A MÚOSZ is elítéli a Tilos Rádiót - az MDF büntetőeljárást sürget
A MÚOSZ elítéli a gyűlöletet kifejező újságírói magatartást. Az MDF büntetőeljárást kezdeményez a műsorvezető ellen. A Szociáldemokrata Keresztény Szövetség tiltakozik az egyetemes emberi jogok, vallásszabadság védelmében. A Honfoglalás 2000 Egyesület az ORTT-t is felelőssé teszi a történtekért.
2003. december 27. 16:20

A MÚOSZ állásfoglalása

Az alábbi dokumentum a MÚOSZ állásfoglalása, és kezdeményezése, hogy az Etikai Együttműködési Testület is foglaljon állást ebben az ügyben. A többi újságíró szervezettel a közös állásfoglalás szövegének egyeztetése még folyik

"ELÍTÉLJÜK A GYŰLÖLETET KIFEJEZŐ ÚJSÁGÍRÓI MAGATARTÁST!"

I.

A magyar nyelven író újságírók szervezetei által létrehozott Etikai Együttműködési Testület megdöbbenéssel értesült arról az eseményről, amely 2003. december 24-óta foglalkoztatja a sajtószabadságot tiszteletben tartó közvéleményt. A "Tilos Rádióban" a "szent estén" elhangzó műsorban az egyik műsorvezető olyan kijelentést tett, amely teljes joggal háborítja fel mindazokat az állampolgárokat - legyenek bármilyen vallási felekezethez tartozók, vagy azokon kívüliek, - akit alapvető emberi jognak tartják a vallásszabadságot is.

Az újságíró szervezetek által kidolgozott és az Etikai Együttműködési Testület működését megalapozó Közös Etikai Alapelvek 8. paragrafusa kimondja:
"Az újságíró nem maradhat semleges, ha a demokratikus értékek védelméről van szó! Kötelessége fellépni a terrorizmus, a bármilyen szempontú - faj, vallás, kultúra, nemzetiség, nem, életkor, stb. miatti - gyűlöletkeltés ellen."

Ez az etikai alapelv alkotmányunkon, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének 1003/1993 számú határozatán és az újságíró szervezetek saját etikai kódexein alapul.

Mindannyiunkat mélységesen felháborít tehát, ha valaki ezeket az alapvető állampolgári jogokat, a nemes alapelveket semmibe véve, gyűlöletét fejezi ki embermilliók ellen, azok vallási meggyőződése miatt. Ez nem a vélemény-nyilvánítás szabadsága, hanem visszaélés a sajtószabadság adta lehetőséggel! Elítéljük a gyűlöletet kifejező újságírói magatartást!

Elvárjuk minden felelős szerkesztőtől, hogy határozottan lépjen fel - miként ez a Tilos Rádióban is megtörtént, - a gyűlölet kifejezőjével, terjesztőjével szemben.

II.

A sajtószabadság gyakorlása nem sértheti az alapvető jogokat és a közerkölcsöt. Alapvető állampolgári jogainkat minden állampolgárnak belső meggyőződésén alapulva kell gyakorolnia. A sajtószabadsággal ellentétes az előzetes cenzúra, tehát előfordulhat, hogy a belső meggyőződés hiányában, önkontroll gyakorlása nélkül, - sőt ittas állapotban, - nyilvánosságra kerüljön olyan nyilatkozat, vélemény, amely megsérti a törvényeket és az etikai követelményeket.

Elismeréssel szólunk a Tilos Rádió vezetőiről, akik késedelem nélkül felléptek a jogok és az etikai alapelvek megsértőjével szemben és eltávolították a rádiótól.
Éppen ezért indokolatlannak tartjuk azokat a követeléseket, amelyek szerint a "Tilos Rádió" egészét el kell hallgattatni, működését meg kell szüntetni. Az ilyen intézkedések éppen úgy sértenék a sajtószabadságot, az alapvető állampolgári jogokat, mint ahogyan sértette az - értesülésünk szerint - illuminált újságíró felelőtlen kijelentése.

Az Etikai Együttműködési Testület elvárja az ORTT-től, - ha ilyen kérés érkezne a testülethez, - hogy elutasítja azt és csak a sajtószabadságot már megsértő újságíró esetével foglalkozik.

Dr. Halák László, a MÚOSZ etikai bizottságának elnöke

Az MDF büntetőeljárást sürget

A Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportjának jogi kabinetje büntetőeljárást kezdeményez a Tilos Rádió műsorvezetője ellen - közölte Herényi Károly.

