Jubileumi Nemzetközi Késkiállítás és Vásár
Ötvenöt késmester mutatja be alkotásait a fővárosi Lurdy Házban. A kétnapos kiállítás és vásár jubileumi alkalommal: huszadszor került sorra.
2023. szeptember 30. 20:55

Képek: gondola/Molnár Pál

A huszadik alkalommal gyűltek össze a magyar és térségbeli késesek a Nemzetközi Késkiállítás és Vásár alkalmából, a pengék mesterei a budapesti Lurdy Házban állították ki alkotásaikat. 

Az idén ötvenöt kiállító vesz részt a tárlaton, a magyarok mellett németek, osztrákok, lengyelek és ukránok mutatják be darabjaikat. A nagy hagyományú kiállítást Fazekas József és családja rendezi. Az ismert kardkovács, Fazekas József a Gondolának elmondta: a Nemzetközi Késkiállítás és Vásár alkalmain csak azok lehetnek bemutatkozók, akik maguk készítik portékáikat, azaz kereskedők itt csak nézőként lehetnek jelen. Illetve kiállíthatnak azok a mesterek is, akik a késes szakmához kellő alkatrészeket, anyagokat készítenek, továbbá az ezt a munkát segítő gépeket gyártják.

Érdekesség a kiállításon a számos damaszkolt pengéjű kés, illetve tőr. Ilyen értékeket csak magas színvonalú szaktudással hozhatnak létre a legkiválóbb mesterek. Megtekinthetők szerkercék, amelyek a középkori csaták jeleneteit idézik. Látogatói élményt kínál a japán kardok sora, emellett számos kardpenge, még a fegyver összeszerelése előtti állapotban. Különleges kések, bicskák, tőrök vehetők szemügyre: Szent István-tőr is emeli a tárlat színvonalát. 

Fazekas József elmondta: mintegy ötezer híve van a kések gyűjtésének hazánkban, a hagyományos éves kiállításra hozzávetőleg 1400 rajongó jön el a két napban: szeptemben 30-án és október 1-jén. 

Maga Fatekas József többek között arról ismert, hogy ő alkotja a nemzetközi irodalmi díjhoz, a Balassi Bálint-emlékkardhoz kellő két szablyát: eddig az eltelt 27 évben 53 szálfegyvert készített ebből a célból, művei Tokiótól Santa Barbaráig, Sao Paulóig, Kinshasáig, Melbourne-ig eljutottak. A legutóbbi két Balassi-szablyáját a burgenlandi Boldogasszony – Frauenkirchen – bazilikájában szentelték meg augusztusban az ottani éves magyar misén.

A huszadik Nemzetközi Késkiállítás és Vásár alkalmával a vasárnapi napon is remek magyar késmerterekkel találkozhatnak és beszélgethetnek az érdeklődők a Lurdy Házban. 

 

 

 

 

 

 

gondola
 • A médiumok sodrása: aki győz, az „populista"
  Nem az a lényeges, hogy a holland polgárok hogyan szavaznak. Hanem az, hogy az úgynevezett brüsszeli politikusok elégedettek-e a demokrácia megnyilvánulásával. Ez önmagában mutatja, hogy bohózattá züllött az Európai Unió. Ugyan nem küldtek tankokat tagállamokba, mint a Kreml tette 1956-ban és 68-ban – még. De zavarja őket a nép, a lakosság.
 • „Halogén” ünnep
  A magyar kultúra kimeríthetetlen kincsesbánya. Egy emberi életpálya kevés ahhoz, hogy a legfényesebb kincseket is fölfedezzük, és hagyjuk, hogy hassanak ránk, hogy valódi, nemes élményeket adjanak, melyek gazdagítanak, erősítenek, szépségekkel töltenek fel bennünket.
 • Ötvenéves a Magyar Külügyi Intézet
  Valójában a legsikeresebb politikai termékünk nemzetközi vizeken éppen az, hogy Magyarország, bár csak tízmilliós ország, mégis képes önálló külpolitikát folytatni - hangsúlyozta Orbán Viktor.
 • Ma érkezik az előrehozott nyugdíj
  Ma érkezik az előrehozott nyugdíj - írta Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója a Facebook-oldalán hétfőn.
 • Európát vette célba az Iszlám Állam
  Azoknak a muszlimoknak, akik fel akarják szabadítani Palesztinát, csatlakozniuk kell az Iszlám Államhoz – állítja a terrorszervezet egyik afganisztáni propagandaújságja, míg mások arra szólítják fel a hívőket, hogy a támadáshoz minden rendelkezésükre álló eszközt használniuk kell. Az erőszakra és gyilkosságra buzdító üzenetek az iszlamista propaganda legújabb hullámai, amelyek azóta erősödtek fel ismét, hogy a Hamász palesztin iszlamista szervezet októberben terrortámadást indított Izrael ellen, amelyet az antiszemitizmus jelentős fellendülése követett a nyugati államokban – írja a Breitbart News amerikai hírportál.
MTI Hírfelhasználó