A Tilos Rádió elvárja a magyar médiától...
"Hibáztunk, de erre példamutatóan reagáltunk és elvárjuk az egész magyar médiától, hogy amennyiben bármilyen gyűlöletbeszéd elhangzik, legalább ilyen határozottsággal lépjenek fel ellene."
Utoljára frissítve: 2003. december 28. 13:48
2003. december 27. 18:38
Ezt a Tilos Rádió kuratóriumának elnöke mondta sajtótájékoztatóján.

Csabai Gábor elmondta: a rádió alapelve, vallott eszméje a tolerancia, a szólásszabadság, a gyűlölködés elleni küzdelem, az emberi jogokért, szolidaritásért való lándzsatörés, ezért "tökéletesen megengedhetetlen, hogy ilyen elhangozzék".

A történtek alkalmat adnak "modelljük" átgondolására és a jövőben jobban kell figyelniük arra, "ki kerülhet mikrofon közelbe".

Gyorsan reagáltak a történtekre, a műsorkészítőt "kivetette magából közösségük", azonnali hatállyal kizárták a Tilos Rádió kötelékéből. A műsor további készítőit felfüggesztették, további szerepükről a rádiónál fegyelmi tárgyalás után döntenek. Újságírói kérdés kapcsán Csabai Gábor közölte, "belefér a szólásszabadság kereteibe", és nem hiszi, hogy "bárkit megbántottak volna azzal", hogy a rádió december 19-i műsorában az hangzott el: "Krisztus egy fattyú". Szerinte a műsor nem volt gyűlöletkeltő, dehonesztáló, "értelmes emberek furcsa megközelítésben, nagyon komolyan beszéltek".

* * *

A Tilos Rádióban elhangzott keresztényellenes kijelentéssel összefüggésben a rádió kuratóriumának elnöke elismerte, hogy hibáztak, az ORTT elnöke szankciót helyezett kilátásba, a MÚOSZ elítélte az újságírói magatartást, felemelte szavát Erdő Péter esztergom-budapesti érsek is, s tiltakozott az ügyben több párt és szervezet is szombaton.
December 24-én este a Tilos Rádióban az egyik műsorvezető azt mondta: "Kiirtanám az összes keresztényt!"

Hajdu István az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke beszámolt arról, hogy szombatig a testülethez nem érkezett bejelentés az ügyben, ennek ellenére tárgyalni fognak a kijelentésről január 5-e után.
A lehetséges szankciókat firtató kérdésre kifejtette: személy szerint az elhangzott mondatot nem tekinti "enyhe esetnek", így nem valószínű, hogy a rádió csak figyelmeztetést kap. "Valószínűleg pénzbüntetést, vagy felfüggesztést ró ki a testület" - tette hozzá.

A műsorvezető december 24-i kijelentése kapcsán felemelte szavát Erdő Péter esztergom-budapesti érsek is, aki közleményében arról szólt, nem szabad, hogy Magyarország életét a gyűlölködés és a hangulatkeltés jellemezze az igazságosság, a szeretet és a béke helyett.
A MÚOSZ elítélte és a sajtószabadsággal való visszaélésnek nevezte a szóban forgó újságírói magatartást, ugyanakkor indokolatlannak tartotta a rádió megszüntetésére irányuló követeléseket.

A Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportjának jogi kabinetje büntetőeljárást kezdeményez a Tilos Rádió műsorvezetője ellen - közölte Herényi Károly.
Tiltakozott továbbá a Keresztény Demokrata Fórum, a Honfoglalás 2000 Egyesület és a Szociáldemokrata Keresztény Szövetség az ORTT elnökének és az intézmény vezetőinek lemondását követelte.
A Fidesz még pénteken arra szólította fel az ORTT-t, hogy azonnal hallgattassa el a Tilos Rádiót, ugyanezt követelte a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség, a Jobbik Magyarországért Mozgalom is.
Ízléstelennek, botrányosnak és szakmailag elfogadhatatlannak nevezte pénteken Újhelyi István, az MSZP médiapolitikusa azon rádiós műsorvezetők megnyilvánulásait, akik "a szentestén gyűlöletbeszédükkel borzolták a jó ízlésű hallgatók kedélyeit".
A Honfoglalás 2000 Egyesület szerint az elhangzottakért az ORTT a felelős, ezért követelik Hajdu Istvánnak, az ORTT elnökének és az intézmény vezetőinek lemondását. Ezt követeli a kijelentés ellen szintén tiltakozó Szociáldemokrata Keresztény Szövetség is.

Erdő Péter közleménye

Nem szabad, hogy Magyarország életét a gyűlölködés és a hangulatkeltés jellemezze az igazságosság, a szeretet és a béke helyett - reagált szombaton közleményben Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek arra, hogy "a szenteste ünnepi hangulatát" a Tilos Rádióban "a keresztények elleni gyűlölködő kijelentések árnyékolták be".

"Szent István első vértanú példáját követve imádkozunk azért a személyért, aki ezeket a kijelentéseket tette, és kérjük Isten segítségét, hogy hazánk életét ne a gyűlölködés és hangulatkeltés, hanem az igazságosság, a szeretet és a béke jellemezze." - olvasható a közleményben.

