Esztergom, versmondás, Balassi
Balassi Bálint, Babits Mihály, Berda József városában a költészet sokszínűsége, gazdagsága és az Előhegyről körbetekintve a tágasság, a Duna-táj vonzása, ami leginkább megfogja a diákjainkat – mondja Vörös Viktória.
2023. március 16. 09:30

A kardceremónián szavaló Vajda Zsombor és Meszes Milán, közöttük Vörös Viktória tanárnő a Központi Papnevelő Intézet Boldog Bogdánffy Szilárd-termében 2023. február 14-én – Vörös Viktória facebook-oldala, Teknős Miklós/Magyar Nemzet

A Balassi Bálint-emlékkard XXVII. átadási ceremóniáján nagy sikert aratott két esztergomi diákszavaló. Egyikük az idén kitüntetett magyar költő versét, másikuk Balassi Bálint-költeményét szavalta el. Felkészítőjük Vörös Viktória költő, esszéista, tanárnő, az Esztergomi Színjátszókör vezetője volt, őt kérdezte a Gondola.

– Tanárnő, a mai világban mi gyakorolja azt a vonzerőt, amely tizenéves magyar fiatalokat a költészet univerzumába igéz?

– Balassi Bálint, Babits Mihály, Berda József városában a költészet sokszínűsége, gazdagsága és az Előhegyről körbetekintve a tágasság, a Duna-táj vonzása, ami leginkább megfogja a diákjainkat. Amikor pedig verset mondunk -- legyen az iskolai ünnepség, Múzeumok Éjszakája a Keresztény Múzeumban, Slampoetry vagy Verskert --, egy emelkedettebb létezés részesei lehetünk. Jó kis közösség formálódhat így, ezt már tapasztalatból tudjuk.

– Hazánk első fővárosa hogyan erősödik szellemileg a színjátszókör által, az ősi falak közé csábított irodalmi anyag révén?

– Az Esztergomi Várszínház szívesen látott fellépői vagyunk, és leginkább vígjátékot, groteszket játszunk. Azt, amit a színjátszók hitelesen, sajátként megélnek. A felszabadultság élménye a legfontosabb.

– Ön miért érzi fontosnak, hogy az Európai Balassi-folyamat kardceremóniáján esztergomi fiatalok mutassák meg tehetségüket?

– Balassit mondani közönség előtt: a legnagyobb kihívás. Szeretjük és megküzdünk a nyelvújítás előtti versnyelvvel, és csodáljuk ezt a briliáns versformát, a Balassi-strófát, amely egy reneszánsz humanista leleménye. A díjazott kortárs költők és fordítók műveit előttük előadni izgalmas, Balassi vitézi ideáljához méltó feladat.

Molnár Pál

gondola
Címkék:
 • A médiumok sodrása: aki győz, az „populista"
  Nem az a lényeges, hogy a holland polgárok hogyan szavaznak. Hanem az, hogy az úgynevezett brüsszeli politikusok elégedettek-e a demokrácia megnyilvánulásával. Ez önmagában mutatja, hogy bohózattá züllött az Európai Unió. Ugyan nem küldtek tankokat tagállamokba, mint a Kreml tette 1956-ban és 68-ban – még. De zavarja őket a nép, a lakosság.
 • „Halogén” ünnep
  A magyar kultúra kimeríthetetlen kincsesbánya. Egy emberi életpálya kevés ahhoz, hogy a legfényesebb kincseket is fölfedezzük, és hagyjuk, hogy hassanak ránk, hogy valódi, nemes élményeket adjanak, melyek gazdagítanak, erősítenek, szépségekkel töltenek fel bennünket.
 • Az élhető vidék lehetősége bontakozik ki
  Harrach Péter a Keresztény Civil Szervezetek Országos Fóruma által rendezett Élhető vidék című rendezvényen úgy fogalmazott, a vidéki ember életformája, gondolkodása - természetközeliségéből fakadóan - más, mint a városi ember világa, a vidéki embert élhető világ veszi körül.
 • Hazánk nem támogatja Ukrajna uniós csatlakozását
  Semmilyen hatástanulmány nem készült arról, hogy milyen hatással lenne Ukrajna csatlakozása az Európai Unió egészére.
 • A klímavallás templomai
  A szélerőművek telepítése két – Brüsszel és a mögötte lévő, sötétzöld erők által vallott – hittételen alapszik: az egyik, hogy a klímaváltozást az emberi tevékenység szén-dioxid-kibocsátása okozza, a másik, hogy a mai ipari korszak energiaigényét ki lehet elégíteni nap- és szélerőművekkel – foglalja össze Lóránt Károly.
MTI Hírfelhasználó