Ismét Freund Tamást javasolják az MTA elnökének
Az MTA új vezetőit május 9-én választja meg a közgyűlés három évre. A jelölőbizottság határozata értelmében az MTA három vezető jelöltjének programja elérhető az akadémia honlapján (mta.hu).
2023. március 29. 15:03

Az elnök – MTI

Az elnöki posztra Freund Tamást, a főtitkári tisztségre Kollár László Pétert, főtitkárhelyettesnek pedig Erdei Annát javasolja ismét a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) jelölőbizottsága - közölte az MTA az MTI-vel szerdán.

Társadalomtudományi alelnöknek Lamm Vandát, élettudományi alelnöknek Kosztolányi Györgyöt, természettudományi alelnöknek pedig Hudecz Ferencet javasolja a testület.
   
Társadalomtudományi elnökségi tagnak a bizottság Csépe Valériát, Hamza Gábort, valamint Zsoldos Attilát javasolja. Élettudományi elnökségi tagnak Szathmáry Eörsöt, Csákiné Michéli Erikát, természettudományi elnökségi tagnak pedig Józsa Jánost, Kiss L. Lászlót és Stipsicz Andrást javasolják.

Az MTA új vezetőit május 9-én választja meg a közgyűlés három évre.
   
A jelölőbizottság határozata értelmében az MTA három vezető jelöltjének programja elérhető az akadémia honlapján (mta.hu).
   
A jelölőbizottság a tisztújítás mellett a közgyűlési bizottságok tagjainak választását is előkészítette. Mint írták, 2023-ban lejár a Doktori Tanács, a Könyv- és Folyóirat-kiadó Bizottság, a Tudományetikai Bizottság, a Felügyelő Testület és a Vagyonkezelő Testület tagjainak és póttagjainak mandátuma.
 

MTI
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Morawiecki: Az EU a hanyatló Római Birodalmat idézi
    A baloldali liberális szélsőség 2015 után most ismét azzal próbálkozik, hogy óriási migrációs tömegekkel megbontsák Európa békéjét és stabilitását – volt kiolvasható Morawiecki szavaiból.
  • Politikai "őrültek házában" az itthoni "dollárbaloldal"
    A magyar dollárbaloldal, az európai elvtársai, a liberálisok, a kommunisták, a baloldalhoz átállt néppártiak a Magyarországgal kapcsolatban összehordott összes hazugságot, rágalmat, csúsztatást, a valóságtól fényévnyi távolságra lévő kijelentést gyűjtötték össze az immár tizenegyedik, Magyarországot elítélő politikai pamfletbe és ezt most még meg is fejelték.
  • Trump-üzenet a budapesti CPAC közönségének – Videó!
    Együtt veszünk részt egy epikus küzdelemben, hogy felszabadítsuk a nemzetünket mindazon baljós erők ellen, amelyek el akarják pusztítani. Minden nap azért harcolunk, hogy megőrizzük kultúránkat, megvédjük szuverenitásunkat, megvédjük életmódunkat, és fenntartsuk a szabadság, a család és a mindenható Istenbe vetett hit időtálló értékeit.
MTI Hírfelhasználó