilos Rádió ügyében - reagálás
Közösség elleni izgatás bűncselekményének gyanúja miatt a IX. kerületi ügyészség nyomozást rendelt el a Tilos Rádió múlt év december 24-i adásában elhangzott kijelentés ügyében.
2004. január 7. 09:04
A rádió azonnali betiltását követeli a Honfoglalás 2000 Egyesület, a Magyarok Világszövetsége, valamint a választási szövetségként működő Magyar Nemzeti Szövetség - a szervezetek petíciót adtak át az Országos Rádió és Televízió Testület elnökének és főigazgatójának.

"Bízunk az ORTT vezetőségében, hogy átérzi rendkívüli felelősségét, és meghozza az egyetlen elfogadható határozatot: végérvényesen visszavonja a Tilos Rádió működési engedélyét" - hangoztatta a mintegy 60-80 ember részvételével zajló tüntetésen a Honfoglalás egyesület elnöke nyilatkozatuk felolvasásakor.
Hajdu István, az ORTT elnöke és Kovács György főigazgató a testület székháza előtt rendezett, mintegy félórás tüntetés után fogadta a szervezetek vezetőit.

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség szerint a médiahatóság gyengeségét mutatja, hogy a karácsonykor történtek ellenére továbbra is működhet a Tilos Rádió - vélekedett sajtótájékoztatóján Harrach Péter és Soltész Miklós, az MKDSZ két vezető politikusa - mindketten fideszes parlamenti képviselők.

Soltész Miklós közölte: az MKDSZ az elmúlt napokban az Országos Rádió és Televízió Testülethez fordult, hogy vonja vissza a műsorszolgáltatás jogát a Tilos Rádiótól. Ezenkívül feljelentést tettek a Tilos Rádió ellen közösség elleni izgatás címén.

A Tilos Rádióban elhangzott kijelentések súlyosan sértik a médiatörvény rendelkezéseit, és minden jóérzésű ember lelkét, azzal azonban nem lehet egyetérteni, hogy azonnali statáriális eljárás keretében az ORTT azonnal szüntesse meg a rádió műsorszolgáltatási szerződését - közölte álláspontját Ladvánszky György, az Országos Rádió és Televízió Testület tagja.

"Az ORTT kizárólag szakmai keretek között értékelheti ezt a durva ügyet, és a Legfelsőbb Bíróság által előírt törvényi kötelezettség alapján államigazgatási eljárás keretén belül, az eset összes körülményeit megvizsgálja, és csak ezt követően hozhat azonnali döntést, amelynek mentesnek kell lenni az esetleges politikai befolyástól, de nem hanyagolhatja el a közvélemény értékítéletét" - írja közleményében a médiahatóság szocialisták által delegált tagja.
Felhívja a figyelmet arra, hogy a határozatnak meg kell felelnie a törvényességi követelményeknek és a fokozatosság elvének.

A Tilos Rádió szellemisége, különösen a médium adventi és karácsonyi időszakban elhangzott műsorai ellen a katolikus, a református és az evangélikus egyház közös nyilatkozatban emelte fel szavát.
A Tilos Rádióban az egyik műsorvezető szenteste azt mondta: "kiirtanám az összes keresztényt".

* * *

Kuratórium: a rádió nem keresztényellenes

A Tilos Rádió nem keresztényellenes - szögezte le a médium kuratóriuma szerdán közleményében arra reagálva, hogy a rádió december 24-i adásában elhangzott, keresztényekkel kapcsolatos kijelentés miatt a területileg illetékes IX. kerületi ügyészség közösség elleni izgatás bűncselekményének gyanúja miatt előző nap nyomozást rendelt el.

"Nem igazak azok a közlések, melyek szerint egy tendencia végállomása lett volna az elhangzott mondat" - írta szerdai közleményében a médium kuratóriuma.
Hozzátették, hogy a vallásról és az egyházakról hétköznapi módon s akár kritikusan beszélni nem jelent keresztényellenességet.
"A Tilos Rádió tiszteletben tartja és fontos értéknek tartja a vallásszabadságot" - áll a közleményben.

Mint közölték, a rádió nem tűri az uszító, gyalázkodó hangnemet.
"Rádiónk jellegzetessége, hogy provokatívabb, szabadszájúbb és kritikusabb, mint más médiumok. Ezt tudjuk és vállaljuk: legfontosabb feladatunknak tartjuk, hogy ezt úgy tartsuk fent, hogy a történtekhez hasonló szörnyűségeket kiszűrjük belőle" - írták.

