Újabb tiltakozások a Tilos rádió szellemisége ellen
Közös nyilatkozatban emelte fel szavát a Tilos Rádió szellemisége, különösen a médium adventi és karácsonyi időszakban elhangzott műsorai ellen kedden a katolikus, a református és az evangélikus egyház. A Honfoglalás 2000 Egyesület, a Magyarok Világszövetsége, valamint a választási szövetségként működő Magyar Nemzeti Szövetség az ORTT elnökének átadott petíciójában pedig a rádió azonnali betiltását követeli.
Utoljára frissítve: 2004. január 6. 20:01
2004. január 6. 16:28

"Keresztény/keresztyén hitünk szerint minden ember Isten képmása, vallásától, világnézetétől, cselekedeteitől függetlenül, ezért tiszteletet érdemel. Ez a tisztelet minden egyes embert és embercsoportot megillet" - olvasható az egyházak keddi közös nyilatkozatában.

A dokumentumot Seregély István egri érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Bölcskei Gusztáv püspök, a református egyház zsinatának lelkészi elnöke és Szebik Imre evangélikus elnök-püspök jegyzi.

Rámutatnak arra: egyházaik a múltban is kiálltak az üldözöttek mellett, s ma is elítélik az egyes emberek, embercsoportok olyan cselekedeteit, amivel mások személyi méltóságát, szabad vallásgyakorlását vagy más jogos érdekeit sértik. A szeretet nevében elutasítják a gyűlöletbeszédet, a gúnyt vagy megvetést, akár egyesek, akár csoportok ellen irányul.

"Nem szokatlan, hogy a gúny, a megvetés vagy a gyűlöletkeltés éppen keresztény/keresztyén egyházaink tagjait és értékrendjét támadja, kívánja megsemmisíteni" - írták, hozzátéve: Jézus Krisztus egyházát sziklára építette, "amelyen ígérete szerint a pokol kapui sem vesznek erőt".

Kiemelték, hogy a történelem során még egyetlen üldözés sem tudta eltörölni a kereszténységet/keresztyénséget, sőt az inkább az egyház megerősödését szolgálta.

"Ezért nem a félelem, hanem az emberi méltóság védelme és az igazság szeretete vezet bennünket, amikor az ünnep elmúltával a keresztény/keresztyén egyházak nevében közösen felemeljük szavunkat a Tilos Rádió szellemisége, különösen pedig az adventi és karácsonyi időben elhangzott műsorai ellen" - szögezték le.

Örvendetesnek nevezték, hogy a Tilos Rádióban elhangzott gyűlöletkeltő és a keresztények/keresztyének méltóságát sértő kijelentések ellen sok magánszemély, civil és politikai szervezet szót emelt.

"Az utóbbi időben a keresztényeket/keresztyéneket, jelképeiket és egyházaikat ért sorozatos támadások alapján azonban a társadalom minden tagjának, különösen pedig a vezetőknek el kell gondolkodniuk arról, vajon milyen célt szolgál a Tilos Rádió hangneme és a hozzá hasonló megnyilvánulások?" - tették fel a kérdést, hozzátéve, hogy ezek semmiképpen sem a társadalmi megbékéléshez, sokkal inkább a vallási türelmetlenséghez, társadalmi békétlenséghez vezetnek.

Az egyházi vezetők a közös nyilatkozatban kérnek minden jó szándékú embert, különösen a média munkatársait, a politikusokat és az ország vezetőit: az ilyen és ehhez hasonló vallás- és keresztény/keresztyén ellenes megnyilvánulásoknak, visszaéléseknek sem szűkebb, sem tágabb környezetükben ne adjanak helyet.
Kérik, hogy mindenki a maga területén szolgálja a bizalom, a tisztelet és a kölcsönös megbecsülés erősödését.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az adást követő harmadik napon közleményben reagált a műsorban elhangzottakra. Szavai szerint nem szabad, hogy Magyarország életét a gyűlölködés és a hangulatkeltés jellemezze az igazságosság, a szeretet és a béke helyett.

"Szent István első vértanú példáját követve imádkozunk azért a személyért, aki ezeket a kijelentéseket tette, és kérjük Isten segítségét, hogy hazánk életét ne a gyűlölködés és hangulatkeltés, hanem az igazságosság, a szeretet és a béke jellemezze" - írta a bíboros.

* * *

"Bízunk az ORTT vezetőségében, hogy átérzi rendkívüli felelősségét, és meghozza az egyetlen elfogadható határozatot: végérvényesen visszavonja a Tilos Rádió működési engedélyét" - hangoztatta a mintegy 60-80 ember részvételével zajló tüntetésen a Honfoglalás egyesület elnöke nyilatkozatuk felolvasásakor.

Hajdu István, az ORTT elnöke és Kovács György főigazgató a testület székháza előtt rendezett, mintegy félórás tüntetés után fogadta a szervezetek vezetőit. A demonstrációra az szolgáltatott okot, hogy a Tilos Rádióban december 24-én az egyik műsorvezető azt mondta: "Kiirtanám az összes keresztényt!" A műsorban elhangzottak ellen azóta több szervezet is tiltakozott.

