Attila-szobor a szolnoki kunhalmon
Az esemény az összetartozás jelképe, ahol elsőként nyilvánul meg a szeretet. Az odaérkező embereknek és nekem is természetesen ez egy lélekemelő esemény, hiszen sok jó ember lesz jelen egységben, szeretetben ezen az eseményen, ezzel együtt tisztelegve őseink előtt – fogalmaz Pallainé Matúz Viola.
2023. március 24. 19:37

A hun – nemzeti.net

2023. március 25-én avatják fel Attila hun király fából készült mását, az alkotást a szolnoki Beke Pál halmára helyezik. Pallainé Matúz Violát, a rendezvény szervezőjét, a Hétszínvirág Kft ügyvezetőjét kérdezte a Gondola. 

– Igazgató asszony, miért fontos, hogy másfél ezer évvel korábbi magyar hősök emlékét tartsuk elevenen?

– A magyar hősök kiemelt történelmi egyénisége volt Attila királyunk, aki egy tudatos, bölcs, szelíd, de mégis erős, hatalommal rendelkező, mindent elérő királyunk volt. Fontosnak tartom, hogy az utókor is emlékezzen őseinkre, mert egy példaértékű király a jövő nemzedéke számára is példaértékű. Úgy érzem kicsit a szakralitás feledésbe merült, most ezzel az eseménnyel feleleveníthetjük a szakralitás visszajövetelét, mert ez egy örök értékű dolog. Számunkra fontos, hogy a fiataloknak és az utókor nemzedékének átadjuk, így tisztelegve a magyar hőseink előtt.

Beke Pál halma a magyar örökség része, és egyben a régi nagy Magyarország szakrális központja. 101,3 méteres magasságával Szolnok legmagasabb pontja. Egy hun emlékét egy kun dombon elevenítjük fel: ez hogyan fogja egybe a magyar históriát?

– A Beke Pál halma is egy kunhalom, de ezek a halmok több ezerévesek, így már jóval a kunok előtt itt voltak, de a nép ajkán kunhalom elnevezéssel maradtak fenn ezek a helyek. Úgy éreztük, hogy egy ilyen kunhalomnak, ami eddig Nagyboldogasszony minőségben működött legyen egy férfi párja, így Attila hun királyunk jelent meg, aki példaértékű a magyarság számára és nagy hatalommal rendelkezett.

– Simmer Sándor fafaragó mester által készített szobor az ősi magyar hun király, Attila képmása. Miért kell minél több mai magyarnak szembenézni vele?

– Simmer Sándor nem csak készítette az alkotást, de nagyon sokat is tud az ősi magyar hun királyról, Attiláról, így szerintem nem véletlen, hogy ő készítette el, ami egy lelkiséggel lett megáldva.

– Azt nem gondolnám, hogy szembe kell nézni vele, Attila királyunk inkább példát mutatott a magyar népnek, mindezzel a világnak is, amiért felnézhetünk rá.

– Az ünnepséget Szokolai Tibor szertartásvezető indítja, majd a Piliscsévről érkező Tűzmedve néven ismert táltos dobos, Tönköl Gábor veszi át a szót, és vezeti a szertartást. Ez a nemes ceremónia milyen élményt ad a résztvevőknek?

– A ceremónia vagy más néven maga az esemény az összetartozás jelképe, ahol elsőként nyilvánul meg a szeretet. Az odaérkező embereknek és nekem is természetesen ez egy lélekemelő esemény, hiszen sok jó ember lesz jelen egységben, szeretetben ezen az eseményen, ezzel együtt tisztelegve őseink előtt.

Attila királyról mintázott fa alkotás készült Beke Pál halmára – Amdala.hu

– Az alkotás ötlete Veres Józseftől, a hely „őrzőjétől” származik, aki szívügyének tekinti Beke Pál halmának fenntartását. Ezt a szakrális helyet miért kell ismernie a Lajtától a Berecki-havasokig, a Dunajectől a Tengermellékig élő jóakaratú embereknek?

– Azért jó, ha megismerjük ezeket a szakrális helyeket Lajtától a Berecki-havasokig, a Dunajectől a Tengermellékig, hogy újjászülessenek az energiák ezeken a területeken is, ahol a szakralitás már szinte eltűnt az elmúlt korokban. Ne maradjon meg Szolnok határában, hanem távolabbi vidékeken is egységben, összekapcsolva a népeket.

Molnár Pál 

gondola
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Meghalt András Ferenc filmrendező
    A kiváló magyar filmrendező a Szkíta Aranyszarvas-díjat 2011-ben Budapesten vette át.
  • Orbán Viktor Georgia miniszterelnökével tárgyalt
    A találkozón a magyar-georgiai politikai együttműködés elmélyítésének lehetőségeit valamint Georgia EU-integrációs folyamatának állását tekintették át, figyelembe véve a Magyarország uniós elnöksége nyújtotta előrelépési lehetőségeket.
  • Felbéreltek szavaztak Magyarország ellen
    A Brüsszelt behálózó korrupció sajnos annyira rendszerszintű, hogy elmosta a határokat a balliberális és az úgynevezett néppárti pártcsaládok között. Pártcsaládokat nem lehet korrumpálni, embereket külön-külön viszont igen. Sok pénzzel, legalább annyival, hogy a mandátumuk lejárta után is gondtalanul élvezhessék „áldásos ténykedésük” gyümölcsét – leplezi le a brüsszeli szélsőséget Kövesdi Károly.
MTI Hírfelhasználó