Európa élvonalába ugrott a magyar atlétacsapat
Nagy sikert ért el a magyar atlétaválogatott, amely első lett a Chorzówban zajló atlétikai csapat Európa-bajnokság második vonalában, ezzel feljutott a 16 csapatos első osztályba.
2023. június 22. 21:55

Szabó Beatrix a női hármasugrás versenyszámában a krakkói Európa Játékok keretében zajló csapat Európa-bajnokságon Chorzówban, a Sziléziai Stadionban. MTI/Czeglédi Zsolt

Megszerezték első érmeiket a magyarok a krakkói központú Európa Játékokon: győzött a Pekler Zalán, Mészáros Eszter duó a légpuskások vegyescsapat számában, második lett a férfi strandkézilabda-válogatott, és harmadikként végzett 500 méteren a Bragato Giada, Nagy Bianka kenus duó.

Az alapversenyt Wroclawban 631,6 körös eredménnyel megnyerő Pekler és Mészáros az aranymérkőzésen simán, 17-7-re verte a spanyol Jesus Oviedo Berenguer, Paula Grande Martinez kettőst. Ez volt a magyar küldöttség első dobogós helyezése a lengyelországi multisport-eseményen. A szám másik magyar csapata, a Péni István, Dénes Eszter páros a 13. helyen zárt. Tátrai-Fejes Miklós a 33. helyen végzett a férfi légpisztolyosok versenyében, míg a női légpisztolyosok mezőnyében Major Veronika a 22. helyet szerezte meg.
   
Az Európa-bajnoki címvédő magyar strandkézilabda-csapat a délelőtti elődöntőben 2-0-ra győzte le a portugálokat Tarnówban, majd az esti döntőben - utolsó csütörtöki magyar szereplőként - szétlövéssel 2-1-re kikapott a spanyol együttestől.
   
A Krakkóhoz közeli kryspinowi kajak-kenu pályán - ahol 500 méteres finálékat rendeztek - Bragato és Nagy jobb eredményre számított, de a tavaly világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmes duónak azért a dobogós helyezés összejött. A férfi kenusoknál a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám kettős negyedik lett csakúgy, mint a Fojt Sára, Pupp Noémi, Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara összeállítású, frissen összeült kajaknégyes. A Vajda Bence, Szántói-Szabó Tamás kajakos páros a B döntő megnyerésével a 10. helyen zárt.
   
Nagy sikert ért el a magyar atlétaválogatott, amely első lett a Chorzówban zajló atlétikai csapat Európa-bajnokság második vonalában, ezzel feljutott a 16 csapatos első osztályba. A magyarok a három napon át tartó, 16 együttest felvonultató versengésben öt győzelmet arattak, hat második és hat harmadik helyezést gyűjtöttek, 456,5 ponttal végeztek az élen, 21-gyel előzték meg a másodikként záró ukránokat. Az élvonalba az első kettő mellett a harmadik helyezett litvánok kerültek fel.
   
A BMX freestyle park számában Kempf Zoltán a hatodik, Ujváry Zoltán pedig a nyolcadik helyen végzett Krzeszowicében.
   
Karatéban Tadissi Martial egy győzelemmel és két vereséggel nem jutott tovább csoportjából a 67 kilósok küzdelmi kategóriájában (kumite) és hasonlóan szerepelt formagyakorlatban (kata) Nagy Botond.
   
Az esti programban a Barbócz Bianka, Bastianelli Angelika szinkronúszó duó a 15. helyen végzett a páros technikai versenyszámban, Oswiecimben.
 

MTI
Címkék:
 • Kezet foghatunk-e „lapáttal agyonverni” akaróval?
  Kapaszkodjunk meg: Európában hangzott el a förtelmes mondat. Sőt ami még fájóbb: a kontinens kellős közepén, Magyarországon harsogta ezt olyan politikus, akit korábban megválasztottak felelős pozícióba.
 • Lapáttal a demokráciában
  Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
 • Macron kiállt Orbán Viktor békemissziója mellett
  Macron arról is beszélt, hogy találkozott Orbánnal, és továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy az államoknak megvan a joguk a saját szuverenitásukhoz és ahhoz, hogy diplomáciai kapcsolataikat függetlenül intézzék.
 • Férfias küzdelem Visegrádon
  Észak-Lengyelországból, Malborkból – ahol egy csodálatos vár emelkedik – most először jönnek a hagyományőrzők, ők hozzák a király megszemélyesítőjét. Biztos vagyok benne, hogy nagyon jól fogják érezni magukat, és jó hírünket viszik a baráti országba – fogalmaz Cseke László.
 • Százszázalékos a foglalkoztatottság a börtönökben
  Rétvári Bence emlékeztetett arra, hogy a kormány 2010-ben azt a cél tűzte ki, hogy mindenki, aki börtönben van és munkaképes, dolgozzon. Ennek két fontos célja van: egyrészt a rabok hozzájárulnak a saját fogva tartásuk költségeihez, másrészt segítik őket a társadalomba való visszailleszkedésben különféle szakmák elsajátításával és a munka világának megismertetésével.
MTI Hírfelhasználó