Hídavató: megtudhattuk, hogy a Duna két oldalán emberek élnek - gondola tudósítás
Átadták azt a pontonhidat, amelyet március 15-e alkalmából, a kormány uniós kampányának részeként emeltek Budapesten. A több tízmilliós összberuházású híd három napig köti majd össze a Duna két partját.
2003. március 15. 00:21
A pontonhíd avatóünnepségén részt vett többek között Medgyessy Péter, Szili Katalin, Szent-Iványi István, Baja Ferenc, s beszédet mondott Pat Cox, az Európai Parlament elnöke.

A hivatalos ceremónia részeként először a politikusokból álló küldöttség vonult át a hídon. Mindebből azonban szinte semmit nem lehetett látni; az érdeklődők közül néhányan egyszerűen zártkörű rendezvénynek minősítették a megnyitó ünnepséget.
Az avatást a kordonok mögött várakozók egy részének bekiabálásai zavarták meg: "Vesszen Medgyessy!", "Hazaárulók!". Néhányan, EU-ellenes mellényben jelentek meg és uniót ellenző szórólapokat osztogattak.

A miniszterelnök ünnepi beszédében többek között kifejtette, hogy a Duna jobb és bal partján emberek élnek, s ezt a két pontot össze lehet kötni. A híd ennek jelképe, s erre a nemzeti ünnepen különösen figyelnünk kell - mondta, s egyben hozzátette: a híd annak az együtt megtett útnak a jelképe is, amely Európába vezette a magyarságot.
A kormányfő arról nem ejtett szót, hogy az Európa Unióhoz történő csatlakozásunk nyitókampányán, s nemzeti ünnepünk előestéjén a Himnuszt vajon miért nem játszották le.

Pat Cox arról beszélt, hogy a magyar nép egy büszke, öntudatos nemzet, s hogy ezt az értékét magával kell vinnie Európába. Április 12-ét, az uniós népszavazás időpontját március 15-éhez hasonló jelentőségűnek mondta, mely ugyanúgy megváltoztathatja a nemzet sorsát, s a döntés a magyarok kezében van.

A hidat a beszédek után megnyitották. A budai oldalon közben leginkább a lakodalmas rock stílusára emlékeztető, külföldi slágerek szintetizátoros feldolgozásai "emelték" az est színvonalát. A csípős hidegben bizony jól esett a forralt bor, a különböző édességek - legalábbis annak, aki ezekre vágyott.
Az uniós csatlakozás népszerűsítésére felépített, több tízmilliós összberuházású hídon még vasárnap estig át lehet kelni...

(gondola, Mayer Mária)

Címkék:
  • Baljós, ha a baloldal kerül hatalomra
    Mi folyik az Európai Parlamentben: annyi féle jobboldali csoportosulás és szövetség van, de nincs köztük egység és feltehetően lesznek még szakadások. Ez szomorú, mert bár a számok tükrében a jobboldalnak jelentős ereje van az intézményben, egyébként megoldható apróbb véleménykülönbségek miatt mégis a gyakorlatban kisebbségben, ellenzékben van.
  • Bayer Zsolt: Karácsony a barlangban - Kgeri példáltan tahósága
    Ő alacsony és kövér, én magas és vékony vagyok – ezzel jellemezte a különbséget önmaga és a miniszterelnök között.
  • Orbán: fel kell gyorsítani a vakcinák beszerzését
    Ideológiai szempontokat félretéve fel kell gyorsítani a koronavírus elleni vakcinák beszerzését - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a portugáliai Portóban pénteken, az Európai Unió szociális csúcstalálkozóján.
MTI Hírfelhasználó