A Tilos-botrány: két Magyarország van? - gondola reflexiók
A karácsony napján kirobbant, ám érdemben szenteste kezdődött újabb botrány ismét igazolja: nincsenek elemi igazságok, amelyekben egyetértene Magyarország két fele.
2003. december 27. 16:06
Különös szenteste sikeredett a hazai éterben idén. Egy fővárosi regionális rádió egyik műsorvezetője egy beszélgetésben a következőt mondta:

Tud a faszom, baszd meg! Kiirtanám az összes keresztényt!

A szöveg mostanra olvasható is számtalan helyen, és bárki meggyőződhet róla, hogy nem összefüggéstelenül, hanem a beszélgetésbe szervesen illő módon hangzott el. Az a tény, hogy az így érvelő műsorvezetővel éppen vitatkoztak a társai, éppen hogy nem gyengíti, hanem erősíti azt a hatást, hogy ez az érv a Tilos rádió számára vállalható az érvek tengerében. Egy a sok egyéb elhangzott adásanyagból.

Az inkriminált szöveg felkerült az internetre is. Elhangzása után senki sem gondolta, hogy törölni kellene. A rádió vezetése nem határolódott el. Minden ment tovább a Tilosnál megszokott rendben.

A gondola néhány barátja azonban belefutott az adásba az éterben. És nem voltak restek, letöltötték, le is írták. Azután föltették a gondola fórumára. Így lett a dologból ügy.

December 25-én 11.37-es keltezéssel került ki a nyitólapunkra, főhírként az eset. 14.16-os keltezéssel az mno.hu honlapon is megjelent a hír, amelyben még a sajtóhibák is megegyeznek a gondola topikjában közölt szöveggel. Gyarapította is eggyel a durva hibák számát az mno.hu, ugyanis a „kiirtanám” szót kiírtanám formában indította útjára.

Az mno annyiban rátett egy lapáttal a gondolára, hogy gyűjtött reflexiókat is, és nem sokkal később elszabadult a médiapokol. Előbb a jobboldali pártok tiltakoztak és követeltek retorziókat, majd Újhelyi István szájával az MSZP is elhatárolódott. Az SZDSZ hallgatott.

Erre már megmozdult a baloldali média is. Lassan hangolt a kórus, de 27-ére megtalálta a hangját.

Kezdve a Tilossal, mindenekelőtt a műsorvezetőre fogták a dolgot. Ezt azzal a finom megoldással tették, hogy egyfelől ittasságával magyarázták a kijelentését (amelyet egyébként elfogadhatatlannak neveztek), másfelől elhallgatták a nevét. A baloldali internetes média ezzel a gyorssegéllyel átkötve közölte az esetet, szolgaian átmásolva az mno-ból a durva helyesírási hibát.

A szombati baloldali lapok megmaradtak ennél. Egyikből sem ismerhető meg a kijelentést tevő műsorvezető neve. Ellenben a médiumok – vérmérsékletüktől függően – megkezdték a szerecsenmosdatást is.

A Magyar Hírlap „Tilosba tévedt a Tilos” címmel igyekszik enyhíteni a dolog súlyát. Vastag betűs bevezetésként azt a tételesen valótlan dolgot állítja, hogy „a rádió vezetői azonnal elhatárolták magukat a kijelentéstől, s B. Zoltánt eltávolították a Tilosból”. De a MH legalább annyit elárul, hogy az illető B. Zoltán, akinek tilosbeli „művészneve” Barangó.

A Népszava teljes mellszélességgel bagatellizálja a dolgot, sőt még meg is védi a védhetetlent. Egyrészt megtudjuk, hogy az egész nem is volt fontos, „komolyan nem vehető”, a műsorvezető társak azonnal el is határolódtak tőle, másrészt a Tilos nagyon is toleráns, a másságot tiszteli. A „megtévedt” műsorvezető neve a Népszavában sem lelhető fel, még „Barangó” néven sem. Ennél figyelemreméltóbb azonban, hogy a lap főszerkesztő-helyettese, Dési János virtuóz módon ebben a történetben is megtalálja a „lényeget”:
A mostani jobb- és szélsőjobboldali felháborodás azonban sajnos nem elég őszinte. Sokak számára inkább csak arra való, hogy védhetővé tegye azt, amit pedig nem szabadna védeni: a jobboldal szélsőségeseit. No meg arra, hogy ha majd lesz megint valami sértő, kirekesztő mondat a jobboldalon - és nem fogjuk megúszni, tartok tőle, hogy lesz -, azt lehessen mondani: csak semmi felháborodás. Hiszen a "tieitek" is miket mondtak.

A Népszabadság a másik médiautat választja: az agyonhallgatást. Egy rövid tudósítás foglalja össze a történteket, egyetlen bekezdésnyi mindenről, a műsorvezető nevének itt sem jut hely, és kész. Ez a továbbiakban nem kerül szóba, legfeljebb a „valamiért a jobboldal gyűlöli a Tilost” alaphangú tudósítások lesznek ezután.

A másik oldalon a Magyar Nemzet bőségesen, a részletes tudósításon kívül három véleményírásban is elemzi az esetet. E lap ki is nyomtatta a tettes nevét: Bajtai Zoltán punkzenészről van szó. (Aki Barangó néven röviden kifejti a Magyar Hírlapban, hogy a december 24-ei Magyar Nemzet elolvasása után „idegességében erősen italozni kezdett”, majd este vehemensen gyilkolászott szóban.)

