Esztergom, versmondás, Balassi
Balassi Bálint, Babits Mihály, Berda József városában a költészet sokszínűsége, gazdagsága és az Előhegyről körbetekintve a tágasság, a Duna-táj vonzása, ami leginkább megfogja a diákjainkat – mondja Vörös Viktória.
2023. március 16. 09:30

A kardceremónián szavaló Vajda Zsombor és Meszes Milán, közöttük Vörös Viktória tanárnő a Központi Papnevelő Intézet Boldog Bogdánffy Szilárd-termében 2023. február 14-én – Vörös Viktória facebook-oldala, Teknős Miklós/Magyar Nemzet

A Balassi Bálint-emlékkard XXVII. átadási ceremóniáján nagy sikert aratott két esztergomi diákszavaló. Egyikük az idén kitüntetett magyar költő versét, másikuk Balassi Bálint-költeményét szavalta el. Felkészítőjük Vörös Viktória költő, esszéista, tanárnő, az Esztergomi Színjátszókör vezetője volt, őt kérdezte a Gondola.

– Tanárnő, a mai világban mi gyakorolja azt a vonzerőt, amely tizenéves magyar fiatalokat a költészet univerzumába igéz?

– Balassi Bálint, Babits Mihály, Berda József városában a költészet sokszínűsége, gazdagsága és az Előhegyről körbetekintve a tágasság, a Duna-táj vonzása, ami leginkább megfogja a diákjainkat. Amikor pedig verset mondunk -- legyen az iskolai ünnepség, Múzeumok Éjszakája a Keresztény Múzeumban, Slampoetry vagy Verskert --, egy emelkedettebb létezés részesei lehetünk. Jó kis közösség formálódhat így, ezt már tapasztalatból tudjuk.

– Hazánk első fővárosa hogyan erősödik szellemileg a színjátszókör által, az ősi falak közé csábított irodalmi anyag révén?

– Az Esztergomi Várszínház szívesen látott fellépői vagyunk, és leginkább vígjátékot, groteszket játszunk. Azt, amit a színjátszók hitelesen, sajátként megélnek. A felszabadultság élménye a legfontosabb.

– Ön miért érzi fontosnak, hogy az Európai Balassi-folyamat kardceremóniáján esztergomi fiatalok mutassák meg tehetségüket?

– Balassit mondani közönség előtt: a legnagyobb kihívás. Szeretjük és megküzdünk a nyelvújítás előtti versnyelvvel, és csodáljuk ezt a briliáns versformát, a Balassi-strófát, amely egy reneszánsz humanista leleménye. A díjazott kortárs költők és fordítók műveit előttük előadni izgalmas, Balassi vitézi ideáljához méltó feladat.

Molnár Pál

gondola
Címkék:
 • Kezet foghatunk-e „lapáttal agyonverni” akaróval?
  Kapaszkodjunk meg: Európában hangzott el a förtelmes mondat. Sőt ami még fájóbb: a kontinens kellős közepén, Magyarországon harsogta ezt olyan politikus, akit korábban megválasztottak felelős pozícióba.
 • Lapáttal a demokráciában
  Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
 • Az európai emberek nem kérnek a migránsinvázióból
  Bakondi György szerint komoly fenyegetést jelent az illegális migráció az európai emberek mindennapjaira. Azok a lépések, amelyeket a magyar kormány megtett ezen a területen, továbbra is a magyar emberek többségének a támogatását, "pártszimpátián túlnyúló" támogatását élvezik.
 • A férfiasság értéke fényben a Palotajátékokon
  A valódi európai értékek emelkedtek fénybe a 39. Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok első két napján. A férfiasság és a nemes nőiesség szépsége a harmadik napon, vasárnap is élményt ad a Visegrádra látogatóknak.
 • Női öttusacsapatunk sikere
  A magyar trió a hazaiak harmadik érmét szerezte az Eb-n. Hétfőn második lett férfi váltóban Koleszár Mihály és Bereczki Richárd, illetve harmadik női váltóban az olimpiára készülő Guzi Blanka Eszes Noémival.
MTI Hírfelhasználó