A tömbmagyarságban is ápolni kell a magyar kultúrát
Mindenhol, a tömbmagyarságban is ápolni kell a magyar kultúrát, mert az identitás erősítése nélkül negatív folyamatok indulhatnak el - jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Örsújfalun, ahol köszöntőt mondott a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával megújított helyi kultúrház ünnepélyes átadásán pénteken.
2023. március 24. 22:23

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond az örsújfalusi kultúrház ünnepélyes átadásán Révkomáromban 2023. március 23-án. Örsújfalu a felvidéki Révkomárom városrésze. MTI/Bodnár Boglárka

Mindenhol, a tömbmagyarságban is ápolni kell a magyar kultúrát, mert az identitás erősítése nélkül negatív folyamatok indulhatnak el - jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Örsújfalun, ahol köszöntőt mondott a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával megújított helyi kultúrház ünnepélyes átadásán pénteken.

Az államtitkár a felújított kultúrház átadóján mondott beszédében kiemelte a kultúrházban tevékenykedő és annak felújításában is résztvevő ÉS?! Színháznak a helyi közösség életében betöltött fontos szerepét. Rámutatott: az örsújfalui sikerek a közösségi összefogás eredményei, a cselekvő összefogás eredményeként a felvidéki magyarságnak egy korszerű közösségi tér áll rendelkezésére.

Kifejtette: a kultúrházban tevékenykedő és annak felújításában is résztvevő ÉS?! Színház tagjai hatalmas kitartással, a régi alapokra építkezve hoztak létre egy méltó közösségi teret.

"Példát mutattak minden magyarnak abban, hogy hogyan kell ma az elődök iránti tiszteletből új eredményeket elérni" - jelentette ki Potápi Árpád János.

"Mindenhol ápolni kell a magyar kultúrát, ott is ahol a tömbmagyarság él, mert ha nem teszünk meg mindent a mindennapokban az identitás megerősítéséért, akkor láthatjuk, hogy milyen negatív folyamatok indulhatnak el. Ennek mentek itt elébe Örsújfalun" - hangsúlyozta Potápi Árpád János.

Az államtitkár elmondta: a magyarság 2010 óta folyamatosan, cselekvő nemzetként áll ki a határon túli nemzetrészek ügye mellett. Hozzáfűzte: nekünk magyaroknak az erőnk mindig keresztény kultúránkban, nyelvünkből is következő sajátos észjárásunkban, és nemzeti értékrendünkben gyökerezett. "Mi őseinktől azt tanultuk meg, hogy úgy legyünk nyitottak a jelenre és a jövőre, hogy közben nem engedjük el és nem tagadjuk meg elődeinket" - jelentette ki Potápi Árpád János.

A helyi kultúrháznak otthont adó épület, amely évtizedek óta az összes helyi színjátszással kapcsolatos tevékenyég és más kulturális rendezvény helyszíne, a Nemzetpolitikai Államtitkárság segítségével, illetve egy helyi vállalkozó és városi képviselők, valamint mások felajánlásaiból, részben közösségi munkával teljeskörű felújításon esett át.

Potápi Árpád János a nap hátralévő részében a felvidéki Búcson részt vett a Magyar Pedagógusok Szövetsége Országos Óvodapedagógiai Társulásának szakmai konferenciáján, amelynek keretében átadja a helyi Szivárvány Óvoda számára a Nemzetpolitikai Államtitkárság által biztosított "Digitális Okosjáték Óvodásoknak" készüléket, amely a gyerekek képességfejlesztését célzó érintőképernyős digitális rendszer.
 

MTI
  • Brüsszel migránsáradatot zúdítana hazánkra
    Az Európai Unió erővel akarja áttelepíteni a migránsokat Magyarországra, ez egy újabb lépés, ami azt bizonyítja, hogy Brüsszel teljes mértékben visszaél a hatalmával - fogalmazott Nacsa Lőrinc.
  • Bayer Zsolt: Világok harca
    Ők az utóbbi évtizedekben megtámadták Vietnamot, s ott vidám tömeggyilkosságokat, emberiség és emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el, majd ezt az egészet feloldották hollywoodi filmalkotásokban, mert az Amerikai Egyesült Államok egyik lényege éppen az, hogy ő „termeli” a globális tudatot és a globális szórakoztatást.
  • Feszty-tárlat Ópusztaszeren
    Feszty Árpád nemcsak a festészetben jeleskedett. A hazája iránti mérhetetlen szeretete és elköteleződése társadalmi szerepvállalásra sarkallta. Komoly szerepet játszott a magyar ipar fellendítésében és a művészet társadalomba való széles körű integrálásában, így kezdeményezte a rajztanítás megreformálását is az egész országban.
MTI Hírfelhasználó