BLM-pillanat Franciaországban?
Az utóbbi két évben jelentkező gazdasági nehézségek és áremelések, köztük az élelmiszerinfláció megugrása miatt drasztikus, 17 százalékos belső fogyasztáscsökkenés következett be; így az egyébként is megélhetési gondokkal és munkanélküliséggel küzdő rétegeket könnyen utcára tudta vinni a rendőri túlkapás áldozatául esett fiatalember halála.
2023. július 7. 21:13

rfi

A kulturális párbeszéd elmélyítése adhat esélyt a feszült belpolitikai helyzet feloldására Franciaországban - hangsúlyozta Gladden Pappin, a Magyar Külügyi Intézet (MKI) elnöke pénteken Budapesten, az intézet által szervezett, BLM-pillanat Franciaországban? - a francia zavargások politikai és biztonságpolitikai hatásai című kerekasztal-beszélgetésen.

Gladden Pappin szerint a franciaországi események egyik fő kiváltó oka az lehet, hogy az utóbbi két évben jelentkező gazdasági nehézségek és áremelések, köztük az élelmiszerinfláció megugrása miatt drasztikus, 17 százalékos belső fogyasztáscsökkenés következett be; így az egyébként is megélhetési gondokkal és munkanélküliséggel küzdő rétegeket könnyen utcára tudta vinni a rendőri túlkapás áldozatául esett fiatalember halála.

 

Ma Magyarország a konzervatív politikák laboratóriuma – Gladden Pappin a  Mandinernek | Mandiner

Gladden Pappin – mandiner

Az MKI elnöke úgy látja, hogy az amerikai "Black Lives Matter" (A Fekete Életek Számítanak, BLM) mozgalom mögött egy már korábban is jól szervezett politikai mozgalom és igen jelentős médiatámogatás állt, amely pillanatok alatt felgyorsította az eseményeket; Franciaországban viszont jóval kisebb az utcai zavargók mögötti társadalmi támogatottság, így további társadalmi párbeszédre van szükség.
   
Soós Eszter Petronella, a Milton Friedman Egyetem adjunktusa hozzászólásaiban azt mondta, hogy a francia társadalompolitika a származás és a vallási háttér kizárásával, valamint a pozitív diszkrimináció helyett a semleges állampolgári neveléssel arra épít, hogy aki tiszteli a törvényt és igyekszik, az előbbre juthat a társadalmi ranglétrán és jobban élhet.

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM

Soós Eszter Petronella – uni-nke.hu

Az alacsonyabban iskolázott vagy munkanélküli, külvárosi rétegek azonban a sikerélmények híján leszakadtak, így ma már az a kérdés, bevonhatóak-e még a társadalmi párbeszédbe. Ezt jelentősen megnehezíti, hogy a többségi társadalom és a szegény rétegek között is, valamint a külvárosiak és a rendfenntartó erők között is hiányzik a kölcsönös bizalom, és mindkét oldalon sokan félnek a másiktól.

Arculati elemek | Milton Friedman Egyetem

uni-milton.hu

Soós Eszter Petronella szerint a fiatalok pozitív hozzáállását és a bizalmat az oktatás alapozhatná meg; és noha évek óta társadalmi vita folyik ezekről a kérdésekről, kíváncsian várja a közeljövő megoldási javaslatait.
    

MTI
  • A médiumok sodrása: aki győz, az „populista"
    Nem az a lényeges, hogy a holland polgárok hogyan szavaznak. Hanem az, hogy az úgynevezett brüsszeli politikusok elégedettek-e a demokrácia megnyilvánulásával. Ez önmagában mutatja, hogy bohózattá züllött az Európai Unió. Ugyan nem küldtek tankokat tagállamokba, mint a Kreml tette 1956-ban és 68-ban – még. De zavarja őket a nép, a lakosság.
  • „Halogén” ünnep
    A magyar kultúra kimeríthetetlen kincsesbánya. Egy emberi életpálya kevés ahhoz, hogy a legfényesebb kincseket is fölfedezzük, és hagyjuk, hogy hassanak ránk, hogy valódi, nemes élményeket adjanak, melyek gazdagítanak, erősítenek, szépségekkel töltenek fel bennünket.
MTI Hírfelhasználó