A Hold túlsó oldaláról érkezett a kínai szonda
A szonda egy fúróval és egy robotkarral talajt és sziklákat vett fel, készített néhány fotót a felszínről, és egy kínai zászlót tűzött ki.
2024. június 25. 16:41

thesun.my

A kínai holdszonda visszatért a Földre az első mintákkal a Hold feltáratlan túlsó oldaláról. A Chang'e-6 kedden landolt a Belső-Mongólia sivatagban, két hónapos küldetés után.

Kína az egyetlen ország, amelynek űrhajója leszállt a Hold túlsó oldalán, már 2019-ben is.

A túlsó – a Földtől távolabbi – oldal távolsága, valamint az óriási kráterekből és kevés sík felületből álló nehéz terepe miatt technikailag nehéz elérni.

A Chang’e-6 kapszula leszállt Belső-Mongólia sivatagában.

Ez Kína hatodik küldetése a Holdra, és a második küldetése a túloldalra

A Chang’e-6 május elején indult egy űrközpontból, majd néhány héttel később sikeresen landolt a Hold déli sarkához közeli kráterben. Küldetése 53 napig tartott.

A CCTV állami műsorszolgáltató szerint a szondát Pekingbe küldik, és ott veszik le a mintákat.

A szonda a kínai mitológiában Chang'e holdistennőről kapta a nevét.

A szonda egy fúróval és egy robotkarral talajt és sziklákat vett fel, készített néhány fotót a felszínről, és egy kínai zászlót tűzött ki.

Peking hatalmas erőforrásokat fordított űrprogramjába az elmúlt évtizedben, hogy felzárkózzon mind az Egyesült Államokhoz, mind Oroszországhoz.

Célja, hogy 2030-ig legénységgel rendelkező küldetést indítson  a Holdra, és végül egy bázist építsen a Hold déli sarkán.

bbc
 • Kezet foghatunk-e „lapáttal agyonverni” akaróval?
  Kapaszkodjunk meg: Európában hangzott el a förtelmes mondat. Sőt ami még fájóbb: a kontinens kellős közepén, Magyarországon harsogta ezt olyan politikus, akit korábban megválasztottak felelős pozícióba.
 • Lapáttal a demokráciában
  Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
 • Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől
  Joe Biden az X közösségi oldalon közzétett levelében úgy fogalmazott: "úgy hiszem, hogy a pártom és az ország legjobb érdekét az szolgálja, hogy visszalépjek, és kizárólag kötelezettségeim teljesítésére összpontosítsak elnöki időszakom hátralévő idejében".
 • Piastri karrierje első sikerét aratta a Körmagyaron
  Új bajnokot avatott a magyar versenypálya: ausztrál siker Mogyoródon. A herendi sisak a második helyre volt jó Lando Norrisnak.
 • A magyar tenger nemes hagyománya
  Napos, gyengén szeles idő és - ahogy a balatoni hajósok mondják - "kivasalt", vagyis teljesen sima víz fogadta a Balaton-átúszás résztvevőit. A tó vize 26-27 fokos és később sem várható jelentős szélerősödés.
MTI Hírfelhasználó