Királyi fontbankók
Az uralkodó - akit jelenleg daganatos megbetegedéssel kezelnek és ezért nyilvános programokon egyelőre nem vesz részt - "nagyon elegánsnak" nevezte az új bankjegyeket.
Utoljára frissítve: 2024. április 9. 18:45
2024. április 9. 18:06

A király, a banki kormányzó és a bank főpénztárosa, Sarah John – gloucestershirelive.co.uk

Bemutatta kedden a brit uralkodónak az őt ábrázoló új fontbankókat a Bank of England kormányzója.

Andrew Bailey a londoni Buckingham-palotában kereste fel III. Károly királyt, akinek díszes gyűjteményt ajándékozott az összes címletből. Ezek mindegyike a 00001-es sorozatszámot viseli.
   
Az uralkodó - akit jelenleg daganatos megbetegedéssel kezelnek és ezért nyilvános programokon egyelőre nem vesz részt - "nagyon elegánsnak" nevezte az új bankjegyeket.

The Bank of England has released images of the new banknotes that will featured King Charles III's portrait.

cnbc
   

A 75 esztendős Károly arcképével ellátott 5, 10, 20 és 50 fontos új bankók hivatalos forgalmazása június 5-én kezdődik.
   
A jelenleg forgalomban lévő angliai és walesi kibocsátású 5, 10, 20 és 50 fontos bankók előoldalán III. Károly király édesanyja, a 2022-ben - életének 97., uralkodásának 71. évében - elhunyt II. Erzsébet királynő portréja látható. A néhai uralkodó 1952. február 6-án, édesapja, VI. György király halála után lépett az Egyesült Királyság trónjára, de az arcmását viselő első fontbankjegyek csak 1960-ban kerültek forgalomba.
   
III. Károly a második olyan brit uralkodó, akinek portréja a fontbankjegyeken látható lesz, a korábbi évtizedekben ugyanis nem szerepelt az uralkodók képmása a fontbankókon.
   
A Skóciában és Észak-Írországban kibocsátott fontbankjegyek eddig sem II. Erzsébet királynő portréját ábrázolták, de mindegyik változat az Egyesült Királyság egészében törvényes fizetőeszköz.

New Sir Winston Churchill £5 note design is unveiled - BBC News

bbc
   

Az új ötfontos hátoldalán Sir Winston Churchill néhai brit miniszterelnök, a tízesen az 1817-ben elhunyt angol írónő, Jane Austen, a 20 fontoson J. M. W. Turner XVIII-XIX. századi angol festőművész, az 50-esen a modern számítástudomány és a mesterséges intelligencia koncepciójának megalapozójaként tisztelt Alan Turing portréja látható.
 

MTI
Címkék:
  • Magyar győzelem a hazai futballban
    Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
MTI Hírfelhasználó