Hajdu István a három civil szervezet petíciójának átvétele után hangsúlyozta: "bármilyen közügyben csak úgy lehet egy jottányit is előre jutni, hogy az emberek beszélnek egymással". Kovács György elmondta, hogy sokféle jogi lehetőség van a testület kezében, többek között akár a műsorszolgáltatói szerződés felmondása is. Azt kérte a civil szervezetek vezetőitől, hogy bízzanak a testület bölcs döntésében.

Szilvásy György, a Honfoglalás 2000 Egyesület elnöke azt mondta: nem lenne helyes, "ha az ORTT döntéshozó testülete szemben menetelne az ország 9-9,5 millió emberével". Az MTI kérdésére hozzátette: ha számukra kedvezőtlen döntés születik, akkor vasárnap a Tilos Rádió előtt, később pedig ismét az ORTT székházánál rendeznek tüntetést.

"A Magyarok Világszövetsége mélységes felháborodásának ad hangot azért a trágár, gyalázkodó, gyűlöletkeltő hangnemért, amely a Tilos Rádió idézőjelbe vett szellemiségeként zúdult a kereszténység legnagyobb ünnepén (...) a keresztény érzelmű magyar társadalomra" - jelentette ki Király Zoltán, az MVSZ elnök-helyettese. Elmondta: kérik az ORTT-től a rádió működésének azonnali betiltását és a Fővárosi Ügyészségtől a rádió elleni hatósági eljárás megindítását.

Petrás László, a Magyar Nemzeti Szövetség elnöke azt mondta: ha a rádióadót nem szüntetik meg, nemzetközi fórumokon keresnek majd jogi lehetőségeket. A szervezet 2003 decemberében választási szövetségként alakult az Független Kisgazdapárt, a Vállalkozók Pártja, a Nyugdíjasok Pártja, illetve a Nemzeti Front összefogásával, és célja képviselőjelöltek indítása az EP-választáson.

Tirts Tamás nyilatkozata

A Tilos Rádióban december 19-én a keresztény egyházak alapítójáról, Jézusról, majd 24-én este az őt követőkről, a keresztényekről hangzott el gyűlöletkeltő beszéd. Az egyik műsorvezető azt mondta: "Kiirtanám az összes keresztényt!".

A kijelentések miatt több párt és szervezet is tiltakozott. A keresztényellenes kijelentéssel összefüggésben a rádió kuratóriumának elnöke két nappal a történtek után elismerte, hogy hibáztak.

Örvendetes, hogy a magyarországi pártok, szakmai és civil szervezetek elítélték a történteket és egységesen léptek fel a gyűlöletkeltés ellen. Az ORTT is idei első ülésének napirendjére tűzte az ügyet, várhatóan a napokban dönt az esetről.

Ugyanakkor sajnálatos, hogy akik hibáztak, továbbra is önmaguk felelősségének tompítását tartják elsődlegesnek, ahelyett, hogy megkövetnék azokat, akiket megbántottak. A pártok és a civil szervezetek azzal hergelik egymást és a közvéleményt, hogy ki milyen szankciót látna ajánlatosnak.

Az ügyben egyedül az ORTT dönt, minden körülményt szem előtt tartva és figyelembe véve. A pártok, a szakmai és civil szervezetek ezzel kapcsolatban ajánlásaikat fogalmazhatják meg.

Minden remény szerint az ORTT a napokban minden részletre kiterjedő vizsgálat után objektív ítéletet fog hozni. Nem pusztán a szerkesztők és műsorvezetők felelősségét fogja tisztázni, hanem azt is, hogyan juthatott el egy közösségi rádió egészen a gyűlöletkeltésig.

Magyarországon nem engedhető meg, hogy nyilvános fórumon bárki kisebbségi vagy többségi csoportok ellen uszítson, halálukat, likvidálásukat hangoztatva. Az erre jogosult és illetékes hatóságoknak indokolt fellépniük.

A hatóságok és intézmények felelősségén túl indokolt, hogy minden jóérzésű ember határolódjon el az ilyen és ehhez hasonló megnyilvánulásoktól. Erre kérem a Magyar Köztársaság kormányának miniszterelnökét is. Felkérem Medgyessy Péter miniszterelnök urat, határolódjon el a szélsőséges gyűlöletkeltő beszédtől!

Tirts Tamás,
a Fővárosi Közgyűlés Kisebbségi, Emberi Jogi és Vallásügyi Bizottságának elnöke

MTI nyomán
Címkék:
  • Demokráciaexport után iszlámexport várható világszerte
    Dinamikus Egyesült Államokra lenne szükség. Ehhez képest a jelenlegi elnök csupán egy videóüzenetben emlékezett meg a húsz évvel ezelőtti tragédiáról. Mert így nem veszítette el a beszéd fonalát. Nem tévesztette össze az országokat. Vagy ne adj Isten, nem aludt el.
  • Átadták az újjáépült Lovardát a budai Várban
    Ünnepélyes keretek között átadták az újjáépült Lovardát a Budavári Palotanegyedben pénteken, a kulturális örökség napjai rendezvénysorozat országos megnyitóján, amelyen bejelentették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékének új elemeit is.
  • Tehetséggel, akarattal és hittel sikeres lesz az újrakezdés
    Ésszel, tehetséggel, akarattal és hittel "nemcsak a járványt győzzük le, de az újrakezdés sikere sem marad el" - hangoztatta a köztársasági elnök pénteken Budapesten, amikor a Sándor-palotában fogadta a Magyarország Barátai Alapítvány tagjait.
MTI Hírfelhasználó