Európa élvonalába ugrott a magyar atlétacsapat
Nagy sikert ért el a magyar atlétaválogatott, amely első lett a Chorzówban zajló atlétikai csapat Európa-bajnokság második vonalában, ezzel feljutott a 16 csapatos első osztályba.
2023. június 22. 21:55

Szabó Beatrix a női hármasugrás versenyszámában a krakkói Európa Játékok keretében zajló csapat Európa-bajnokságon Chorzówban, a Sziléziai Stadionban. MTI/Czeglédi Zsolt

Megszerezték első érmeiket a magyarok a krakkói központú Európa Játékokon: győzött a Pekler Zalán, Mészáros Eszter duó a légpuskások vegyescsapat számában, második lett a férfi strandkézilabda-válogatott, és harmadikként végzett 500 méteren a Bragato Giada, Nagy Bianka kenus duó.

Az alapversenyt Wroclawban 631,6 körös eredménnyel megnyerő Pekler és Mészáros az aranymérkőzésen simán, 17-7-re verte a spanyol Jesus Oviedo Berenguer, Paula Grande Martinez kettőst. Ez volt a magyar küldöttség első dobogós helyezése a lengyelországi multisport-eseményen. A szám másik magyar csapata, a Péni István, Dénes Eszter páros a 13. helyen zárt. Tátrai-Fejes Miklós a 33. helyen végzett a férfi légpisztolyosok versenyében, míg a női légpisztolyosok mezőnyében Major Veronika a 22. helyet szerezte meg.
   
Az Európa-bajnoki címvédő magyar strandkézilabda-csapat a délelőtti elődöntőben 2-0-ra győzte le a portugálokat Tarnówban, majd az esti döntőben - utolsó csütörtöki magyar szereplőként - szétlövéssel 2-1-re kikapott a spanyol együttestől.
   
A Krakkóhoz közeli kryspinowi kajak-kenu pályán - ahol 500 méteres finálékat rendeztek - Bragato és Nagy jobb eredményre számított, de a tavaly világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmes duónak azért a dobogós helyezés összejött. A férfi kenusoknál a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám kettős negyedik lett csakúgy, mint a Fojt Sára, Pupp Noémi, Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara összeállítású, frissen összeült kajaknégyes. A Vajda Bence, Szántói-Szabó Tamás kajakos páros a B döntő megnyerésével a 10. helyen zárt.
   
Nagy sikert ért el a magyar atlétaválogatott, amely első lett a Chorzówban zajló atlétikai csapat Európa-bajnokság második vonalában, ezzel feljutott a 16 csapatos első osztályba. A magyarok a három napon át tartó, 16 együttest felvonultató versengésben öt győzelmet arattak, hat második és hat harmadik helyezést gyűjtöttek, 456,5 ponttal végeztek az élen, 21-gyel előzték meg a másodikként záró ukránokat. Az élvonalba az első kettő mellett a harmadik helyezett litvánok kerültek fel.
   
A BMX freestyle park számában Kempf Zoltán a hatodik, Ujváry Zoltán pedig a nyolcadik helyen végzett Krzeszowicében.
   
Karatéban Tadissi Martial egy győzelemmel és két vereséggel nem jutott tovább csoportjából a 67 kilósok küzdelmi kategóriájában (kumite) és hasonlóan szerepelt formagyakorlatban (kata) Nagy Botond.
   
Az esti programban a Barbócz Bianka, Bastianelli Angelika szinkronúszó duó a 15. helyen végzett a páros technikai versenyszámban, Oswiecimben.
 

MTI
Címkék:
 • A médiumok sodrása: aki győz, az „populista"
  Nem az a lényeges, hogy a holland polgárok hogyan szavaznak. Hanem az, hogy az úgynevezett brüsszeli politikusok elégedettek-e a demokrácia megnyilvánulásával. Ez önmagában mutatja, hogy bohózattá züllött az Európai Unió. Ugyan nem küldtek tankokat tagállamokba, mint a Kreml tette 1956-ban és 68-ban – még. De zavarja őket a nép, a lakosság.
 • „Halogén” ünnep
  A magyar kultúra kimeríthetetlen kincsesbánya. Egy emberi életpálya kevés ahhoz, hogy a legfényesebb kincseket is fölfedezzük, és hagyjuk, hogy hassanak ránk, hogy valódi, nemes élményeket adjanak, melyek gazdagítanak, erősítenek, szépségekkel töltenek fel bennünket.
 • Az élhető vidék lehetősége bontakozik ki
  Harrach Péter a Keresztény Civil Szervezetek Országos Fóruma által rendezett Élhető vidék című rendezvényen úgy fogalmazott, a vidéki ember életformája, gondolkodása - természetközeliségéből fakadóan - más, mint a városi ember világa, a vidéki embert élhető világ veszi körül.
 • Hazánk nem támogatja Ukrajna uniós csatlakozását
  Semmilyen hatástanulmány nem készült arról, hogy milyen hatással lenne Ukrajna csatlakozása az Európai Unió egészére.
 • A klímavallás templomai
  A szélerőművek telepítése két – Brüsszel és a mögötte lévő, sötétzöld erők által vallott – hittételen alapszik: az egyik, hogy a klímaváltozást az emberi tevékenység szén-dioxid-kibocsátása okozza, a másik, hogy a mai ipari korszak energiaigényét ki lehet elégíteni nap- és szélerőművekkel – foglalja össze Lóránt Károly.
MTI Hírfelhasználó