Közlésük szerint a Tilos Rádió közösségi rádió. Műsorkészítői nem fizetett alkalmazottak, gyakran nem is újságírók, hanem olyan emberek, akik hajlandók társadalmi munkában időt és energiát szánni számos, gyakran egymástól jelentősen különböző érték közvetítésére, valamely közösség mondanivalójának megfogalmazására, nyilvános vitájára.
"Műsorkészítőink mondanivalója felett a rádió csupán utólagos kontrollt gyakorol, viszont azt minden körülmények között képes és hajlandó is megtenni" - mutattak rá.

Úgy gondolják, az elhangzottak nem szolgáltatnak okot arra, hogy a Tilos Rádiót testületileg érje szankció vagy a társadalom egy részének megvetése a történtek miatt.
Természetesnek és helyesnek nevezik, hogy különböző állami hivatalok vizsgálják az esetet bejelentések alapján, szomorúnak tartják azonban, hogy sokan a rádió megszüntetését követelik. Véleményük szerint a történtek erre sem jogilag, sem ténylegesen nem adnak okot.

"Továbbra is szégyenkezve a történtek miatt nem gondoljuk, hogy az elmúlt évtized legsúlyosabb vétsége történt volna, s hogy a társadalomra ilyen mértékben lett volna veszélyes egy olyan mondat, amelynek szó szerinti tartalma ugyan valóban ijesztő, de amelyet élőszóban nem igazán vehetett senki komoly fenyegetésnek" - olvasható a közleményben.

A kuratórium kitért arra is: a Tilos Rádió nem tart és sohasem tartott fent kapcsolatot a mostani vagy bármely korábbi kormánnyal, illetve pártokkal.
A testület közlése szerint a rádió nem közpénzből tartja fenn magát, így nem értelmezhetőek azok a nyilatkozatok, amelyek a kormányt a rádió finanszírozásának leállítására szólítják fel.

Hozzátették ugyanakkor, hogy a rádió valóban részesült és részesül pályázat útján a - a kormánytól teljesen független - Műsorszolgáltatási Alap támogatásában, költségeik nagyobb részének fedezete azonban nem közpénz, s az említett támogatásokkal mindig pontosan elszámoltak.

A rádió egyik kurátora december 26-án a testület nevében közleményben határolódott el a kijelentéstől. Paizs Miklós közölte azt is, hogy a szenteste elhangzott mondat a legnagyobb mértékben ellentétes a rádió szellemiségével, s az adott műsorkészítőt - "aki egyébként ittas is volt" - a rádió kizárta soraiból.
Másnapi sajtótájékoztatóján Csabai Gábor, a kuratórium elnöke azt mondta: "hibáztunk, de erre példamutatóan reagáltunk".

Az Országos Rádió és Televízió Testület a Tilos Rádió szerdai közleményének kiadásakor már megkezdte ülését, amelyen várhatóan az említett ügyben is állást foglal.
A médiahatóság panaszbizottsága hasonló témában egy alkalommal már elmarasztalta Tilos Rádiót. A panaszbizottság 2003. május 30-án nyilvánosságra hozott közleménye szerint a rádió május 6-án sugárzott reggeli magazinműsorában a kereszténységgel kapcsolatosan elhangzottak sérthettek vallási érzületet.

A Tilos Rádió 1991. augusztus 21-én kalózadóként indult Budapesten. 1995-től 2000-ig stúdióengedéllyel földi frekvencián működött, majd 2003-ig csak kábelen és interneten volt fogható. Az adó a médiahatóságtól hét évre elnyert földi frekvencián tavaly márciusban kezdte meg műsora sugárzását.
A Tilos iroda szerdai tájékoztatása szerint a médium vételkörzete a Szentendrei-sziget déli csücskétől a Csepel-sziget északi végéig terjed, a budai oldalon az adás csak a Duna-parti részen fogható.

MTI nyomán
Címkék:
  • Demokráciaexport után iszlámexport várható világszerte
    Dinamikus Egyesült Államokra lenne szükség. Ehhez képest a jelenlegi elnök csupán egy videóüzenetben emlékezett meg a húsz évvel ezelőtti tragédiáról. Mert így nem veszítette el a beszéd fonalát. Nem tévesztette össze az országokat. Vagy ne adj Isten, nem aludt el.
  • Átadták az újjáépült Lovardát a budai Várban
    Ünnepélyes keretek között átadták az újjáépült Lovardát a Budavári Palotanegyedben pénteken, a kulturális örökség napjai rendezvénysorozat országos megnyitóján, amelyen bejelentették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékének új elemeit is.
  • Tehetséggel, akarattal és hittel sikeres lesz az újrakezdés
    Ésszel, tehetséggel, akarattal és hittel "nemcsak a járványt győzzük le, de az újrakezdés sikere sem marad el" - hangoztatta a köztársasági elnök pénteken Budapesten, amikor a Sándor-palotában fogadta a Magyarország Barátai Alapítvány tagjait.
MTI Hírfelhasználó