„Minden közszereplőnek fokozott felelőssége” - közlemény
„Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség Elnöksége aggasztónak tartja, hogy az új évbe lépvén okkal tarthatunk attól, hogy az utóbbi években fokozatosan teret nyert keresztényellenes és egyházellenes hangulatkeltés - melynek csúcspontja a Tilos Rádió ügye - tovább fokozódik.”
2004. január 3. 15:27
Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) Elnöksége aggasztónak tartja, hogy az új évbe lépvén okkal tarthatunk attól, hogy az utóbbi években fokozatosan teret nyert keresztényellenes és egyházellenes hangulatkeltés - melynek csúcspontja a Tilos Rádió ügye - tovább fokozódik.

Minden közszereplőnek fokozott felelőssége van a tekintetben, hogy mit mond, mit hogyan értékel, hiszen az ő szavára az egész közvélemény figyel. A vezető közszereplők, politikusok, pártok stílusa és hangneme - akarva, akaratlanul - aprópénzre váltódik és befolyásolja a mindennapok hangulatát, hozzáállását egyes kérdésekhez.

Az utóbbi két évben feltűnően sűrűek voltak egyes baloldali politikusok, illetve a baloldali kormányzat olyan lépései, melyek táplálhatták és erősíthették a társadalomban a keresztényellenes és egyházellenes hangulatot. Emlékezhetünk Horn Gyula volt miniszterelnök kirohanására a választások előtt, miszerint a gyóntató atyák a gyónás ideje alatt agitáltak a jobboldal mellett. Ezt utána szocialista politikustársai is megerősítették. Ennek nyomán indult el a Szocialista Egyetemistások és Főiskolások Szövetsége (SZESZ) minden templomba, hogy "rajtakapják" a miséken politizáló papokat - bár végül a zsebre dugott kézzel a miséket végigrágózó fiatalok nem találtak semmit.

Szintén bátoríthatta a keresztényellenes és egyházellenes nézeteket a vallási műsorok önkényes időpont-áthelyezése a köztelevízióban, az egyház-finanszírozás ("1 százalékok") kérdésének folyamatos és rosszindulatú lebegtetése, a hitoktatók kifelejtése a tanári béremelésből, az egyházi ingatlanok még mindig akadozó visszaszolgáltatása, az egyházi műemlékek felújítására szánt keret csökkentése, a szociális törvény módosítása és az egyházi intézményalapítási jog megkurtítása. A példák még hosszan lennének sorolhatók.

Mindezek a lépések tehát alkalmasak voltak arra, hogy feloldják a jó ízlés gátlásait azokban, akiknek fenntartásai vannak a kereszténységgel, vagy az egyházakkal kapcsolatban. Úgy érezhették, hogy ha vezető politikusok és a kormányzat nem tiszteli a kereszténységet és az egyházakat, úgy ez már nekik sem kötelező. Ezért véli úgy az IKSZ, hogy mindazok, akik az elmúlt években szavaikkal vagy tetteikkel - akár csak csekély mértékben is - szították a keresztényellenes és egyházellenes hangulatot, felelősek a Tilos Rádióban elhangzottakért, mert aktív részesei voltak annak a közéleti bomlasztó folyamatnak, aminek csak következménye a szentestén elhangzott botrányos mondat.

Budapest, 2004. január 3.

IKSZ Elnökség

OS
Címkék:
  • Demokráciaexport után iszlámexport várható világszerte
    Dinamikus Egyesült Államokra lenne szükség. Ehhez képest a jelenlegi elnök csupán egy videóüzenetben emlékezett meg a húsz évvel ezelőtti tragédiáról. Mert így nem veszítette el a beszéd fonalát. Nem tévesztette össze az országokat. Vagy ne adj Isten, nem aludt el.
  • Átadták az újjáépült Lovardát a budai Várban
    Ünnepélyes keretek között átadták az újjáépült Lovardát a Budavári Palotanegyedben pénteken, a kulturális örökség napjai rendezvénysorozat országos megnyitóján, amelyen bejelentették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékének új elemeit is.
  • Tehetséggel, akarattal és hittel sikeres lesz az újrakezdés
    Ésszel, tehetséggel, akarattal és hittel "nemcsak a járványt győzzük le, de az újrakezdés sikere sem marad el" - hangoztatta a köztársasági elnök pénteken Budapesten, amikor a Sándor-palotában fogadta a Magyarország Barátai Alapítvány tagjait.
MTI Hírfelhasználó