Fidesz állásfoglalás a Tilos Rádióban elhangzottakról
A FIDESZ Magyar Polgári Szövetség Kulturális Tagozatának Médiaszekciója megvizsgálta a Tilos Kulturális Alapítvány (Tilos Rádió) műsorszolgáltató 2003. év december 24-én, szentestén sugárzott műsorát, melynek kapcsán az alábbi levelet továbbította az ORTT-nek.
2003. december 30. 17:55
Tisztelt Testület!

A FIDESZ Magyar Polgári Szövetség Kulturális Tagozatának Médiaszekciója megvizsgálta a Tilos Kulturális Alapítvány (Tilos Rádió) műsorszolgáltató 2003. év december 24-én, szentestén sugárzott műsorát.
A Médiaszekció műsorfigyelői megállapították, hogy a Tilos Rádió esti műsorában, melynek témája többek között az Assisi Szent Ferenc életéről készült "Napfivér, Holdnővér" című film volt, a beszélgető műsorvezetők nagy lelkesedéssel használtak ocsmány kifejezéseket Szent Ferencre vonatkozóan, majd egyikük egyenesen a keresztények kiirtását fogalmazta meg célként.

Tisztelt Testület!
Álláspontunk szerint a Tilos Rádió a 1996. évi I. törvény (médiatörvény) megszületése, a sokszereplős médiamodell bevezetése óta a Magyar Köztársaság Alkotmánya, és az annak előírása alapján megalkotott médiatörvény a legsúlyosabb sérelmét követte el. Tette ezt akkor, amikor a magyar családok - attól függetlenül, hogy hívők vagy nem - a Karácsony szentestét ünnepelték.
Tette ezt az a Tilos Rádió, mely nem nyereségérdekelt rádióként működésének költségeihez, műszaki fejlesztéséhez az ORTT döntései eredményeként közpénzt is felhasznál, egyben mentesül a műsorszolgáltatási díjnak nevezett adó megfizetése alól.
Tette ezt az a Tilos Rádió, melynek már többször volt összeütközése a médiahatósággal. Ebben az évben négy ízben sértette meg a kiskorúak, valamint a vallási meggyőződés védelmére hozott törvényi rendelkezéseket, de további három alkalommal kibújt az eljárás alól azzal, hogy nem szolgáltatta be a vizsgálathoz szükséges hiteles hanganyagot. Két alkalommal az ORTT súlyos kötbér szankciót szabott ki, mégsem tartotta vissza a Tilos Rádiót a további, minden eddiginél súlyosabb törvénysértéstől.

Tisztelt Testület!
A Tilos Rádióban elhangzott műsorvezetői kijelentés a keresztény-keresztyén egyházakhoz tartozó hívők fizikai megsemmisítését népszerűsítette - a kereszténység Szent ünnepén. Felfogásunk szerint mindez már önmagában elegendő lenne ahhoz, hogy a Testület felbontsa a Tilos Rádióval megkötött műsorszolgáltatási szerződést. Tisztában vagyunk azonban azzal, hogy a kereszténygyalázás a mai Magyarországon széles körben számít bocsánatos bűnnek. Többről van azonban szó. A Tilos Rádió egy jól körülhatárolható közösség kiirtására hívott fel.

A Tilos Rádió átlépte a határt.
A más világnézetű emberek fizikai megsemmisítésének gondolata nem ismeretlen a történelemben, és az sem, hogy hova vezetett. Egy demokráciában persze lehetnek jelentős politikai, gondolati, világnézeti, stílusbeli különbségek, ebből eredően nézeteltérések. Ez azonban soha és semmikor nem adhat felmentést azok számára, akik mások kiirtását tűzik ki célul. Ezért ilyen esetben a jogállam teljes szigorával kell, hogy lesújtson, csírájában fojtva el a társadalom békéjét, az emberek egymás iránti megbecsülését megbontani vágyó gonosz indulatokat.
A Tilos Rádió december 27-i sajtótájékoztatóján bocsánatot kérhetett volna a keresztény-keresztyén közösségektől. Ehelyett azonban tovább provokálva a hívő embereket, a Megváltót egy zsidó fattyúként határozva meg, mondván nem kell félni a szavaktól. A gonosz megmutatta arcát.

Tisztelt Testület!
Véleményünk szerint az ORTT-nek a Tilos Rádióval megkötött műsorszolgáltatási szerződést a Médiatörvény 112. § (1) bekezdésének f) pontjában foglalt jogkörében eljárva nem csak azért kell azonnali hatállyal felmondania, mert annak 2003. december 24-én este sugárzott műsora súlyosan sérti a médiatörvény 3. § (2) és (3), valamint az 5/B. § (5) és 5/C (4) bekezdéseiben foglaltakat, hanem sokkal inkább azért, mert a Testület döntése ebben a kérdésben jelzésértékű lesz. Amennyiben a keresztény-keresztyén közösségek kiirtására vonatkozó kijelentés sem ok arra, hogy az ORTT felmondja a Tilos Rádióval megkötött műsorszolgáltatási szerződést, annak beláthatatlan következményei lehetnek - nemcsak a médiában, hanem az egész társadalomban.

Tisztelt Testület!
A fentiek alapján felszólítjuk az Országos Rádió és Televízió Testületet, hogy a médiatörvény adta jogkörében eljárva, az államigazgatási eljárásról szóló 1957. évi IV. törvény eljárási rendje szerint haladéktalanul vizsgálja meg a Tilos Rádió 2003. december 24-i műsorát, és a kiszabható legsúlyosabb szankciót alkalmazva, azonnali hatállyal mondja fel a Tilos Rádióval megkötött műsorszolgáltatási szerződést.

Budapest, 2003. december 28.

FIDESZ Magyar Polgári Szövetség
Médiaszekció

Forrás: Fidesz.hu
Címkék:
  • Demokráciaexport után iszlámexport várható világszerte
    Dinamikus Egyesült Államokra lenne szükség. Ehhez képest a jelenlegi elnök csupán egy videóüzenetben emlékezett meg a húsz évvel ezelőtti tragédiáról. Mert így nem veszítette el a beszéd fonalát. Nem tévesztette össze az országokat. Vagy ne adj Isten, nem aludt el.
  • Átadták az újjáépült Lovardát a budai Várban
    Ünnepélyes keretek között átadták az újjáépült Lovardát a Budavári Palotanegyedben pénteken, a kulturális örökség napjai rendezvénysorozat országos megnyitóján, amelyen bejelentették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékének új elemeit is.
  • Tehetséggel, akarattal és hittel sikeres lesz az újrakezdés
    Ésszel, tehetséggel, akarattal és hittel "nemcsak a járványt győzzük le, de az újrakezdés sikere sem marad el" - hangoztatta a köztársasági elnök pénteken Budapesten, amikor a Sándor-palotában fogadta a Magyarország Barátai Alapítvány tagjait.
MTI Hírfelhasználó