"A jogi kabinet véleménye szerint a Tilos Rádió műsorvezetője megsértette a Btk. 269. paragrafusát, és elkövette, illetve kimerítette a közösség elleni izgatás tényét" - mondta az MDF parlamenti képviselőcsoportjának vezetője.

Herényi Károly azt is közölte, hogy az MDF az ORTT-nél kezdeményezi a Tilos Rádió műsorszolgáltatási engedélyének felülvizsgálatát, illetve visszavonását.

December 24-én este a Tilos Rádióban az egyik műsorvezető azt mondta: "Kiirtanám az összes keresztényt." A Tilos Rádió kuratóriuma pénteken közleményben jelezte, hogy haladéktalanul és végleg kizárta soraiból az érintett műsorvezetőt, a műsort pedig a közeljövőben megtartandó fegyelmi tárgyalásig felfüggeszti, mert a szenteste elhangzott mondat a legnagyobb mértékben ellentétes a rádió szellemiségével.

A Szociáldemokrata Keresztény Szövetség felháborodik

A Szociáldemokrata Keresztény Szövetség felháborodással vette tudomásul és tiltakozik az egyetemes emberi jogok, vallásszabadság védelmében, hogy 2003. december 24-én, szentestén a Tilos Rádióban elhangozhatott "Kiirtanám az összes keresztényt".

Az előzmények alapján megállapítható, hogy Kovács László, Ron Werber gyűlöletkampánya és az MSZP-ben újra feltűnt kis Leninek, hozzájárultak a Tilos Rádióban elhangozhatott fenti mondathoz.

Külön tiltakozik a Szociáldemokrata Keresztény Szövetség, hogy a keresztényellenes ORTT vezetője Hajdu István elnök ellen, aki kizárta a Szociáldemokrata Keresztény Szövetséget a 2003. évi rádió-televízió kuratóriumi választásakor a jelöltek listájától. Ugyanakkor az ORTT vezetői az adófizetők pénzéből támogatta a Tilos Rádiót. Vélelmezhető, hogy Hajdu István és az ORTT vezetői állnak a Tilos Rádió mögött, ezért a Szociáldemokrata Keresztény Szövetség felszólítja Hajdu Istvánt és az ORTT vezetőit, hogy azonnal mondjanak le.

Szociáldemokrata Keresztény Szövetség nevében:
Legeza Antal SZKSZ alelnök
Szankovánszki Tibor SZDP ügyvezető elnök

Az ORTT a felelőssége

A Honfoglalás 2000 Egyesület szerint a Tilos Rádióban elhangzott minősíthetetlen kijelentésekért az első számú felelős az Országos Rádió és Televízió Testület, ugyanis áprilisban, a közmédiumok kuratóriumába való jelentkezéskor mintegy 100 keresztény-nemzeti civil szervezetet - köztük a Honfoglalás 2000 Egyesületet is - kizárt a sorsolásból. Ezzel biztatást adott egyes kereskedelmi médiumoknak, hogy meg nem engedhető hangnemű műsorok kerüljenek adásba, melyekhez még jelentős anyagi támogatást is kaptak. Hajdu Istvánnak, az ORTT elnökének és az intézmény vezetőinek sorozatos hibás döntéseik miatt le kell mondaniuk.

Szilvásy György egyesületi elnök

OS, MTI nyomán
Címkék:
  • Százezrek személyes adatai a baloldal adatbázisában
    A baloldali előválasztás célja a mozgósítás mellett az adatgyűjtés volt, az egész folyamat egy nagy adatgyűjtési kampánynak minősül, amivel több százezer ellenzéki szavazó személyes adatait gyűjtötte össze a hat baloldali párt – nyilatkozta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.
  • Orbánozós órákat is fel lehet venni az ELTE politológián
    Tanulnak a diákok a „plebiszciter vezérdemokráciáról” és annak alkalmazhatóságáról az Orbán-kormányra, szóba kerülnek a szakpolitikák, a „klientizmus”, illetve hogy „áldemokráciáról” van-e szó. Végül a szeminárium a plebiszciter vezérdemokrácia elmélete más országokra való alkalmazhatóságának vizsgálatáról szól.
  • Orbán: minden magyarra számítunk
    Minden magyarra számítunk, akinek számít Magyarország jövője - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján tartott ünnepi beszédében; a kormányfő a 2006. október 23-i eseményekről is megemlékezett, hangsúlyozva, hogy tizenöt évvel ezelőtt az egyik oldalon a könnygázgránát, a másik oldalon "a becsapott és megalázott nemzet" állt.
MTI Hírfelhasználó