Európát vette célba az Iszlám Állam
Azoknak a muszlimoknak, akik fel akarják szabadítani Palesztinát, csatlakozniuk kell az Iszlám Államhoz – állítja a terrorszervezet egyik afganisztáni propagandaújságja, míg mások arra szólítják fel a hívőket, hogy a támadáshoz minden rendelkezésükre álló eszközt használniuk kell. Az erőszakra és gyilkosságra buzdító üzenetek az iszlamista propaganda legújabb hullámai, amelyek azóta erősödtek fel ismét, hogy a Hamász palesztin iszlamista szervezet októberben terrortámadást indított Izrael ellen, amelyet az antiszemitizmus jelentős fellendülése követett a nyugati államokban – írja a Breitbart News amerikai hírportál.
2023. december 4. 16:17

Arról a Die Welt című német lap is beszámolt az Europol jelentésére hivatkozva, hogy az Iszlám Állam egyik szervezete a világhálón buzdította az alvó sejteket arra, hogy radikalizálódjanak. Az üzenet szerint az európai muszlimoknak bombákkal, fegyverekkel, késekkel, autókkal, vagy akár kövekkel kell megtámadniuk Európát, a hitetlen Nyugatot, a keresztes lovagokat. Korábban számos hasonló üzenettel buzdították a terrorcsoportok a követőiket arra, hogy gyilkoljanak. Ezek az üzenetek gyakran a bevált módszerekre összpontosítanak, például különböző méretű járművekkel a tömegbe hajtani, vagy egyszerűen megkéselni embereket az utcán.

Voltak azonban másfajta próbálkozások is. Az al-Kaida egyik magazinja részletes utasításokat tett közzé arról, hogyan lehet kisiklatni egy száguldó vonatot. Úgy tűnik, a felhívás nem maradt meghallgatás nélkül: 2019-ben Ausztriában letartóztattak egy iszlamistát vonatok kisiklatására tett kísérletek miatt.

A Welt által kiemelt iszlamista háborús felhívások új hullámának feltűnő jellemzői az antiszemita üzenetek, amelyek felszólítják a muszlimokat a zsidók terrorizálására. Mindez akkor történik, amikor a német hatóságok figyelmeztetést adtak ki, miszerint a Nyugat elleni iszlamista terrortámadás kockázata az utóbbi időben drasztikusan megnőtt. Az ügynökség közleménye szerint különösen érdekes volt a változó dinamika a különböző iszlamista csoportok között, amelyek korábban nem támogatták volna egymást a doktrínák értelmezésének különbségei miatt, de az izraeli háború nyomán közös ügyet találtak az antiszemitizmusban.

Magyar Nemzet
 • Hazai klubfutball: közepes alatt
  Ma a magyar bajnokságot az a Paks vezeti, amely magyar edzővel és magyar játékosokkal küzd. Tudjuk azonban, hogy BL-csoportkörbe jutást ettől a gárdától nem várhatunk. Márpedig a hazai klubfutballnak a BL-ben a helye: a csoportkörnél magasabb szinten.
 • Kik bújhatnak meg az ENSZ mögött?
  Hazánkban több ezer hajléktalan él nem méltóságteljesen. Rájuk miért nem utal a szélsőséges ENSZ-garnitúra? Vélhetően azért, mert ennek az extrémitásnak (is) a kettős mérce a célszerszáma.
 • Orbán Viktor a BYD autógyártó vezetőivel tárgyalt
  Orbán Viktor a tárgyaláson elmondta: a kormány szándéka, hogy ne csupán egy gazdaságpolitikai fejlesztés valósuljon meg Szegeden, hanem az ott élő emberek is érezhessék annak pozitív hatásait a mindennapjaikban.
 • A szolnoki csata 175. évfordulója
  Az 1849-es csatára emlékezve 28. alkalommal rendezi meg az eseményt Szolnok önkormányzatának megbízásából a Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány és az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ - tájékoztattak.
 • A Trianon utáni ötödik nemzedék
  Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Lónyay Utcai Református Gimnáziumban tartott eseményen rendhagyó módon tartott köszöntőt, tekintettel arra, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter betegsége miatt nem jöhetett el, így az államtitkár tolmácsolta a tárcavezető gondolatait.
MTI Hírfelhasználó