Borászatunk házasítja a hagyományt és a modernséget
Nem szabad tehát azt csinálni, amit 20 éve, helyette azt kell látni, hogy mi lesz 20 év múlva, és ennek megfelelően kell az innovációkat irányozni, a termékkínálatot megtervezni - fogalmazott Feldman Zsolt.
2025. február 16. 14:54
Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára beszédet mond a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Szőlészeti és Borászati Intézetének termékbemutatóján a MATE Budai Campusán 2025. február 14-én. MTI/Bruzák Noémi
A magyar borászat jövőjét évtizedekre meghatározhatják a mostani fejlesztések, a termelőknek igazodniuk kell a piacot hosszú távon formáló változásokhoz - mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Szőlészeti és Borászati Intézetének termékbemutatóján.
Feldman Zsolt hangsúlyozta, hogy a magyar borászat hagyományai nem merülhetnek feledésbe, de reagálni kell a körülmények változására. A termelőket komoly kihívás elé állítja kereslet csökkenése, Európában ugyanis az utóbbi 10 évben csaknem negyedével esett vissza a borfogyasztás. A magyar szőlészek és borászok hatalmas tudást halmoztak föl, de a termékfejlesztéseik hosszú távon csak akkor lehetnek eredményesek, ha figyelembe veszik a jövő vásárlóinak igényeit - hívta fel a figyelmet.
Az államtitkár szerint a vevői döntéseket az árfekvésen és a minőségen túl számos szempont befolyásolhatja a csomagolástól kezdve az alkoholszintig. Aki ültetvényt telepít, üzleti stratégiát készít, annak figyelembe kell vennie, hogy a mai fiataloknak, vagyis a következő évtizedek fogyasztóinak a bor a szórakozás, az élményszerzés része.
Az ezredforduló tájékán születettek felgyorsult világban nőttek föl, kedvelik a könnyű borokat és szívesen választják azt a terméket, amelyik érdekes, színes, könnyen nyitható csomagolásban kerül eléjük - mondta.
Nem szabad tehát azt csinálni, amit 20 éve, helyette azt kell látni, hogy mi lesz 20 év múlva, és ennek megfelelően kell az innovációkat irányozni, a termékkínálatot megtervezni - fogalmazott Feldman Zsolt. Közölte egyúttal, hogy a tavasszal megjelenő innovációs beruházási támogatás a fogyasztói igények változásához igazodva olyan fejlesztéseket segít, amelyek innovatív borászati termékeket vagy újfajta csomagolóanyagokat állítanak elő.
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Szőlészeti és Borászati Intézetének termékbemutatója a MATE Budai Campusán 2025. február 14-én. MTI/Bruzák Noémi
A MATE rektora a rendezvényen kifejtette, hogy az egyetem 4 évvel ezelőtti átalakításakor korszerű struktúra váltotta föl a korábbi szétaprózott rendszert, a változtatások igazodtak az agrártudományok jelentős mértékű átalakulásához, piaci és társadalmi szempontoknak megfelelni képes intézmények jöttek létre, az oktatás kerete és tartalma egyaránt megújult. Ennek eredményeképp a szőlő- és borágazat is korszerű fejlesztői háttérre támaszkodhat.
A szakértői bázis tudás- és tapasztalatadással támogatja a termelőkkel, és a termékinnovációk terén is fontos segítő lehet - hangsúlyozta Gyuricza Csaba, aki a piacképes borászati innovációk közül kiemelte a narancsbort, a vegán bort, a csökkentett alkoholtartalmú vagy alkoholmentesített borokat.
Véleménye szerint a szellemi hátország korszerűsítésének is köszönhető, hogy Magyarországon a MATE az egyetlen kutatóhely, amely a borászati áruk piacára új termékeket tudott bevezetni.
Füllent a fősodor sajtó, amikor azt szajkózza: a tudósok nagy többsége szerint a széndioxod káros, az okozza a felmelegedést. A valóban neves tudósok épp az ellenkező véleményen vannak.
A Földön található hatalmas mennyiségű víz halmazállapot-változásainak köszönhetően működik a Föld-légkör rendszerben egy olyan természetes önszabályozó mechanizmus, amelynek a hatására kialakul a fizikailag lehetséges maximális üvegházhatás, amely tovább már nem növelhető, akármennyi széndioxidot bocsátunk ki.
A háborúpártiak és a békepartiak küzdelme nem más, mint a jéghegy csúcsa - Harrach Péter, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnöke a szervezet honlapján fejtette ki az orosz-ukrán háború mélységeiről a gondolatait.
A kormányfő szavai szerint az üt vissza, hogy a rendszerváltást követő években a magyar gazdaság nem volt elég erős ahhoz, hogy megtartsa a magyar kézen lévő kereskedelmi láncokat. Ezek külföldi kézen vannak, és őket csak profitjuk érdekli.
"Schäfer András valószínűleg agyrázkódást szenvedett, ahogy Nagy Zsolt is, mindkettőt ezért kellett lecserélni az orvosok tanácsára. Ha ehhez hozzávesszük Sallai Roland hiányzását, akkor kijelenthetjük, mi nem tudjuk ezeket a játékosokat könnyen pótolni, ahogy például a törökök a szintén sérült Merih Demiral esetében tették" - utalt arra Rossi, hogy a rivális kerete mélyebb.