December 24-én este a Tilos Rádióban az egyik műsorvezető ugyanis azt mondta: "Kiirtanám az összes keresztényt!" A műsorban elhangzottak ellen több szervezet is tiltakozott.

Erdő Péter közleményében kitért az iráni földrengésre is, melynek kapcsán azt írta: "... őszinte részvéttel és együttérzéssel emlékezünk meg az áldozatokról és hozzátartozóikról." Egyben arra kérte a hazai katolikus karitatív szervezeteket, hogy keressék a segítségnyújtás lehetőségét.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom közleménye

A Tilos Rádió hazudik – A Jobbik több elkövető ellen is feljelentést tesz – Nincs helye a nyilvánosságban a programszerűen magyar- és keresztényellenes adónak
A Jobbik tiltakozik a Tilos Rádió máris megindult mentegetése, a tények elferdítése ellen, és bejelenti, hogy nemcsak egy, hanem több ízben elkövetett vallási-faji uszítás alapján is megteszi a büntetőfeljelentést a Tilos Rádió több műsorvezetője és az adásokért felelős kuratórium elnöke ellen. A Tilos Rádió kuratóriuma, a balliberális média egy része, valamint az úgynevezett Magyar Újságírók Országos Szövetsége, ugyanis máris azt a hazugságot terjeszti, hogy a szenteste a keresztények kiirtását szorgalmazó műsorvezetőjük magatartása egyedi eset volt, és nem jellemző a Tilos Rádióra.

Nézzük ezzel szemben a tényeket:
A Tilos Rádió csupán ebben a hónapban három alkalommal fejezte ki féktelen gyűlöletét a kereszténység ellen, sorrendben először december 9-én, amikor több műsorvezető, köztük a Magyar Rádió szerkesztő-riportere, Bencsik Gyula a Jobbik által felállított keresztek felaprítását és leköpését szorgalmazta, másodszor, amikor december 19-én Bakács Tibor Settenkedő, az Élet és Irodalom, a tv2 és a Tilos Rádió munkatársa Jézus Krisztust fattyúnak nevezte, harmadszor, amikor Bajtai Zoltán szenteste a keresztények elleni pogromot jelölte meg kívánatos célként. A Jobbik természetesen minden egyes elkövetőt feljelenti, nem csupán Bajtait.

Ezen túlmenően a Tilos Rádió már több mint 3 éve, 2000. január 11-i adásában Jézust homoszexuálisnak nevezte, a Szent Koronát pedig "egy nagy szarnak". A rádió több műsorszámában is rendszeresen sértegetik, gúnyolják a keresztény és konzervatív magyar embereket, köztük a határon túli magyarságot és annak Trianon felett érzett jogos fájdalmát. Az ORTT panaszbizottsága 2000. február 18-i, később jogerőssé vált végzésében, tehát már csaknem négy évvel ezelőtt megállapította, hogy, idézzük: "A Tilos Rádió a társadalom alapértékeit vonta kétségbe, amikor a vallásszabadságot, a nemzettudatot kérdőjelezte meg." Mindezek fényében bátran kijelenthető, hogy állításával szemben a Tilos Rádió nem a tolerancia temploma, hanem a magyar- és keresztényellenes, fasisztoid uszítás és gyűlöletkeltés programszerűen üzemelő fellegvára.

A Jobbik üdvözli, hogy a közvélemény zöme mellett ma már a parlamenti pártok többsége is elítéli a Tilos Rádiót, ugyanakkor ki kell mondanunk: felelősség terheli mind a jelenlegi, balliberális többségű, mind a korábbi, Fidesz vezette, jobboldali többségű ORTT tagjait, utóbbiak közül különösen Wéber Jánost, az MDF kurátorát, hogy aktívan, vagy passzívan, több ízben is közpénzből támogatták a Tilos Rádiót az elmúlt három évben. Körmendy-Ékes Judit elnöksége idején 900 ezer forinttal, majd később már milliós összegekkel, majd ideiglenes frekvenciaengedélyük lejárta után, 2002. őszén, szégyenletes módon még a jobboldali többségű ORTT 7 éves műsorszolgáltatási engedéllyel jutalmazta és de facto bátorította a gyűlölet rádióját, ahelyett, hogy minden törvényes eszközzel fellépett volna ellene.

A Jobbik az ORTT-től egyébként aligha várhat tisztességes és példás megoldást, miután annak honlapján a mai napig Mádl András ORTT monitoring igazgató által a jobboldali vezetés idején megrendelt és jóváhagyott, ugyancsak keresztény-, és alkotmányellenes tartalmú "elemzés" olvasható a Hét 2001-es műsorairól, ahogyan a médiahatóság számos hasonló szellemiségű, törvénytelen és más konzervatív műhelyekről szóló jelentést készíttetett az adófizetők pénzén, többek között ezért is fordulunk a magyar igazságszolgáltatáshoz.

2003. december 27. Budapest
Jobbik Magyarországért Mozgalom

MTI nyomán
Címkék:
MTI Hírfelhasználó