Az is kizárólag a Magyar Nemzetnek fontos, hogy a Tilos rádiót az adófizetők pénzéből is finanszírozza a médiahatóság.

A Tilosnál érzik, hogy baj van. Honlapjukon már előlapként határolódnak el a 24-én éterbe engedett adástól. Immár ők is kiírják Bajtai Zoltán nevét.

* * *

Szerkesztőségünknek több véleménye is van:

*

Azt hittük, Bruckner Szigfrid csak Lázár Ervin képzeletében létezik. Szomorúan tapasztaljuk, hogy a gondola barátai még csak említést sem érdemeltek, amiért fáradságot nem kímélve rögzítették Barangó megnyilvánulását.

*

A Népszavától kölcsönvett fordulattal élve: A Tilos rádió „felháborodása sajnos nem elég őszinte”. Ez az adó megalapítása óta a folyamatos polgárpukkasztásra, az értékek dehonesztálására rendezkedett be. Kétségtelenül lenyűgöző nyelvi leleményei nem tévesztik meg a figyelmes hallgatót: Barangó bűne az, hogy „megmondta az őszintét”, amúgy „tilososan”.

Rögzítenünk kell azt is, hogy az adóvezetés nem határolódott el Barangótól, csak miután kitört a botrány.

Rögzítenünk kell azt is, hogy hatályos törvényekbe ütközik ittas embernek engedélyezni a munkavégzést.

Rögzítenünk kell azt is, hogy a Tilos a botrány kirobbanása után kezdetben igenis védte Barangót, igyekezett kimenteni a személyét a várható felelősségrevonás alól.

Nem tudjuk, mi okunk volna azt feltételezni, hogy a botrány nélkül is megválna Barangótól a Tilos rádió.

*

A baloldal tegnap megkezdte Barangó kimosdatását. Az illető polgári nevének elhallgatása láthatóan általános „irányelv”; valószínűsítjük, hogy ő is a Regnum-keresztet ledöntő fiatalok „sorsára jut”, magyarán semmilyen érdemi hátrány sem fogja érni.

A baloldali média bizonyára foglalkoztatni fogja továbbra is, legfeljebb eldugják a nyilvánosság elől egy időre.

A baloldali nickek már karácsony másnapján megkezdték Barangó felmagasztalását a világhálón, elegendő betekinteni a Népszabadság vagy az Index vonatkozó topikjaiba. A legbájosabb érvük az, hogy a Tilost „kevesen hallgatják” – ebből is látszik, hogy balfelől nulla a jogérzék.

*

Barangó nem egyedi jelenség, és egyáltalán nem holmi eltévedt bozótharcos. Barangót szellemi rokonságban érezzük azokkal, akik 2002 télutóján proponálták a templomi szentbeszédek rögzítését, mert a papok elfogultak, politizálnak. (Ugye, Újhelyi István?)

Akik Barangó rádiós produkciójára mentséget találnak (egyáltalán keresnek), azok jól tennék, ha átolvasnák saját korábbi írásaikat, különösen az antiszemitizmusról megjelentetett gondolataikat.

*

Az MSZP most decemberben futtatott egy kommunikációs programot azzal a céllal, hogy „a baloldalon is vannak keresztények”, illetve hogy a hazai baloldal egyáltalán nem keresztényellenes. Úgy fest, valakiknek piszkálta a csőrét ez a nagy igyekezet.

*

Feltűnő a szólásszabadság és a gyűlöletbeszéd-ellenesség összes hazai bajnokának mély hallgatása. (Egyedül Fodor Gábort találta meg a média, aki kifejtette: ez nem ügy, mindenki bocsánatot kért, el lehet felejteni.) Az is árulkodó, hogy Dési János állt elsőként Barangó mellé.

*
Ékesen bebizonyosodott, hogy ugyanazok a szavak nem ugyanazt jelentik, ha bal-, illetve ha jobboldali ajakról indulnak útjukra. Hasonlóképpen nem ugyanazt jelentik, ha balos vagy jobbos fülekbe érkeznek.

*
Tisztelettel köszönjük a gondola barátainak áldozatos munkájukat.
R. J.
Címkék:
  • „Mesterterv" – Üldözné a baloldal az adózókat
    Bizonyos, hogy az adórendszerben korszakváltás lenne, mert véget vetnének az elvonások csökkentésének, és ismét beköszöntene az adóemelések időszaka. Ahogy sok minden másban is, ebben is egyetértenek Gyurcsány Ferenc szövetségesei. Ez nem lenne újdonság, miután 2010 előtt is így csinálták.
  • Demokráciaexport után iszlámexport várható világszerte
    Dinamikus Egyesült Államokra lenne szükség. Ehhez képest a jelenlegi elnök csupán egy videóüzenetben emlékezett meg a húsz évvel ezelőtti tragédiáról. Mert így nem veszítette el a beszéd fonalát. Nem tévesztette össze az országokat. Vagy ne adj Isten, nem aludt el.
  • Átadták az újjáépült Lovardát a budai Várban
    Ünnepélyes keretek között átadták az újjáépült Lovardát a Budavári Palotanegyedben pénteken, a kulturális örökség napjai rendezvénysorozat országos megnyitóján, amelyen bejelentették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékének új elemeit is.
MTI Hírfelhasználó