Európát vette célba az Iszlám Állam
Azoknak a muszlimoknak, akik fel akarják szabadítani Palesztinát, csatlakozniuk kell az Iszlám Államhoz – állítja a terrorszervezet egyik afganisztáni propagandaújságja, míg mások arra szólítják fel a hívőket, hogy a támadáshoz minden rendelkezésükre álló eszközt használniuk kell. Az erőszakra és gyilkosságra buzdító üzenetek az iszlamista propaganda legújabb hullámai, amelyek azóta erősödtek fel ismét, hogy a Hamász palesztin iszlamista szervezet októberben terrortámadást indított Izrael ellen, amelyet az antiszemitizmus jelentős fellendülése követett a nyugati államokban – írja a Breitbart News amerikai hírportál.
2023. december 4. 16:17

Arról a Die Welt című német lap is beszámolt az Europol jelentésére hivatkozva, hogy az Iszlám Állam egyik szervezete a világhálón buzdította az alvó sejteket arra, hogy radikalizálódjanak. Az üzenet szerint az európai muszlimoknak bombákkal, fegyverekkel, késekkel, autókkal, vagy akár kövekkel kell megtámadniuk Európát, a hitetlen Nyugatot, a keresztes lovagokat. Korábban számos hasonló üzenettel buzdították a terrorcsoportok a követőiket arra, hogy gyilkoljanak. Ezek az üzenetek gyakran a bevált módszerekre összpontosítanak, például különböző méretű járművekkel a tömegbe hajtani, vagy egyszerűen megkéselni embereket az utcán.

Voltak azonban másfajta próbálkozások is. Az al-Kaida egyik magazinja részletes utasításokat tett közzé arról, hogyan lehet kisiklatni egy száguldó vonatot. Úgy tűnik, a felhívás nem maradt meghallgatás nélkül: 2019-ben Ausztriában letartóztattak egy iszlamistát vonatok kisiklatására tett kísérletek miatt.

A Welt által kiemelt iszlamista háborús felhívások új hullámának feltűnő jellemzői az antiszemita üzenetek, amelyek felszólítják a muszlimokat a zsidók terrorizálására. Mindez akkor történik, amikor a német hatóságok figyelmeztetést adtak ki, miszerint a Nyugat elleni iszlamista terrortámadás kockázata az utóbbi időben drasztikusan megnőtt. Az ügynökség közleménye szerint különösen érdekes volt a változó dinamika a különböző iszlamista csoportok között, amelyek korábban nem támogatták volna egymást a doktrínák értelmezésének különbségei miatt, de az izraeli háború nyomán közös ügyet találtak az antiszemitizmusban.

Magyar Nemzet
  • Kezet foghatunk-e „lapáttal agyonverni” akaróval?
    Kapaszkodjunk meg: Európában hangzott el a förtelmes mondat. Sőt ami még fájóbb: a kontinens kellős közepén, Magyarországon harsogta ezt olyan politikus, akit korábban megválasztottak felelős pozícióba.
  • Lapáttal a demokráciában
    Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
  • Olimpia 2024
    A francia fővárosban 1900 és 1924 után harmadszor rendeznek nyári ötkarikás játékokat. Franciaországban 1924-ben Chamonix, 1968-ban Grenoble, 1992-ben Albertville volt téli olimpia házigazdája.
  • Magyarjaink hajóztak a Szajnán
    A magyar csapat 180 tagú, többen azonban hiányoztak a ceremóniáról, mert vagy még meg sem érkeztek a francia fővárosba, vagy a hétvégén már verseny vár rájuk. A nők zöld ruhát, míg a férfiak sötét zakót és világos inget viseltek.
  • Nemzetpolitika a Lajtától a Berecki-havasokig
    Megállapították: az elmúlt évek nemzetpolitikájának köszönhetően a külhoni magyar közösségek az élet minden területén megerősödtek.
MTI Hírfelhasználó