A tömbmagyarságban is ápolni kell a magyar kultúrát
Mindenhol, a tömbmagyarságban is ápolni kell a magyar kultúrát, mert az identitás erősítése nélkül negatív folyamatok indulhatnak el - jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Örsújfalun, ahol köszöntőt mondott a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával megújított helyi kultúrház ünnepélyes átadásán pénteken.
2023. március 24. 22:23

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond az örsújfalusi kultúrház ünnepélyes átadásán Révkomáromban 2023. március 23-án. Örsújfalu a felvidéki Révkomárom városrésze. MTI/Bodnár Boglárka

Mindenhol, a tömbmagyarságban is ápolni kell a magyar kultúrát, mert az identitás erősítése nélkül negatív folyamatok indulhatnak el - jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Örsújfalun, ahol köszöntőt mondott a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával megújított helyi kultúrház ünnepélyes átadásán pénteken.

Az államtitkár a felújított kultúrház átadóján mondott beszédében kiemelte a kultúrházban tevékenykedő és annak felújításában is résztvevő ÉS?! Színháznak a helyi közösség életében betöltött fontos szerepét. Rámutatott: az örsújfalui sikerek a közösségi összefogás eredményei, a cselekvő összefogás eredményeként a felvidéki magyarságnak egy korszerű közösségi tér áll rendelkezésére.

Kifejtette: a kultúrházban tevékenykedő és annak felújításában is résztvevő ÉS?! Színház tagjai hatalmas kitartással, a régi alapokra építkezve hoztak létre egy méltó közösségi teret.

"Példát mutattak minden magyarnak abban, hogy hogyan kell ma az elődök iránti tiszteletből új eredményeket elérni" - jelentette ki Potápi Árpád János.

"Mindenhol ápolni kell a magyar kultúrát, ott is ahol a tömbmagyarság él, mert ha nem teszünk meg mindent a mindennapokban az identitás megerősítéséért, akkor láthatjuk, hogy milyen negatív folyamatok indulhatnak el. Ennek mentek itt elébe Örsújfalun" - hangsúlyozta Potápi Árpád János.

Az államtitkár elmondta: a magyarság 2010 óta folyamatosan, cselekvő nemzetként áll ki a határon túli nemzetrészek ügye mellett. Hozzáfűzte: nekünk magyaroknak az erőnk mindig keresztény kultúránkban, nyelvünkből is következő sajátos észjárásunkban, és nemzeti értékrendünkben gyökerezett. "Mi őseinktől azt tanultuk meg, hogy úgy legyünk nyitottak a jelenre és a jövőre, hogy közben nem engedjük el és nem tagadjuk meg elődeinket" - jelentette ki Potápi Árpád János.

A helyi kultúrháznak otthont adó épület, amely évtizedek óta az összes helyi színjátszással kapcsolatos tevékenyég és más kulturális rendezvény helyszíne, a Nemzetpolitikai Államtitkárság segítségével, illetve egy helyi vállalkozó és városi képviselők, valamint mások felajánlásaiból, részben közösségi munkával teljeskörű felújításon esett át.

Potápi Árpád János a nap hátralévő részében a felvidéki Búcson részt vett a Magyar Pedagógusok Szövetsége Országos Óvodapedagógiai Társulásának szakmai konferenciáján, amelynek keretében átadja a helyi Szivárvány Óvoda számára a Nemzetpolitikai Államtitkárság által biztosított "Digitális Okosjáték Óvodásoknak" készüléket, amely a gyerekek képességfejlesztését célzó érintőképernyős digitális rendszer.
 

MTI
 • Magyar győzelem a hazai futballban
  Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
 • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
  „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
 • A kormányfő Zala és Vas vármegyében
  „Látni akarjuk felnőni a gyerekeinket és az unokáinkat. Ezért állunk ki a béke mellett. Akármekkora lesz is rajtunk a nyomás, ellenállunk a háborús őrületnek. Ehhez kérjük a magyarok támogatását június 9-én" - fogalmazott Orbán Viktor.
 • Nagy veszély a NATO ukrán missziója
  A legnagyobb konkrét intézményi veszélyt a NATO ukrán missziója jelenti. Magyarország abban érdekelt, hogy csak és kizárólag olyan döntést hozhasson a NATO - még akkor is, ha a NATO-csapatok be akarnak vonulni Ukrajna területére -, amelyből Magyarország teljes egészében kimaradhat - rögzítette a miniszter, jelezve, hogy ez azt jelenti, Magyarország sem katonát nem akar küldeni, sem pénzügyileg nem akar hozzájárulni a misszióhoz.
 • Ingfelgyűrős munkára készül Szentkirályi Alexandra
  Szentkirályi Alexandra úgy vélekedett, több területen a kormány végezte el a munkát a főváros helyett, ezek közül az országbérlet kiterjesztését emelte ki a BKK-BKV csoport munkavállalóira. Emlékeztetett arra, hogy öt évvel ezelőtt 200 milliárd forint iparűzésiadó-megtakarítással adták át a várost, most pedig a növekvő bevételek mellett "a csőd szélén tántorog".
MTI Hírfelhasználó