BLM-pillanat Franciaországban?
Az utóbbi két évben jelentkező gazdasági nehézségek és áremelések, köztük az élelmiszerinfláció megugrása miatt drasztikus, 17 százalékos belső fogyasztáscsökkenés következett be; így az egyébként is megélhetési gondokkal és munkanélküliséggel küzdő rétegeket könnyen utcára tudta vinni a rendőri túlkapás áldozatául esett fiatalember halála.
2023. július 7. 21:13

rfi

A kulturális párbeszéd elmélyítése adhat esélyt a feszült belpolitikai helyzet feloldására Franciaországban - hangsúlyozta Gladden Pappin, a Magyar Külügyi Intézet (MKI) elnöke pénteken Budapesten, az intézet által szervezett, BLM-pillanat Franciaországban? - a francia zavargások politikai és biztonságpolitikai hatásai című kerekasztal-beszélgetésen.

Gladden Pappin szerint a franciaországi események egyik fő kiváltó oka az lehet, hogy az utóbbi két évben jelentkező gazdasági nehézségek és áremelések, köztük az élelmiszerinfláció megugrása miatt drasztikus, 17 százalékos belső fogyasztáscsökkenés következett be; így az egyébként is megélhetési gondokkal és munkanélküliséggel küzdő rétegeket könnyen utcára tudta vinni a rendőri túlkapás áldozatául esett fiatalember halála.

 

Ma Magyarország a konzervatív politikák laboratóriuma – Gladden Pappin a  Mandinernek | Mandiner

Gladden Pappin – mandiner

Az MKI elnöke úgy látja, hogy az amerikai "Black Lives Matter" (A Fekete Életek Számítanak, BLM) mozgalom mögött egy már korábban is jól szervezett politikai mozgalom és igen jelentős médiatámogatás állt, amely pillanatok alatt felgyorsította az eseményeket; Franciaországban viszont jóval kisebb az utcai zavargók mögötti társadalmi támogatottság, így további társadalmi párbeszédre van szükség.
   
Soós Eszter Petronella, a Milton Friedman Egyetem adjunktusa hozzászólásaiban azt mondta, hogy a francia társadalompolitika a származás és a vallási háttér kizárásával, valamint a pozitív diszkrimináció helyett a semleges állampolgári neveléssel arra épít, hogy aki tiszteli a törvényt és igyekszik, az előbbre juthat a társadalmi ranglétrán és jobban élhet.

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM

Soós Eszter Petronella – uni-nke.hu

Az alacsonyabban iskolázott vagy munkanélküli, külvárosi rétegek azonban a sikerélmények híján leszakadtak, így ma már az a kérdés, bevonhatóak-e még a társadalmi párbeszédbe. Ezt jelentősen megnehezíti, hogy a többségi társadalom és a szegény rétegek között is, valamint a külvárosiak és a rendfenntartó erők között is hiányzik a kölcsönös bizalom, és mindkét oldalon sokan félnek a másiktól.

Arculati elemek | Milton Friedman Egyetem

uni-milton.hu

Soós Eszter Petronella szerint a fiatalok pozitív hozzáállását és a bizalmat az oktatás alapozhatná meg; és noha évek óta társadalmi vita folyik ezekről a kérdésekről, kíváncsian várja a közeljövő megoldási javaslatait.
    

MTI
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
MTI Hírfelhasználó